Πρώτη φορά drone κατάφερε να ξεπεράσει την άμυνα του Ισραήλ και να χτυπήσει μέσα στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό έγινε κάποιο λάθος αναγνώρισης, ενώ οι Χούθι μίλησαν περί «νέου όπλου».
Η Corriere della Sera έγραψε ότι το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να είναι κάποια ντόπια παραλλαγή του ιρανικού Samad. Είναι αλήθεια, συνέχισαν οι Ιταλοί, ότι από τις 7 Οκτωβρίου οι Υεμενίτες έχουν προσπαθήσει δεκάδες φορές να πλήξουν στόχους στο εχθρικό έδαφος, όμως τα όπλα τους μπλοκαρίστηκαν. Ωστόσο «η τελευταία βολή, στο Τελ Αβίβ, μετράει. Και μάλιστα πολύ».
Μάλλον τώρα εξηγείται για ποιον λόγο οι Χούθι επιδόθηκαν με προσήλωση στον «βομβαρδισμό» όσων πλοίων τολμούσαν να πλεύσουν στην Ερυθρά Θάλασσα: προσπαθούσαν να βελτιώσουν τα πολεμικά μέσα τους ώστε να καταφέρουν ένα εντυπωσιακό πλήγμα στο Ισραήλ.
Από τις επιθέσεις εναντίον των πλοίων οι υεμενίτες «πυροβολητές» απέκτησαν εμπειρία στη χρήση των ιρανικών πολεμικών συστημάτων. Αλλά υπάρχουν και πολιτικές απολήξεις.
Τον τελευταίο καιρό οι Χούθι έχουν δώσει έμφαση στη συνεργασία τους με τους σιίτες της Ιρακινής Ισλαμικής Αντίστασης, όπως και με άλλες παρόμοιες φατρίες. To «φοβερό σενάριο», σχολίασαν οι Ιταλοί, είναι ότι «το χτύπημα στο Ισραήλ προσυπογράφουν και άλλοι, ορισμένες φιλικές προς τους Χούθι ομάδες, ενώ το Ιράκ ή άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής γίνονται πλατφόρμες εκτόξευσης».
Καθώς «ακόμη και ένα εμπορικό πλοίο είναι ικανό να παίξει τον ρόλο μιας πλωτής βάσης για drones, το Ισραήλ αναγνώρισε ότι ένα χτύπημα μπορεί να έρθει από πολλές κατευθύνσεις, όχι μόνο από την αραβική χερσόνησο».
Η επίθεση έδειξε ότι το εξτρεμιστικό κίνημα διαθέτει άπειρες επιλογές για να πραγματοποιήσει επίθεση μεγάλης εμβέλειας: συστήματα επιφανείας-αέρος, αντιπλοϊκές συσκευές, θαλάσσια και εναέρια drones, κ.ά.