Καμία σχέση με τους σεισμούς στην Ελασσόνα δεν έχει η υποχώρηση των υδάτων στις ακτές του Αιγαίου και του Ιονίου, που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, από την Καβάλα έως την Κέρκυρα και από τον Θερμαϊκό έως την Κρήτη.
Αυτό τονίζουν οι επιστήμονες και προσθέτουν ότι πρόκειται για ένα πολύ έντονο φαινόμενο της άμπωτης, που είναι έντονο σε όλη τη Μεσόγειο λόγω της πανσελήνου σε συνδιασμό με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες εβδομάδες στην ατμόσφαιρα.
Σε όλη τη χώρα σχεδόν, η θάλασσα υποχώρησε έως και κατά 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα.
«Ουδεμία σχέση» υπάρχει με τους σεισμούς, διαβεβαίωσε ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς.
«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες, το νερό υποχωρεί, σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε ο κ. Φασουλάς.
«Το φαινόμενο κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι» ανέφερε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του σε περίπου 10 ημέρες και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση.
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε Σίφνο, Σκιάθο, Ανδρο, Αττική, Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, Σητεία, Ιεράπετρα, Καβούρι, Κεφαλονιά, Θερμαϊκό κ.α.
Για το φαινόμενο μίλησε και ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός: «Οι ελκτικές δυνάμεις από τη σελήνη και τον ήλιο, όταν βρεθούν σε ίδια ευθεία, λίγο πριν από την πανσέληνο, συμβαίνει αυτό το σπάνιο φαινόμενο της αμπώτιδος, που θα ακολουθηθεί από την πλημμυρίδα. Είναι αστρονομικό φαινόμενο και θα διαρκέσει λίγες ημέρες ακόμα. Είναι φαινόμενο που συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες και θέλει δεκαετίες για να ξαναγίνει».
Οπως είπε, το ίδιο έχει παρατηρηθεί και σε γειτονικές χώρες: «Οι γόνδολες στα κανάλια της Βενετίας έχουν κάτσει στον πάτο, το ίδιο έχει συμβεί σε πολλούς στενούς όρμους σε όλη τη Μεσόγειο».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης, έγραψε σχετικά:
«Το διάστημα από 20/2/2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο. Στην Αττική, στο διάστημα 20/2/21 έως σήμερα η ατμοσφαιρική πίεση κυμάνθηκε σε τιμές πάνω 1021 hPa. Αυτό σημαίνει μια ταπείνωση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0.21m.
Επίσης στις 27/2/2021 είχαμε νέα σελήνη, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ηλιου – Γης – Σελήνης), που φέρνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.
Η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας, επιπλέον εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2 – 3/3 οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο. Ολοι αυτοί οι παράγοντες προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού. Η πτώση της στάθμης είναι προσεισμικό φαινόμενο γιατί σε περιοχές έντονων τεκτονικών διεργασιών «από τις τεκτονικές δυνάμεις φουσκώνει» ο γήινος φλοιός λίγες μέρες πριν την διάρρηξη και φυσικά χαμηλώνει η στάθμη. Δεν ισχύει αυτό στην περίπτωσή μας γιατί το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε μία μόνο θέση, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Το έλεγξα σε συγκεκριμένες θέσεις που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο με δορυφορικές παρατηρήσεις και δεν βρήκα καμία παραμόρφωση του φλοιού. Επομένως είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα».