Το έργο κατασκευής του νέου υπερσύγχρονου κτιρίου στον «Ευαγγελισμό» τελικά δεν θα προχωρήσει, παρά τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Γιατί απέρριψαν τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Διοίκηση και εργαζόμενοι είπαν «όχι» στη δωρεά λόγω κορεσμού των υφιστάμενων χώρων! Τι υποστηρίζουν στη σχετική ανακοίνωσή τους. Τουλάχιστον, η απόφαση δεν επηρεάζει την πρόοδο των υπόλοιπων έργων ούτε και τη δωρεά εξοπλισμού στο νοσοκομείο
Protagon Team

Την άμεση και οριστική ακύρωση της δωρεάς για το έργο κατασκευής κτιρίου στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που θα λειτουργούσε ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι δεν συμφωνεί «να προχωρήσει το έργο όπως είχε εξαρχής συμφωνηθεί».

Τον σχεδιασμό του έργου είχε δεχθεί να αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο

Η απόφαση του ΙΣΝ ελήφθη στις 20 Δεκεμβρίου 2018 σε σύσκεψη που είχαν εκπρόσωποι του Ιδρύματος με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου που, παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης,  επέμεινε τελικά στην άρνησή της για την παραχώρηση των χώρων του, προκειμένου να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το νέο κτίριο.

Σύμφωνα με το ΙΣΝ, το τελευταίο τρίμηνο δεν σημειώθηκε πρόοδος στη μελέτη και τον σχεδιασμό του κτιρίου που θα λειτουργούσε ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων», εξαιτίας ακριβώς των επιφυλάξεων που εξέφρασαν το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου και το σωματείο των εργαζομένων, σχετικά με το έργο.

Οι εν λογω αντιδράσεις αφορούσαν την αποκλειστική χρήση του νέου κτιρίου από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.

Σύμφωνα με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, λόγω κορεσμού των υφιστάμενων χώρων, στις νέες δομές θα έπρεπε να στεγαστούν μόνο υπάρχουσες υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

«Προκειμένου το ΙΣΝ να συμβάλει από την πλευρά του στη θετική έκβαση της πορείας του έργου, πραγματοποιήσαμε εκτεταμένες συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς κατά τις οποίες τονίσαμε τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, δεδομένης της σημασίας που αποδίδουμε στον τομέα της Νοσηλευτικής και την ενίσχυση και ανάπτυξη του παγκοσμίως», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος.

«Οι προοπτικές, δε, που ένα έργο αυτού του χαρακτήρα, με την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, θα έφερνε για τον Ευαγγελισμό, θα άνοιγαν νέους ορίζοντες τόσο για το νοσοκομείο όσο και για τον ευρύτερο κλάδο της Νοσηλευτικής στην Ελλάδα.

Έτσι, το ΙΣΝ πρότεινε την τροποποίηση των αρχικών αρχιτεκτονικών σχεδίων, προκειμένου να προβλεφθούν επιπλέον χώροι και για την υπάρχουσα Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Ωστόσο», όπως ενημερώνει το ΙΣΝ, «η πρόταση αυτή δεν τελεσφόρησε καθώς η θέση του ΔΣ του Νοσοκομείου παραμένει ότι στους νέους χώρους δεν θα πρέπει να συστεγαστούν άλλες υπηρεσίες».

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι γιατί και πώς προέκυψε τώρα αυτή η στείρα άρνηση, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα project που συζητείται από το 2017.

Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2017, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , σε συνέχεια συζητήσεων με το υπουργείο Υγείας που υπέδειξε τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της, με αρχικό προϋπολογισμό άνω των 238 εκατ. δολαρίων.

Στο σχεδιασμό περιλαμβανόταν και το κατασκευαστικό έργο υποδομής στον «Ευαγγελισμό» που τελικά ακυρώθηκε.

Εργαζόμενοι: Δεν υπάρχει χώρος!

«Λόγω της στενότητας των χώρων ο Ευαγγελισμός δε μπορεί να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή από χώρους του. Η παραχώρηση αυτή θα δημιουργήσει νέα προβλήματα αφού στα κτίρια αυτά λειτουργούν ήδη πολλές υπηρεσίες και Τμήματα του Νοσοκομείου και στεγάζονται κοιτώνες για προσωπικό με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα», θέλησαν να εξηγήσουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.

«Κανείς άραγε δεν σκέφτηκε τις ανάγκες που ήδη υπάρχουν στον Ευαγγελισμό από έλλειψη χώρων για πλήθος προβληματικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου;» διερωτώνται και ενδεικτικά αναφέρουν πως δεν υπάρχει χώρος για Αρχείο Ασθενών και Υπηρεσιών, οι ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών απαιτούν τουλάχιστον διπλασιασμό του χώρου που καταλαμβάνουν τώρα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε χώροι αναμονής μεταμοσχευμένων ασθενών και εξυπηρέτησης των συγγενών των ασθενών.

Επίσης, σημειώνουν κανείς δεν σκέφτηκε τις ανάγκες που θα υπάρξουν στο άμεσο και απώτερο μέλλον με τις αυξανόμενες διαρκώς εξελίξεις τις ιατρικής που απαιτούν παράλληλα την εγκατάσταση νέων εξοπλισμών και τμημάτων. Για παράδειγμα υποστηρίζουν πως ήδη δεν υπάρχει χώρος εγκατάστασης του δεύτερου μαγνητικού τομογράφου που εξασφάλισε για το νοσοκομείο η Περιφέρεια Αττικής.

Τουλάχιστον σώθηκαν τα υπόλοιπα έργα και η δωρεά εξοπλισμού

Όπως διευκρίνισε πάντως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η ακύρωση της δωρεάς για το κατασκευαστικό έργο υποδομής, ΔΕΝ επηρεάζει την πρόοδο όλων των υπόλοιπων έργων που εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ούτε και τη δωρεά εξοπλισμού στο νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι η επιμέρους σύμβαση δωρεάς προμήθειας ιατροτεχνικού εξοπλισμού, με προϋπολογισμό συνολικού ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή από τις 20 Σεπτεμβρίου 2018.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2018, μεταξύ εκπροσώπων του ΙΣΝ και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, από την πλευρά του ΙΣΝ τονίστηκε πως «η δωρεά για την αγορά εξοπλισμού για το Νοσοκομείο θα προχωρήσει κανονικά, ανεξαρτήτως της ακύρωσης του κατασκευαστικού έργου, λαμβάνοντας υπόψη τους συμπολίτες μας που επωφελούνται από τις υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου καθώς και την ευρύτερη επιθυμία και φιλοσοφία του ΙΣΝ να προσπαθεί, όπως και όσο μπορεί, να συμβάλλει στο κοινό καλό».

Οσο για τη  Νοσηλευτική στην Ελλάδα, στην οποία το ΙΣΝ δίνει ιδιαίτερη έμφαση (όπως άλλωστε προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωσή του) θα αναζητηθούν προφανώς άλλες λύσεις.