Εχουν περάσει χρόνια από τότε που η παρουσίαση των νέων προϊόντων της Apple σαγήνευε τον πλανήτη και το Διαδίκτυο. Ο Στιβ Τζομπς έχει αναχωρήσει από τον μάταιο τούτο κόσμο εδώ και επτά χρόνια, και το αμφιθέατρο που φέρει το όνομά του στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας ναι μεν γεμίζει από aficionados της φίρμας και ενθουσιώδεις ρεπόρτερ της τεχνολογίας, αλλά πλέον όλα φαίνονται business as usual: είναι απλώς το ετήσιο ραντεβού των φανατικών της Apple με τα νέα μοντέλα μιας εταιρείας η οποία προ μηνών ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία το ένα τρισ. δολάρια· ένα κατόρθωμα που επετεύχθη ακριβώς επειδή η Apple έχει καταφέρει να δώσει στη σχέση τη με τους πελάτες της οπαδικά χαρακτηριστικά.
Ομως ο ενθουσιασμός μοιάζει να έχει χαθεί, τουλάχιστον έτσι φάνηκε εφέτος. Η εταιρεία δεν παρουσίασε κάτι το ριζοσπαστικό –τo iPod, τo iPhone, το iPad είχαν αντιθέτως, και χωρίς υπερβολή, αλλάξει τον κόσμο. Ο Τιμ Κουκ, ο άνθρωπος που διαδέχτηκε τον «προφήτη» Στιβ Τζομπς στην ηγεσία της εταιρείας και την οδήγησε σε απίστευτα ύψη κερδοφορίας, παρουσίασε τρία νέα μοντέλα iPhone, που απλώς έχουν μεγαλύτερο μέγεθος –αλλά και υψηλότερη τιμή– καθώς και κάποιες τεχνολογικές βελτιώσεις από τα προηγούμενα. Επίσης παρουσίασε ένα νέο «έξυπνο» ρολόι Apple Watch με δυνατότητες… καρδιολόγου. Και πάλι δηλαδή μια βελτίωση ενός προϊόντος που ήδη υπάρχει.
Μπορεί η ετήσια εκδήλωση στο Κουπερτίνο να είναι για μερικούς –όπως εύστοχα το έθεσε το Wired– «κάτι σαν Χριστούγεννα τον Σεπτέμβρη», αλλά κάτι φαίνεται να λείπει. Ο Κουκ δεν είναι Τζομπς, αυτό το ξέραμε. Αλλά αυτή του η προσήλωση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας –με εντυπωσιακά αποτελέσματα– μοιάζει να της έχει στερήσει τον πόθο να σπάσει τις νόρμες όπως έκανε στο παρελθόν και να παρουσιάσει κάτι το εντελώς καινούργιο.
Το πρώτο Apple Watch –το αν αυτό το δημιούργημα μπορεί να θεωρηθεί επαναστατικό είναι μια άλλη συζήτηση– είχε παρουσιαστεί το 2015, ενώ το πρώτο iPad το 2010, από τον ίδιο τον Τζομπς. Το πρώτο iPhone είχε δοθεί στον κόσμο το 2007 και το πρώτο iPod, που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική, το 2001.
Οπως σχολίασαν αναλυτές, το μήνυμα που έστειλε η Apple με τα νέα τηλέφωνα είναι ένα: πιο ακριβά, λιγότερο επαναστατικά.
Το μοντέλο XS Max, το μεγαλύτερο iPhone μέχρι σήμερα, έχει οθόνη 6,5 ιντσών (με τιμή από 1.099 δολάρια), το νέο iPhone XS έχει οθόνη 5,8 ιντσών (από 999 δολάρια), ενώ το φθηνότερο από τα τρία, το XR, έχει οθόνη 6,1 ιντσών (από 749 δολάρια). Η οθόνη των 6,5 ιντσών (16,5 εκατοστών) του XS Max με τεχνολογία OLED είναι κατά 26% μεγαλύτερη από την μεγαλύτερη έως τώρα οθόνη iPhone. Πρόκειται επίσης για το ακριβότερο μοντέλο της Apple μέχρι σήμερα.
Για όλα τα μοντέλα οι πωλήσεις την επόμενη εβδομάδα. Και τα τρία νέα μοντέλα διαθέτουν τον ισχυρότερο επεξεργαστή A12 Bionic, που μπορεί να «σηκώσει» πιο εξελιγμένα βιντεοπαιχνίδια, προγράμματα επαυξημένης πραγματικότητας και άλλες «βαριές» εφαρμογές. Επίσης η μπαταρία του νέου XS θα διαρκεί περίπου μισή ώρα παραπάνω έναντι του μοντέλου Χ. Τα μοντέλα XS και XS Max έχουν από δύο κάμερες των 12 megapixel, ενώ το XR μόνο μία οπίσθια.
Το νέο smartwatch Apple Watch Series 4 έχει μεγαλύτερες δυνατότητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, μεγαλύτερη οθόνη, ισχυρότερο επεξεργαστή και ευρύτερη γκάμα χαρακτηριστικών που επιτρέπουν την παρακολούθηση της σωματικής κατάστασης και υγείας του χρήστη.
Μεταξύ άλλων διαθέτει ένα αισθητήρα ηλεκτροκαρδιογραφήματος, που καταγράφει την κίνηση της καρδιάς και τις διαταραχές της, οι οποίες αποτελούν πιθανά σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης, το ρολόι περιλαμβάνει όργανα που ανιχνεύουν την πτώση του χρήστη και, αν αυτός μείνει ακίνητος για πάνω από ένα λεπτό, η συσκευή αυτόματα κάνει κλήση εκτάκτου ανάγκης
Οι παραγγελίες των ρολογιών -που έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ- θα ξεκινήσουν αύριο, Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου με τιμή από 499 δολάρια.
Οι επενδυτές δεν φαίνεται πάντως να εντυπωσιάσθηκαν πολύ από τις ανακοινώσεις που κρίθηκαν αναμενόμενες και οι μετοχές της Apple κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είχε βεβαίως προηγηθεί εφέτος μια θεαματική άνοδος της μετοχής της πάνω από 30%, γεγονός που στις αρχές του Αυγούστου έκανε την Apple την πρώτη εισηγμένη αμερικανική εταιρεία, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ξεπέρασε το ένα τρισ. δολάρια.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή η απουσία δημιουργικότητας από την Apple να είναι μια απλή αγρανάπαυση των εγκεφάλων της εταιρείας. Να ετοιμάζουν το επόμενο αντικείμενο που θα μας εκπλήξει και θα αλλάξει ξανά τον κόσμο μας. Γιατί, ό,τι και να λέμε, οι εφευρέσεις της εταιρείας που έφτιαξε το 1977 ο Τζομπς (μαζί με τους Στίβεν Βόσνιακ και Ρόναλντ Γουέιν) σε ένα γκαράζ, έχουν διαμορφώσει έως τώρα τον 21ο αιώνα.