Η «χρυσή βίζα» μετακινείται σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου και της χώρας γενικότερα απειλώντας να μεταφέρει εκεί τα προβλήματα που προκάλεσε το συγκεκριμένο μέτρο στο κέντρο της Αθήνας. Με βάση το νέο πλαίσιο που ισχύει από τον Αύγουστο, η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας για την απόκτηση της golden visa ορίζεται πλέον στις 500.000 ευρώ για τις περιφερειακές ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ωστόσο για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας για την παροχή άδειας διαμονής παραμένει στις 250.000 ευρώ. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην «Καθημερινή», ο Πειραιάς και οι γύρω περιοχές αποτελούν πλέον τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται επίσης σε περιοχές όπως η Παλλήνη, ο Γέρακας και σε ορισμένα σημεία των δυτικών προαστίων, κυρίως για ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό.
Η παράταση του προηγούμενου καθεστώτος έως την 31η Ιουλίου συνδυάστηκε με πολύ ισχυρή ζήτηση στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια. Εν τω μεταξύ, η απορρύθμιση της αγοράς ακινήτων ακόμη και στις λιγότερο ακριβές περιοχές της Αθήνας από τις «χρυσές βίζες» και τα Airbnbs, είχε ήδη καταστήσει απλησίαστο το κόστος στέγασης για πολλούς κατοίκους της πόλης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 σημειώθηκε άλμα 12% στις τιμές των οικιστικών ακινήτων σε όλη τη χώρα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, 15,2%, να καταγράφονται στην Αθήνα. Βασικοί συμμέτοχοι στο «πάρτι» ήταν οι κινέζοι αγοραστές-επενδυτές στο κέντρο της Αθήνας που ενδιαφέρονταν για την εκμετάλλευση διαμερισμάτων μέσω βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων.
Τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2023 (από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου) είναι δηλωτικά της έκρηξης που σημειώθηκε στη ζήτηση τη φετινή χρονιά:
♦Από τον Ιανουάριο ως το τέλος Ιουνίου του 2023 υποβλήθηκαν 4.150 αιτήματα για την αρχική χορήγηση άδειας παραμονής. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.
♦Το 2022, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υποβλήθηκαν συνολικά 4.360 αιτήματα, γεγονός που καθιστά σαφές ότι το 2023 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ.
♦Το 2021 κατατέθηκαν 2.001 αιτήματα και το 2020 σε μόλις 1.590 λόγω της πανδημίας
♦Ωστόσο προ του κορονοϊού, το 2019 είχαν υποβληθεί 4.071 αιτήματα για «χρυσή βίζα».
Οι περιοχές της Αθήνας που (λέμε τώρα) «προστατεύονται»
Με βάση το νέο καθεστώς οι περιοχές της Αθήνας που απαιτούν πιο χοντρό πορτοφόλι για την εξασφάλιση άδειας παραμονής, με την απόκτηση ακινήτου αξίας από 500.000 και πάνω, είναι οι εξής:
- Το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας: δήμοι Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας.
- Οι περιοχές των νοτίων προαστίων: Δήμοι Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας και Αγίου Δημητρίου.
- Τα βόρεια προάστια: Δήμοι Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Αγίας Παρασκευής, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου,, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης.
Στο ίδιο καθεστώς «προστασίας» των 500.000 ευρώ υπάγονται τα ακίνητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Ωστόσο σε άλλες πόλεις, που συγκεντρώνουν πολλούς φοιτητές, όπως η Πάτρα και τα Ιωάννινα, το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ και παράγοντες της αγοράς ακινήτων σημειώνουν ότι αναμένεται αύξηση της ζήτησης.