Τα χειρουργεία έχουν ξεκινήσει και πάλι από τη Δευτέρα σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά μειωμένα κατά 50% | Intime
Επικαιρότητα

Για ποια χειρουργεία θα είναι υποχρεωτικό το τεστ κορονοϊού

Ακόμη και σε ιδιωτική κλινική να πραγματοποιείται το χειρουργείο, ο ασθενής θα κάνει δωρεάν τεστ σε δημόσια δομή υγείας, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, στην οποία αναφέρονται και σε ποιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να γίνει εξέταση για Covid-19
Protagon Team

Οδηγίες προς νοσοκομεία για τη σταδιακή επαναλειτουργία και τον προγραμματισμό των τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών της χώρας, με παράλληλη λήψη μέτρων για προστασία από τον κορονοϊό, περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, τα ογκολογικά χειρουργεία και οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κατά προτεραιότητα και στο εξής θα εξαιρούνται από τον περιορισμό του 50% του μηνιαίου μέσου όρου των χειρουργικών επεμβάσεων του 2019 που προβλέπεται για όλες τις άλλες επεμβάσεις.

Οσον αφορά την κάλυψη του τεστ από τον ΕΟΠΥΥ σε όσους ασθενείς πρόκειται να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές δομές, διευκρινίζεται ότι η εξέταση πριν από το χειρουργείο έχει αποφασιστεί να καλύπτεται και να πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε δομή του δημοσίου τομέα.

Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να γίνεται έως 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης. Για τη λήψη δείγματος θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίζει έγγραφη βεβαίωση της ιδιωτικής κλινικής ή του χειρουργού που να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της προγραμματισμένης επέμβασης.

Ποιοι θα κάνουν τεστ

Σχετικά με τη διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων ο έλεγχος για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας.

Ελεγχος για SARS-COV2 θα γίνεται επίσης σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές όπως γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κ.λπ. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν την ημέρα του εξιτηρίου.

Εξέταση για SARS-COV2 θα κάνουν όλοι οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος θα γίνει μία φορά, πριν από την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.

Ποιοι δεν θα κάνουν τεστ

Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας, όπως οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.

Σχετικά με τη διενέργεια επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων όπως ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων π.χ. χημειοθεραπείες (εκτός της πρώτης φοράς) και εγχύσεις φαρμάκων, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2.