«Με δραχμή αμέσως καλύτερα». Το σύνθημα το έχουμε δει πολλές φορές υπό μορφή αφίσας περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης όμως υπερθεματίζει. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν είχε πρόβλημα να εμφανιστεί την Πέμπτη στην TV και να «εξηγήσει» γιατί θα ήταν καλύτερα αν τελικά η Ελλάδα είχε επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, αφήνοντας οριστικά πίσω της το ευρώ.
Αν και, όπως είπε, πίστευε ότι η δραχμή ήταν κάτι κακό, υπήρχε και υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο, που δεν είναι άλλο από τη «χρεοδουλοπαροικία» –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– «που έχουμε τώρα και για πάντα, έως το 2060».
«Ως κίνημα στο ΜεΡΑ25 είμαστε ευρωπαϊστές, είμαστε υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ, αλλά, μεταξύ της ερημοποίησης της χώρας και των επιχειρήσεών μας στη Βουλγαρία, επιλέγουμε τη δραχμή», θέλησε να διευκρινίσει σε δηλώσεις του στο Open, επιμένοντας πως «είναι σίγουρο ότι θα ήμασταν καλύτερα» αν είχαμε επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα. Αρα δικαιούμαστε να λέμε ότι ο κ. Βαρουφάκης συγκαταλέγεται επισήμως στους «δραχμιστές».
Ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την τύχη της ελληνικής οικονομίας –και διαπραγμάτευσης με τους δανειστές – το κρίσιμο 2015 τώρα εμφανίζεται να υπηρετεί το λαϊκίστικο δόγμα «δραχμή για να μην πληρώνουμε δάνεια και να έχουμε πολύ τουρισμό». Το ότι θα έρχονται οι τουρίστες για να δουν έναν εξαθλιωμένο λαό, δεν το ανέφερε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 –ίσως να διεκδικεί για τον εαυτό του τον ρόλο του διάσημου «ξεναγού».
«Η θέση η δική μας (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ήταν ότι δεν θέλουμε να πάμε στη δραχμή γι’ αυτό πήραμε και 62% (στο εθνικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015), αλλά η εντολή του λαού ήταν μην τολμήσετε να υπογράψετε για πάντα την δουλοπαροικία», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών για να αναλύσει στη συνέχεια του λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα αν είχαμε πάει τότε στη δραχμή.
«Πρώτον ο τουρισμός μας θα ήταν πάμφθηνος για τους ξένους. Είχαμε 30% κάτω φέτος στον τζίρο και του χρόνου θα πάμε ακόμα χειρότερα», είπε. Λες και με δραχμή ο «τζίρος» θα αυξηθεί σε σύγκριση με το ξένο συνάλλαγμα, ή λες και η χώρα αντέχει περισσότερους τουρίστες.
«Δεύτερον» προσέθεσε, «τα κόκκινα δάνεια, θα τα είχαμε κουρέψει όλα γιατί δεν θα ήμασταν στον SSM-ECB (τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, το σύστημα τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη)». Ενα κλείσιμο του ματιού του Γιάνη σε όλους όσοι έχουν δάνεια και είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να αποπληρώσουν.
«Και τρίτον», συνέχισε, «θα κουρευόταν άμεσα το δημόσιο χρέος γιατί δεν θα το αποπληρώναμε σε ευρώ»…
Αυτά ήταν τα βασικά επιχειρήματα του επικεφαλής του ΜέρΡΑ25 για τα κέρδη μίας επιστροφής στη δραχμή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε μία αντίστοιχη ανάλυση για τις συνέπειες που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και την καθημερινότητα των πολιτών. Αλλωστε ο κ. Βαρουφάκης είχε πει από το ’15 ότι θεωρούσε ανάρμοστο να είναι στις ουρές στα ΑΤΜ, γιατί να αλλάξει απόψεις τώρα και να ασχοληθεί με καθημερινά πράγματα…