Ο επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ επιβεβαίωσε: «Ερευνούμε εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές» | REUTERS/Joshua Roberts
Επικαιρότητα

Το FBI επιβεβαίωσε την έρευνα για επαφές στελεχών της «καμπάνιας Τραμπ» με τη Ρωσία

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ αρνήθηκε να κατονομάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ ή το επιτελείο του - «H έρευνα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη», πρόσθεσε, «οπότε δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί»
Protagon Team

Τις πρώτες απαντήσεις για την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ έδωσαν σήμερα ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και ο επικεφαλής της NSA Μάικλ Ρότζερς, οι οποίοι κατέθεσαν ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου για ζητήματα πληροφοριών.

Είναι μια σπάνια κοινή -και μάλιστα ανοιχτή στη δημοσιότητα- κατάθεση των δύο αξιωματούχων· σπάνια είναι εξάλλου και η παρουσία έστω και ενός από τους δύο στο Κογκρέσο πέρα από τις καθιερωμένες τακτικές εμφανίσεις τους.

Ο Κόμεϊ επιβεβαίωσε την εμπλοκή της Ρωσίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η έρευνα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, οπότε δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της. Αρνήθηκε ωστόσο να κατονομάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ή το επιτελείο του όταν ρωτήθηκε ποιος ή ποιοι ακριβώς βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Κόμεϊ ανέφερε συγκεκριμένα ότι η «έρευνα περιλαμβάνει τη διερεύνηση της φύσης των επαφών ανάμεσα σε πρόσωπα που συνδέονται με την εκστρατεία του Τραμπ και τη ρωσική κυβέρνηση και κατά πόσον υπήρξε κάποιος συντονισμός ανάμεσα στην καμπάνια και τις ρωσικές προσπάθειες».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Ντέβιν Νούνιες, τόνισε ότι για τα μέλη της επιτροπής «είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε παγίδευση των επικοινωνιών στο πύργο Τραμπ» τον Οκτώβριο, όπως ισχυρίστηκε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν άλλες μέθοδοι παρακολούθησης του τότε υποψήφιου και νυν πρόεδρου της χώρας.

Ο Κόμεϊ και ο Ρότζερς επικεντρώθηκαν στην έκθεση που είχαν δώσει στη δημοσιότητα το FBI, η ΝSA και η CIA τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις κατά του Δημοκρατικού Κόμματος στην προεκλογική περίοδο. Η έκθεση κατονόμαζε μάλιστα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως το πρόσωπο που έδωσε τη διαταγή για την κυβερνοεπίθεση.

Λίγες ώρες πριν την κατάθεση, ο Τραμπ χαρακτήρισε «επινόηση των Δημοκρατικών» τις υποψίες για επαφές του επιτελείου του με τη ρωσική κυβέρνηση. «Οι Δημοκρατικοί εφηύραν και προώθησαν την ιστορία για τη Ρωσία ως δικαιολογία για την απαίσια εκστρατεία τους», σημείωσε με ανάρτησή του στο Twitter.

Ενώ όμως αναμένεται η διευκρίνιση της υπόθεσης που αφορά τη Ρωσία και την εμπλοκή της, ο Λευκός Οίκος ακόμη δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τον ισχυρισμό του ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δώσει εντολή παρακολούθησης στις επικοινωνίες του πύργου του Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Ο ισχυρισμός του Τραμπ, που θα συνιστούσε ένα πολιτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους σε περίπτωση που ίσχυε, παραμένει ακόμη μετέωρος ενώ τον επανέλαβε και ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα: «Μας έχει παρακολουθήσει και τους δύο ο Ομπάμα» της είπε.

Οι βουλευτές που έχουν αναλάβει την διερεύνηση της καταγγελίας, ο ρεπουμπλικανός Ντέβιν Νούνιες και ο δημοκρατικός Ανταμ Σιφ έχουν δηλώσει ότι έως τώρα δεν έχουν δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο υπέρ όσων υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος.

Η καταγγελία για αυτές τις παρακολουθήσεις έχει απορριφθεί και από Δημοκρατικούς και από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές, αλλά, φυσικά, και από την πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα.