Πλημμυρισμένα χωράφια στην Εμίλια Ρομάνια, στην εξοχή της Ραβένας, στην Ιταλία | REUTERS/Antonio Denti
Επικαιρότητα

Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα φταίει το CO2- ολοταχώς στην πράσινη ενέργεια

Ο νομπελίστας φυσικός Τζόρτζο Παρίζι λέει ότι η μετάβαση ξεκινάει από την ενεργειακή απεξάρτηση των Ευρωπαίων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και από τη μετατροπή κάθε κατοικίας σε «πράσινη», βασισμένη στις ΑΠΕ
Protagon Team

H απότομη εναλλαγή των καιρικών φαινομένων και η κίνηση του εκκρεμούς από το ένα άκρο στο άλλο, από την ξηρασία στην πλημμύρα και σε χρόνο dt, προβλημάτισαν την ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά ζητήματα Corriere della Sera, ιδίως τώρα που πνίγηκε η Εμίλια Ρομάνια και σκοτώθηκαν άνθρωποι. Ετσι απευθύνθηκε στον νομπελίστα Φυσικής (2021) Τζόρτζο Παρίζι. «Τι συμβαίνει;» τον ρώτησε.

«Αυτά είναι ακραία γεγονότα, τα οποία πρέπει να συνηθίσουμε» ήταν η μάλλον ξερή αλλά αναμενόμενη απάντησή του. «Ολα εξαρτώνται από την κλιματική αλλαγή, από την αύξηση της θερμοκρασίας. Και ο κόσμος κάνει ελάχιστα πράγματα για να καταπολεμηθούν αυτές οι αλλαγές».

Ο Παρίζι επέρριψε την ευθύνη για το φαινόμενο του καιρικού εκκρεμούς στη ανθρώπινη δραστηριότητα, δηλαδή στην έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, και συγχρόνως κατακεραύνωσε όσους επιστήμονες έχουν αντίθετη άποψη: «Αυτοί που αρνούνται τη σύνδεση είναι λιγότεροι από το 1% των ειδικών. Για αυτό έδωσαν το Νομπέλ σε εμένα και στους Μανάμπε και Χάσελμαν». (Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο επιστημονικό τρίο επιβραβεύτηκε με το Νομπέλ Φυσικής για τις εργασίες του πάνω την υπερθέρμανση της Γης.)

H επιτροπή Νομπέλ Φυσικής ανακοινώνει τη βράβευση της τριάδας, στις 5 Οκτωβρίου 2021 στη Στοκχόλμη (EPA/Pontus Lundahl)

Επιμένοντας στη θέση του ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και το διοξείδιο του άνθρακα συνδέονται, ο Παρίζι είπε ότι «η ιστορία της θερμοκρασίας της Γης αποδεικνύει πως τόσο ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας σαν αυτή που παρατηρείται τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχει σημειωθεί ποτέ στο παρελθόν». Η σύνδεση με το διοξείδιο του άνθρακα προκύπτει, κατά τον Παρίζι, από τη χρήση «μοντέλων που βρίσκουν ότι χωρίς το διοξείδιο του άνθρακα η αύξηση της θερμοκρασίας θα ήταν αμελητέα, μπορεί και μηδενική».

Τα ακραία φαινόμενα τα απέδωσε σε ασυνήθιστες κινήσεις του αέρα (ο ζεστός πηγαίνει στον Βορρά και κρύος στον Ισημερινό) οι οποίες «αυξάνουν την ενέργεια που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και η οποία εκτονώνεται σε ακραία φαινόμενα». Ακολούθησαν οι προτάσεις του: «Παγκόσμιο σχέδιο για το κλίμα, με συμμετοχή της Ινδίας και της Κίνας». Η Corriere του υπενθύμισε εμμέσως «το κινεζικό πρόβλημα» στη σύγχρονη εκδοχή του, ότι δηλαδή «δεν είναι εύκολο να κάνεις συμφωνία με την Κίνα» (πέραν των εμπορικών, εννοείται), και ο Παρίζι απάντησε ως εξής: «Συμφωνία με την Κίνα δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο υπάρχει η απειλή του πολέμου». Περαιτέρω διευκρινίσεις, ωστόσο, δεν έδωσε.

Με αφορμή την πλημμύρα στην Εμίλια Ρομάνια, ο Παρίζι είπε ότι οι Ιταλοί (και κατ’ επέκτασιν όλοι οι Ευρωπαίοι) «πρέπει να κόψουν τον εθισμό τους στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο και να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Εκανε και μετάφραση της γενικής οδηγίας περί μετάβασης στην καθημερινή «γλώσσα» των Ευρωπαίων: «Να βάλουμε διπλά τζάμια στα σπίτια μας και συστήματα ηλιακής ενέργειας στις στέγες τους. Με τόσο όγκο δουλειάς θα έχουμε και αύξηση της απασχόλησης»…