Ο κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Λι και ο ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα | EPA (RUSSIAN FOREIGN MINISTRY και CLEMENS BILAN)
Επικαιρότητα

Για πρώτη φορά υπουργός του Ζελένσκι στην Κίνα

Τι σημαίνει η πρόσκληση που απηύθυνε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας
Protagon Team

Πρώτη φορά από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου η Κίνα δέχεται τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών. Αν και η πρόσφατη ΝΑΤΟϊκή σύνοδος στην Ουάσινγκτον απεφάνθη ότι «η Κίνα διευκολύνει τη ρωσική επιθετικότητα», η αποστολή του Ντμίτρο Κουλέμπα «αναζωπυρώνει κάποιες ελπίδες» έγραψε η Corriere della Sera.

Αυτές οι αόριστες ελπίδες εκπηγάζουν από τα εξής δεδομένα: πρώτον, τον Ουκρανό προσκάλεσαν οι Κινέζοι, «δηλαδή ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ», δεύτερον, το ταξίδι είναι τριήμερο, δηλαδή «υπάρχει χρόνος για συζητήσεις εις βάθος», και τρίτον, μετά την αποτυχημένη ειρηνευτική διάσκεψη στην Ελβετία, όπου δεν συμμετείχαν η Ρωσία και η Κίνα, «η Ουκρανία γυρεύει κάποια όντως διεθνή διάσκεψη».

Βέβαια, ο ιταλός ανταποκριτής στο Πεκίνο έσπευσε να δηλώσει αυτοσυγκράτηση: «Καλύτερα όμως να μην καλλιεργούμε πολλές ψευδαισθήσεις» έγραψε, θυμίζοντας ότι προ εβδομάδων ο Σι «αγκάλιασε τον Πούτιν και επιβεβαίωσε ότι η Κίνα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας όσον αφορά το Ουκρανικό». Και συμπλήρωσε: «Ο Σι ουδέποτε χαρακτήρισε τη δράση του πιο καλού φίλου του επιθετικότητα, ούτε καν ανέφερε τη λέξη  πόλεμος. Κανείς δεν πιστεύει ότι το Πεκίνο είναι ουδέτερο, ωστόσο αρκεί ο ‘‘διευκολυντής’’ να εξηγήσει στον Πούτιν ότι είναι καιρός να ξεκινήσει ένας καλά τεκμηριωμένος διάλογος».

Ο Ιταλός έβαλε και μια άλλη πινελιά στον καμβά του: «Οι Κινέζοι παρατηρούν τις μεγάλες ανατροπές στην αμερικανική πολιτική και προετοιμάζονται και για την πιθανή επανεκλογή του Τραμπ (δεν είναι τυχαίο ότι ο Σι του έστειλε αμέσως μήνυμα αλληλεγγύης μετά την επίθεση). Οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να προσπαθήσει να κατευνάσει τον Πούτιν.

«Με την πρόσκληση στον Κουλέμπα η Κίνα θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο, αρχίζοντας να επιβιβάζεται στο πλοίο της διπλωματίας. Και στο άμεσο μέλλον, αν ανοιχτεί δίαυλος διαλόγου με το Κίεβο, ο Σι θα μπορούσε να αποφύγει νέες Δυτικές κυρώσεις (ο Τζο Μπάιντεν θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο μέχρι τον Ιανουάριο)».