Κάποτε ήταν το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το «Η ελπίδα ερχεται». Τώρα, από το βήμα μιας άλλης ΔΕΘ, της 85ης και μετά από δύο χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε νέες υποσχέσεις, μοιράζοντας χρήμα και παρουσίασε το νέο του σύνθημα: «Νέα αρχή». Ένα σύνθημα που όπως φαίνεται χωράει πολλές ερμηνείες: νέα αρχή μετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη «που είναι το χάος» όπως είπε στο τέλος της ομιλίας του, αλλά και νέα αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως περιέγραψε ο τέως Πρωθυπουργός, αυτή τη φορά δεν θα ορμήξει στην εξουσία με στρατιές μετακλητών και επιχείρηση ελέγχου της δικαιοσύνης και των ΜΜΕ.
«Δεσμεύομαι ότι η προοδευτική κυβέρνηση δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια τη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, πώς αυτό μπορεί να συνδυάζεται με το «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς» που απειλούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα περί ελέγχου των «αρμών της εξουσίας» που έχει πει ο ίδιος, απέφυγε να το πει ο κ. Τσίπρας.
«Στην εποχή των κρίσεων δεν μπορούμε να προχωράμε όπως πριν. Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή και να αλλάξουμε», είπε πάντως.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ομιλία του στο «Βελλίδειο», επιχείρησε να εμφανιστεί με ένα κεντρώο προφίλ και να περιγράψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εχθρό της μεσαίας τάξης, ναι της ίδιας μεσαίας τάξης που ταξικά επιχείρησε να αφανίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής του.
«Δεν έχουν καμία σχέση με τη μεσαία τάξη όσοι υποκριτικά την επικαλούνται αλλά γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι. Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από νεόπλουτους ή βαθύπλουτους. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από όσους με τον ιδρώτα τους βγάζουν το μεροκάματο», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Κάποιοι γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ. Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από αυτούς που ακόμη και τώρα βγάζουν τα λεφτά τους σε offshore για να μην φορολογούνται. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής».
«Η μεσαία τάξη δεν είναι οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λιγότεροι φόροι έγιναν λιγότερα χρήματα. Οι καλύτερες δουλειές έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές, η ασφάλεια έγινε γενικευμένη ανασφάλεια», είπε, επιμένοντας να καταγγέλλει ονομαστικά τον Πρωθυπουργό —μια αντίστιξη με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ο οποίος πριν μία εβδομάδα στον ίδιο χώρο, δεν ανέφερε ούτε μία φορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για το όραμά του για τη χώρα.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών», επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (που λογικά αδιαφορεί για τις δημοσκοπήσεις) και συνέχισε: «Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά για τον κομματικό του στρατό… Το επιτελικό κράτος διπλασίασε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά μόνος σαν άλλος καίσαρας και επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και το δόγμα του νόμου και της τάξης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε για εκείνους που τον εξέλεξαν αλλά για μία ελίτ λίγων και ισχυρών που τρέφεται από το δημόσιο χρήμα που επιβάλλει ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα. Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης κάνει δυσκολότερη τη ζωή των Ελλήνων» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, για να καταγγείλει και τα ΜΜΕ —τον αγαπημένο του στόχο.
«Η χώρα κυβερνάται με προπαγάνδα που πληρώνεται αδρά με χρήμα από την τσέπη του φορολογούμενου. Ποτέ ξανά στη χώρα δεν υπήρξε τέτοιο καθεστώς μονοκαλλιέργειας στην πληροφόρηση. Ποτέ ξανά η Ελλάδα της οθόνης δεν υπήρξε τόσο διαφορετική από την Ελλάδα της πραγματικής ζωής», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, μία νέα αρχή για το κράτος και την διακυβέρνηση και για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
«Απαιτείται μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη», προσέθεσε.
Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε αυτό που έχει εδώ και καιρό αποκαλέσει «νέο ΕΣΥ», που «θα σέβεται τον κάθε πολίτη και θα τον αντιμετωπίζει με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση το πορτοφόλι», όπως είπε.
Και προχώρησε σε υποσχέσεις:
«Αυξάνουμε την χρηματοδότηση κατά 2 δισ. από τον κρατικό προυπολογισμό και 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο το 7% του ΑΕΠ για την υγεία.
»Καθιερώνουμε 2.000 ευρώ μισθό για τον νεοεισερχόμενο γιατρό.
»Προχωρούμε σε 5.500 προσλήψεις υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν. Προσλήψεις 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας».
Στα της Παιδείας, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε διπλασιασμό, σε βάθος τετραετίας, της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
Αυξάνουμε τις προσλήψεις καθηγητών στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικών, τόνισε και συμπλήρωσε: «Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την πανεπιστημιακή αστυνομία που έχει γίνει ανέκδοτο».
Αναφερόμενος στα θέματα εργασίας ο κ. Τσίπρας εξέφρασε «οργή και αποτροπιασμό για την εταιρεία που εκμεταλλεύτηκε τον άθλιο νόμο για τα εργασιακά και να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας», ανακοίνωσε πως στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ» και τόνισε:
«Θα καταργήσουμε τον νόμο Χατζηδάκη και θα δημιουργήσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα αποκαταστήσουμε το ιερό δικαίωμα στην απεργία και θα εφαρμόσουμε πιλοτικά το 35ωρο», είπε.
Επίσης είπε:
-Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Για όλους.
-Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας δήλωσε έτοιμος να αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Είμαστε έτοιμοι πιο έμπειροι και πιο ώριμοι να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης», είπε.
Και λέγοντας ότι «το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι νίκη και προοδευτική κυβέρνηση ή νέες εκλογές περιπέτειας και εκβιασμού» προσέθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα».