Για τα Κίτρινα Γιλέκα οι εξαγγελίες ήταν ασπιρίνη σε καρκινοπαθή. Και από την άλλη για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ήταν ένας εφιάλτης. Το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν ήταν μια πολιτική ακροβασία και παραμένει, μολονότι μπορεί να λειτούργησε καταπραϋντικά. Οπως παρατήρησαν αναλυτές, ο Μακρόν όχι μόνο δεν έπεισε τους ακραίους των Κίτρινων Γιλέκων, αλλά πολλαπλασίασε και τον κύκλο όσων βλέπουν –για διαφορετικούς λόγους– με καχυποψία τα μέτρα με τα οποία επιχείρησε να απαντήσει στην πιο δύσκολη κρίση της θητείας του.
Η υλοποίηση του πακέτου μέτρων κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια και τα χρήματα θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό την ώρα που οι Βρυξέλλες διαφωνούν με κάθε υπέρβαση, όπως αυτή της Ιταλίας. Πώς θα μπορέσει τώρα ο Γιούνκερ να συνεχίσει την αντιπαράθεση με τους Ιταλούς όταν ο καλός μαθητής της ΕΕ, η Γαλλία, κάνει τέτοιες «σπατάλες»;
Ο Μακρόν πρότεινε αύξηση 100 ευρώ τον μήνα για τους εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ακύρωση ενός φόρου για τις χαμηλές συντάξεις (κάτω από τα 2.000 ευρώ τον μήνα) και μη φορολόγηση των υπερωριών. Το συνολικό κόστος είναι 8 με 10 δισ. ευρώ, τα οποία είναι άγνωστο από πού θα προέλθουν.
Από την πλευρά της κυβέρνησης παραδέχονται ότι το δημόσιο έλλειμμα θα ξεπεράσει το όριο του 3% που ορίζουν οι Βρυξέλλες, όμως «με τρόπο αυστηρά προσωρινό», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν.
Ηδη ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΕ «θα παρακολουθήσει με προσοχή την επίδραση των ανακοινώσεων που έκανε ο πρόεδρος Μακρόν» στο γαλλικό έλλειμμα και τους όρους χρηματοδότησής τους. «Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις γαλλικές αρχές», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί χωρίς να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Αυτού του είδους οι υπερβάσεις τις παρακολουθούν με προσοχή στη Ρώμη, η οποία εξακολουθεί να είναι σε διαδικασία συζητήσεων με τις Βρυξέλλες για το δικό της έλλειμμα.
Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος και ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης, επέρριψε ευθύνες στον Μακρόν για την αναστάτωση με τα γιλέκα, κάλεσε μάλιστα τις Βρυξέλλες να παρακολουθήσουν την κατάσταση. «Αν επικεντρωνόταν περισσότερο στη Γαλλία και λιγότερο στον Σαλβίνι και την Ιταλία, ο Μακρόν θα είχε λιγότερα προβλήματα», διέγνωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, τα μπλόκα των Κίτρινων Γιλέκων στην επαρχία συνεχίζονται, μαζί τους και κάποιες συμβολικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που δεν βλέπουμε συχνά στη Γαλλία, όπως το χτίσιμο την είσοδο κυβερνητικού κτιρίου. Εν τω μεταξύ, το σαββατιάτικο ραντεβού των Γιλέκων στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις έχει κιόλας δοθεί. Το σκηνικό μπορούμε να το εικάσουμε από τώρα: αστυνομοκρατία, χιλιάδες στους δρόμους με μια γερή δόση βίαιων ενεργειών.
Αλλά και ο γαλλικός Τύπος έκανε δεκτά με μόλις συγκρατημένη ειρωνεία τα μέτρα του Μακρόν. «Σας κατάλαβα λιγάκι», έγραψε πολύ χαρακτηριστικά η Liberation, δημοσιεύοντας μια διόλου κολακευτική και αμήχανη εικόνα του προέδρου από το δευτεριάτικο διάγγελμα.
Παράλληλα οι μαθητές των Λυκείων συνεχίζουν την κινητοποίησή τους. Κινητοποιήσεις καταγράφονται σε 170 Λύκεια σε σύνολο άνω των 2.000, στο πλαίσιο της έκκλησης για μια «μαύρη Τρίτη» που έχουν διατυπώσει οι συνδικαλιστές των μαθητών.
Τουλάχιστον τον άκουσαν τον πρόεδρο: περίπου ένας στους τρεις Γάλλους, 21 εκατομμύρια, παρακολούθησαν το διάγγελμα.
Δημοσκόπηση που έγινε μετά το διάγγελμα, όπως σημειώνει ο Guardian, έδειξε πάντως ότι το 64% εξακολουθεί να στηρίζει τα Γιλέκα, αν και το 54% θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες έδειξαν να πείθονται από τον Μακρόν – μια υποστήριξη που κινδυνεύει να αποβεί πανάκριβη.