Τη σημαία των αντιδράσεων απέναντι στο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα του Δικαστικού Χάρτη έχουν σηκώσει οι δικηγόροι της χώρας, έχοντας κατέβει σε καθολική αποχή και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του δικαστικού έτους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το εγχείρημα του υπουργείου Δικαιοσύνης –που οπωσδήποτε βρίσκεται σε πρώιμη φάση, με σειρά αλλαγών στα δικαστήρια (και στο δυναμικό των δικαστικών λειτουργών)– δεν έχει απέναντί του το δικηγορικό σώμα επί της ουσίας, αλλά κυρίως ως προς τον τρόπο υλοποίησης. Ναι, αλλά όχι τόσο γρήγορα, λένε ουσιαστικά, «όχι έτσι», εκφράζοντας έγνοια για βασικές παραμέτρους, όπως φέρ’ ειπείν η εκπαίδευση των Ειρηνοδικών, που πλέον γίνονται Πρωτοδίκες και κινούνται σε άλλο επίπεδο δικαιοδοσίας, και πάντως διαφορετικής υφής υποθέσεων.
Απέναντι έχουν βρεθεί και οι δικαστικοί υπάλληλοι, με το υπουργείο να εκτιμά παρά ταύτα ότι ο νέος Δικαστικός Χάρτης θα γίνει καμβάς για Δικαιοσύνη άλλης ταχύτητας – ποιότητας, και μάλιστα σχετικά γρήγορα.
«Ως φαίνεται η κυβέρνηση δεν προτάσσει την ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά την είσπραξη χρηματικών ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης», εκτιμά η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για πρακτικές επιλεκτικής νομοθέτησης, στο πλαίσιο επικοινωνιακής διαχείρισης συγκεκριμένων υποθέσεων και υπό την πίεση της κοινής γνώμης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (του μεγαλύτερου επιστημονικού σωματείου της χώρας) κάνει λόγο δε για «εσπευσμένη και πρόχειρη απόπειρα εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγουμένως ζωτικά προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου συστήματος».
Τονίζει επίσης τα εξής, ασκώντας κριτική:
- Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του δικαστικού έτους, δεν έχουν καθοριστεί τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής για τις νέες διαδικασίες και δικαστήρια, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος.
- Δεν υφίσταται διαδικασία προσωποποιημένης ενημέρωσης μέσω οίκοθεν κλήσης των διαδίκων για τους νέους τόπους, ημέρες και ώρες των ήδη προσδιορισμένων πολιτικών υποθέσεων στα καταργούμενα Ειρηνοδικεία και παραμένει κόλουρη η διαδικασία ενημέρωσης μέσω του συστήματος Solon (στα Πρωτοδικεία του ΟΣΔΠΠ α’ φάση).
- Δεν έχει προβλεφθεί νομοθετικά δυνατότητα ρύθμισης όλων των ζητημάτων που δημιουργούνται από τον νέο δικαστικό χάρτη από τις Ολομέλειες των δικαστικών σχηματισμών.
- Δεν έχουν δημιουργηθεί αίθουσες στους χώρους του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών και του Εφετείου Αθηνών για την εκδίκαση υποθέσεων και την τήρηση του αρχείου.
- Δεν έχουν διευθετηθεί τα ζητήματα που ανακύπτουν από την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος ασφάλειας δικαίου, ερημοδικιών και απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων και να οδηγούνται σε απίστευτη ταλαιπωρία λειτουργοί και συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, δικαστικοί υπάλληλοι και πολίτες – διάδικοι.
H συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΔΣΑ και το κάρο
Το πρωί της Δευτέρας, δικηγόροι συγκεντρώθηκαν στον χώρο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών, μετά τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ.
Οπως επεσήμανε στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός: «Σήμερα, οι δικηγόροι της Αθήνας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να βάζει “το κάρο μπροστά από το άλογο”, ότι δεν μπορεί να σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις δικαστικές αίθουσες, χωρίς υπαλλήλους, και τις αναγκαίες υποδομές, αφήνοντας εκκρεμή μια σειρά από δικονομικά ζητήματα, με κίνδυνο απώλεσης δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων.
Είναι χιλιάδες οι υποθέσεις που εκκρεμούν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας με μια πλήρη ανοργανωσιά, με υποφακέλους οι οποίοι διακινούνται τώρα από το ένα δικαστήριο στο άλλο και μάλιστα χωρίς τη λειτουργία του συστήματος Solon.
Είναι προφανές ότι όλοι θέλουμε να επιταχυνθεί η Δικαιοσύνη, όμως δεν είναι μόνο θέμα ενοποίησης του Α’ βαθμού, είναι θέμα που αφορά τις διαδικασίες και τις υποδομές όλων των βαθμών δικαιοδοσίας και με πρόχειρες και εμβαλωματικές διαδικασίες.
Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει πώς θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται, για τα οποία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και ό,τι μέτρα πήρε τα ψήφισε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.
Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση αλλά για πλήρη απορρύθμιση. Αχαρτογράφητος τελικά ο “νέος” δικαστικός χάρτης».