Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ» στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουνίου | ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ
Επικαιρότητα

Γιανούλης Χαλεπάς: Ο «δικός μας Ροντέν» στο Τελλόγλειο Ιδρυμα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ», όπου παρουσιάζεται το διαχρονικό έργο του κορυφαίου γλύπτη
Protagon Team

«Πρόκειται για έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής γλυπτικής τέχνης, κατά πολλούς ισάξιο με τον Ροντέν. Συνάμα, έναν άνθρωπο, που οι συγκλονιστικές μεταπτώσεις και ανατροπές της πολυτάραχης ζωής του, τον κατέστησαν προσωπικότητα συγκρίσιμη με αυτή ενός τραγικού ήρωα του αρχαίου δράματος, και ως εκ τούτου προσωπικότητα διαχρονική και πάντα επίκαιρη». Η Λίνα Μενδώνη στάθηκε προσωπικότητα και την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ταυτότητα του σπουδαίου Τηνιακού γλύπτη, Γιανούλη Χαλεπά, κατά την ομιλία της στα εγκαίνια της έκθεσης «Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ» στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη, όπου εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης | ΙΝΤΙΜΕ/ΓΤ ΠτΔ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Η οικογενειακή καλλιτεχνική παράδοση, το έμφυτο ταλέντο, οι λαμπρές σπουδές, η γρήγορη επιτυχία και η αναγνώριση. Και μετά, το προσωπικό αδιέξοδο, η ψυχική κατάρρευση, η απόλυτη απόρριψη και απαξίωση στον έρωτα, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Η άνοδος και η πτώση, ο θρίαμβος και η ταπείνωση, η δόξα και η περιφρόνηση αποτέλεσαν βιώματα που εναλλάχθηκαν με βίαιο και δραματικό τρόπο, σημαδεύοντας ανεξίτηλα τόσο τη ζωή, όσο και το έργο του Χαλεπά. Ζωή και έργο πορεύτηκαν αλληλένδετα μέσα στην οδύσσεια της προσωπικής του αναζήτησης, που διήλθε μέσα από τις συμπληγάδες των εσωτερικών δαιμόνων και παθών, της μεγαλοφυίας και της παραφροσύνης, ώσπου με οδηγό την τέχνη και την πίστη στις βαθύτερες δυνάμεις της ψυχής να καταλήξει στην κατάκτηση της ωριμότητας, στην κάθαρση και στην αυτογνωσία, στην απελευθέρωση της προσωπικής δημιουργικής έκφρασης από δεσμεύσεις και φραγμούς, και εν τέλει στη δικαίωση και την αυτοπραγμάτωση», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού κατά την τελετή των εγκαινίων.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του σπουδαίου έλληνα γλύπτη | ΥΠΠΟΑ

Η κυρία Μενδώνη σημείωσε, επίσης, ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου ανέλαβε, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την αποκατάσταση και επανέκθεση της οικίας Χαλεπά στην Τήνο, όπως και την κτηριακή επέκταση και την συνολική αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής στον Πάνορμο της Τήνου. Το τελευταίο θα αφιερωθεί στη μνήμη του Χαλεπά, στην μνήμη και το έργο του δικού μας Ροντέν».

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ», που ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται με αφορμή την πρόσφατη απόκτηση ενός μεγάλου συνόλου γλυπτών και σχεδίων από το Ιδρυμα Ωνάση. Πρόκειται για ένα μέρος της σπουδαίας συλλογής της Ειρήνης και Βασιλείου Χαλεπά, των ανιψιών του καλλιτέχνη, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1930 τον έφεραν από την Τήνο στην Αθήνα, όπου δημιούργησε περισσότερα από 40 έργα και πάρα πολλά σχέδια στα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του (πέθανε 15 Σεπτεμβρίου 1938). Επρόκειτο για τη σημαντικότερη συλλογή για το έργο και τη ζωή του Χαλεπά, μια και διέσωσε σημαντικά έργα της πρώτης, της δεύτερης και, κυρίως, της τρίτης περιόδου της καλλιτεχνικής του παραγωγής.

Οιδίπους και Αντιγόνη (1930) | Συλλογή Ιδρύματος Ωνάση

Στην έκθεση, που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture, θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 έργα (γλυπτά, σχέδια, κατάστιχα). Ογδόντα από αυτά ανήκουν στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση ενώ τα υπόλοιπα είναι από τη Συλλογή Εργων Τέχνης του Τελλογλείου, την Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ) Τήνου και το Μουσείο Γιανούλη Χαλεπά Πύργου Τήνου αλλά και από ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σε βιβλιοπωλεία, σε παραγωγή του τμήματος Εκδόσεων του Ιδρύματος Ωνάση και σχεδιασμό του Grid Office.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, διαλέξεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, πάντα με την πιστή τήρηση των μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Χαλεπάς στον κήπο του σπιτιού του στον Πύργο της Τήνου | Ιδιωτική Συλλογή

Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και της δίγλωσσης έκδοσης/καταλόγου είναι της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, Γενικής Διευθύντριας του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Ομότιμης Καθηγήτριας Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ ο σχεδιασμός της έχει γίνει από τον σκηνογράφο Παύλο Θανόπουλο.