Αργά το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα έγινε γνωστό ότι οι μέτοχοι του Twitter αποδέχτηκαν τελικά την προσφορά εξαγοράς της δημοφιλούς πλατφόρμας των social media από τον εκκεντρικό, πρωτοπόρο και βαθύπολουτο επιχειρηματία Ελον Μασκ με το ερώτημα πλέον να αλλάζει: τι σκοπεύει να κάνει με την πλατφόρμα ο νοτιοαφρικανός-αμερικανός μεγιστάνας; μήπως θα τη μετατρέψει σε πεδίο προβολής αμφιλεγόμενων ή ακόμη και εξτρεμιστικών απόψεων.
Ο σκεπτικισμός είναι διάχυτος. Χαρακτηριστικός ο τίτλος του Politico: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αγοράζει «ελευθερία του λόγου» για 44 δισ. δολάρια.
Η προσπάθεια των μετόχων του Twitter —μεταξύ αυτών και του ιδρυτή Τζακ Ντόρσεϊ— να αποτρέψουν την επιθετική εξαφορά της πλατφόρμας από τον Έλον Μασκ, όπως φαίνεται κατέρρευσε όταν ο μεγιστάνας τους παρουσίασε το χρηματοδοτικό του πλάνο. Οπως ανέφερε το CNN, οι μέτοχοι της πλατφόρμας αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας να κάνουν δεκτή την πρόταση του Μασκ να καταβάλει 54,20 δολάρια ανά μετοχή, σε μια εξαγορά ύψους 44 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, η τιμή της μετοχής στα 54,20 δολάρια, συνιστά ένα 38% premium σε σχέση με την τιμή διαπραγμάτευσής της στη Γουόλ Στριτ την 1η Απριλίου, οπότε και ο Μασκ αποκάλυψε ότι έχει ήδη αποκτήσει το 9% των μετοχών της εταιρείας.
Ο επιχειρηματίας έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ, στο οποίο εισήχθη το 2013 και εν αναμονή των εξελίξεων και των επίσημων ανακοινώσεων η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας Twitter Inc είχε ανασταλεί.
Με βάση την κατάταξη του Forbes, o Ελον Μασκ βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, με μια αδιανόητη περιουσία η αξίας της οποίας υπολογίζεται στα 270 δισ. δολάρια —για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το ελληνικό ΑΕΠ έφτασε το 2021, τα 189,4 δισ. δολάρια…
Η εφημερίδα Washington Post επιχείρησε να δώσει μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα γιατί ο 50χρονος μεγιστάνας, ο οποίος μεταξύ άλλων ασχολείται με την κατάκτηση του Διαστήματος και την αυτοκινητοβιομηχανία, θέλησε να αποκτήσει το Twitter.
Ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων (Tesla) και της μεγαλύτερης ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας στον κόσμο (Space X) έχει δηλώσει ότι θέλει με την απόκτηση του Twitter να προωθήσει την «ελευθερία του λόγου».
«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας τόπος ελεύθερης έκφρασης. Το Twitter έχει μετατραπεί στη ντε φάκτο κεντρική πλατεία της πόλης και για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν σε αυτή την πλατεία ελεύθερα και να γνωρίζουν ότι μπορούν να το κάνουν πάντοτε βέβαια μέσα στα πλαίσια του νόμου» δήλωσε πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του ο Μασκ, ο οποίος έχει πει ότι είναι κατά της αποβολής από την πλατφόρμα χρηστών που παραβαίνουν κάποιους κανόνες (βλέπε Ντόναλντ Τραμπ).
Χαρακτηριστικό ένα από τα πρώτα του tweets μετά την ανακοίνωση ότι θα αποκτήσει τελικά την πλατφόρμα. «Η ελευθερία του λόγου είναι ο θεμέλιος λίθος μιας λειτουργικής δημοκρατίας»…
«Πιστεύω ότι πρέπει να αφήνουμε ελεύθερες όλες τις απόψεις να υπάρχουν ακόμη και αν υπάρχει κάποια αμφιβολία ή σκεπτικισμός για αυτές. Προφανώς αν ένα tweet κινείται στα όρια του αμφιλεγόμενου τότε απλά δεν χρειάζεται να την προμοτάρεις αλλά βέβαια ομολογώ ότι αυτή τη στιγμή δεν έχω όλες τις απαντήσεις. Πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις μόνιμες αποβολές χρηστών. Ίσως κάποιες ποινές αποβολής για μικρό χρονικό διάστημα είναι πιο λειτουργικές» είναι η άποψη του κατά τα φαινόμενα νέου ιδιοκτήτη του Twitter, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα αλλάξει την απόφαση της πλατφόρμας για μόνιμη αποβολή από αυτή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν τις εκλογές και την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Όσοι αντιδρούν στην απόφαση του Ελον Μασκ να αγοράσει το Twitter εκφράζουν φόβους ότι θα επιτρέψει την προώθηση εξτρεμιστικού λόγου και περιεχομένου στην πλατφόρμα. Ακόμα και στην ανακοίνωση της πώλησης, ο Παράγκ Αγραγουάλ, διευθύνων σύμβουλος του Twitter, προειδοποίησε ότι η πλατφόρμα «έχει έναν σκοπό και μια σημασία που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο».
O Μασκ από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι η «διαχείριση» περιεχομένου (content moderation) είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό προς συζήτηση και μένει να δούμε αν και πώς θα τη διατηρήσει στην πλατφόρμα.
Εχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι δεν προχώρησε στην εξαγορά του Twitter για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη και να βγάλει και άλλα χρήματα. «Πιστεύω ότι η ύπαρξης μιας δημόσια αξιόπιστης και υψηλού κύρους πλατφόρμας είναι εξαιρετικά σημαντικό πράγμα για το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού. Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα οικονομικά ζητήματα» έχει πει ο Μασκ.