Πρώτα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο NATO και έπειτα μίλησε για «ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις» με τη Ρωσία.
Επειτα η Ρωσία έπιασε το νήμα: ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας εξετάζεται σοβαρά από τη Μόσχα –δεν αναφέρθηκε δηλαδή στην περιβόητη «αποναζιστικοποίηση» που έθετε αρχικά (και ενδεχομένως μαξιμαλιστικά) ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ακολούθως ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, έκανε λόγο για μια «Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας», η οποία είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού και η ουδετερότητα για την Ουκρανία εξετάζεται σοβαρά.
«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού. Το ουδέτερο καθεστώς συζητείται σοβαρά τώρα μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο συμβιβασμός που συζητούν ρώσοι και ουκρανοί διαπραγματευτές για τρίτη ημέρα είναι «μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας».
«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.