Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις προκλήσεις που φέρνει, αλλά και το φαινόμενου του λαϊκισμού, είχε την ευκαιρία να συζητήσει η Ανγκελα Μέρκελ με τους μαθητές της Γερμανικής Σχολής στο Μαρούσι.
Η καγκελάριος της Γερμανίας έφτασε στη Σχολή το μεσημέρι της Παρασκευής και έγινε δεκτή από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην πρώτη γραμμή ήταν μάλιστα τα νήπια του σχολείου που περίμεναν για ώρα τη άφιξη της καγκελαρίου.
Μετά από ένα σύντομο διάλογο με μαθητές και προσωπικό, μετέβη στο αμφιθέατρο όπου συζήτησε με μαθητές της Γ’ Λυκείου. Η καγκελάριος έγινε δεκτή με παρατεταμένο χειροκρότημα.
Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις από τους μαθητές του πάνελ και από το κοινό, το οποίο αποτελείται από μαθητές των δυο τελευταίων τάξεων του λυκείου.
Απαντώντας στην παρατήρηση ενός μαθητή ότι υπάρχει η αίσθηση πως οι Ελληνες δεν αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι λόγω της κρίσης, η καγκελάριος είπε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα που είχαν όπως πάντα. Αναφέρθηκε στη δική της εμπειρία όταν επανενώθηκε η Γερμανία που θεωρούσε ότι δεν θα μπορούσε να βρει δουλειά και ότι θα είναι στη γωνία. «Όμως η προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα η οποία παραμένει ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την ψήφο της οποίας δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις» προσέθεσε.
Σε ερώτημα άλλου μαθητή για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, η οποία οφείλεται στις οικονομικές ανισότητες, η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι «τα αίτια είναι πολλά, ωστόσο στην Ευρώπη υπάρχουν μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κονδύλια για τους πολίτες και πάντως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε θέματα καινοτομίας, ψηφιοποίησης και στο δημογραφικό, το οποίο υποθηκεύει το μέλλον της Ευρώπης».
Σε ερώτημα σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η χώρα μας έπαιζε και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη γενικότερα. Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων πρέπει να επικεντρωθεί λόγω χάρη στην ενίσχυση των πανεπιστημίων ώστε να μην φεύγουν οι νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό επειδή έχουν απογοητευτεί. Παρακάλεσε όμως τους Έλληνες νέους να μην ξεχνούν ότι έστω και τα μικρά βήματα μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία. Αν χάσουν οι πολίτες την πίστη τους δεν μπορούν να προχωρήσουν, είπε. Και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Ελλάδα και επενδύουν. Αν δεν χάσουμε την ελπίδα μας μπορούμε να έχουμε επιτυχίες και να ανοίξουν προοπτικές.
Τέλος, σε ερώτημα για τον αν «η Τουρκία η οποία έχει προβλήματα δημοκρατίας μπορεί να παραμένει ακόμη υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι η ίδια προσωπικά δεν ήταν ποτέ υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας. «Αυτή την υπόσχεση την είχε δώσει στον παρελθόν ο καγκελάριος Αντενάουερ επειδή είναι πολύ κοντά στην Ευρώπη. Καλό είναι όμως να μην υπάρχουν αυταπάτες, διότι στην Τουρκία εκκρεμούν διάφορα θέματα που είναι μακριά από τις αξίες της Ευρώπης. Υποσχεθήκαμε πολλά στην Τουρκία, όπως είναι η πλήρης ένταξη στο ορατό μέλλον κάτι που δεν είναι δυνατόν. Τάσσομαι όμως υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία διότι αν διακοπούν θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα απ΄ ό,τι υπάρχουν».
Μετά την επίσκεψη και τη συζήτηση στην Deutsche Schule της Αθήνας, η καγκελάριος μετέβη στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία όπου είχε γεύμα με επιχειρηματίες και έπειτα μια καθοριστική συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.