«Σήμερα δεν συζητάμε καμία μεταρρύθμιση, αλλά τη νομοθέτηση του ποινικού λαϊκισμού»: Με τη φράση αυτή από την αρχή της ομιλίας του, την Τετάρτη στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα της σφοδρής κριτικής του προς τη κυβέρνηση για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες στο νομοσχέδιο που έφερε προς συζήτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
«Για μία ακόμα φορά το επικοινωνιακό περιτύλιγμα απέχει από την πραγματικότητα. Για πολλοστή φορά μέσα σε πέντε χρόνια η κυβέρνησή σας τροποποιεί τους Ποινικούς Κώδικες με βάση αποκλειστικά τις ανάγκες της επικαιρότητας», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και τόνισε: «Είναι πρωτότυπο μια κυβέρνηση που κυβερνά σχεδόν μισή δεκαετία τη χώρα, να εμφανίζεται ενώπιον της κοινής γνώμης όχι απλά ως άμοιρη ευθυνών αλλά και ως δήθεν αξιόπιστος εγγυητής του δόγματος «νόμος και τάξη».
Οπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι «η κυβέρνηση, αντί να εφαρμόσει ένα οργανωμένο σχέδιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αυξάνει οριζόντια τις ποινές, λες και αυτό από μόνο του αρκεί, για να αλλάξει την εικόνα της πλήρους αποτυχίας να ανταποκριθεί στο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια. Αποτελεί επιλογή σας να μπαίνουν πλέον στη φυλακή όσοι τους επιβάλλονται ποινές πάνω από 2 έτη, συμπεριλαμβανομένων και όσων χρωστούν στο δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη «το νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες καταργεί και συρρικνώνει θεσμικές εγγυήσεις και διαδικασίες της ποινικής δίκης που εφαρμόζονται εδώ και 100 χρόνια, προκρίνοντας την προχειρότητα και μία fast track διεκπεραιωτική ποινική δίκη».
Επεσήμανε ότι αγνοήθηκαν οι παρατηρήσεις από 39 καθηγητές νομικών σχολών της χώρας που υπογραμμίζουν: «Πολλές διατάξεις του σχεδίου νόμου εγείρουν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
«Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν συντάσσονται από έναν υπουργό σε συνεργασία με δύο μετακλητούς υπαλλήλους, αλλά από νομο-παρασκευαστικές επιτροπές», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο κ. Ανδρουλάκης επέκτεινε την αιχμηρή κριτική του για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου, στο οποίο είπε πώς συνεισφέρει και το παρόν νομοσχέδιο.
Απάντησε δε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε προχθές σε τηλεοπτική του συνέντευξη εγκαλώντας τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν σχέδιο να κοπούν πόροι από την Ελλάδα. « Δεν δέχομαι, λοιπόν, καμία μομφή για την παράταξή μας. Όμως δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε καραμπινάτα σκάνδαλα και σε ό,τι πλήττει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο κι αν ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης. Όπως και δεν συμπράξαμε στην εργαλειοποίηση της εξεταστικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος από την κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τον υπουργό της, γι’ αυτό και οι βουλευτές μας αποχώρησαν χθες από την επιτροπή-παρωδία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συνέχισε: «Βάλατε στο συρτάρι τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την τηλεδιοίκηση, που είναι αποδεδειγμένο ότι αν είχε εγκατασταθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν θα είχαμε θρηνήσει 57 συνανθρώπους μας».
Κλιμακώνοντας περαιτέρω τη επίθεσή του στην κυβέρνηση για το κράτος δικαίου, έθεσε το ερώτημα: «γιατί αφήνετε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου. Ποιους προστατεύετε;»
Για την ανεξαρτησία της ηγεσίας της δικαιοσύνης, που όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης θέτει συνεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε πώς «το ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει αυτό να αλλάξει! Για να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών και να σταματήσουν τα παιχνίδια σας με τη δικαιοσύνη». «Είστε υπουργός της κυβέρνησης που δυο χρόνια από την αποκάλυψη των υποκλοπών, ακόμη οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου δεν έχουν κληθεί από τη δικαιοσύνη.Δεν τα γράφει ο ξένος Τύπος αυτά; Δεν τα διαβάζουν οι ευρωβουλευτές; Το ξαναλέω: για μας είναι κορυφαίο θέμα ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης και θα το θέσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση», τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Απάντηση Φλωρίδη με Συμβούλιο της Ευρώπης και Economist
Ο κ. Φλωρίδης δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη.
«Είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Ανδρουλάκης για το κράτος δικαίου ότι πρέπει να προσέχουμε, είναι ανάγκη, το τι λένε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Να πω όμως ότι στο σύνολο 46 χωρών, ο κορυφαίος θεσμός για την προστασία του κράτους δικαίου είναι το Συμβούλιο Ευρώπης. Και αυτός ο θεσμός, στον οποίο μετέχουν 46 χώρες και όλα τα κόμματα, η ηγεσία του επέλεξε ομόφωνα ένα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ, τον Θοδωρή Ρουσσόπουλο», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για να συμπληρώσει: «Στην ΕΕ των 27 ανωτάτων συμβουλίων επικρατείας, αυτή η ένωση επέλεξε για την ηγεσία της το ελληνικό ΣτΕ. Και στο κείμενο της για τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, επέλεξε την Ελλάδα, που έχει υποτίθεται ελλείψεις στο κράτος δικαίου»
»Ας αξιολογηθεί λοιπόν, γιατί κορυφαίοι θεσμοί επιλέγουν την Ελλάδα να ηγηθεί, ας αξιολογηθεί ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει διαρκή βελτίωση του κράτους δικαίου, ο Economist, τώρα τοποθέτησε τη χώρα μας στις 20 καλύτερες δημοκρατίες, ενώ οι χειρότερες επιδόσεις ήταν την περίοδο 2016-2018, και ξέρετε ποιοι κυβερνούσαν τη χώρα τότε», τόνισε με νόημα…