687
Ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, το ζευγάρι που ίδρυσε τη γερμανική BioNTech | YouTube

«Ελληνοτουρκική υπόθεση» το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 18:45
Ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, το ζευγάρι που ίδρυσε τη γερμανική BioNTech
|YouTube

«Ελληνοτουρκική υπόθεση» το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 18:45

Τα ευχάριστα νέα της Δευτέρας από το μέτωπο του εμβολίου για τον κορονοϊό έφεραν ανάταση στα χρηματιστήρια και ελπίδες στους ανθρώπους όλου του πλανήτη.

Το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech έχει ποσοστό επιτυχίας 90% στη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Για τον Αλμπερτ Μπουρλά, τον Θεσσαλονικιό που ηγείται της Pfizer, το γνωρίζουμε ήδη, για το ζευγάρι των τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, που ίδρυσαν την BioNTech και έγιναν δισεκατομμυριούχοι, μας πληροφορεί ο ξένος Τύπος και ειδικότερα, εδώ, η Telegraph.

Ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί είναι δύο από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στη Γερμανία. Πριν ακόμα ιδρύσουν την εταιρεία, πούλησαν την προηγούμενη επιχείρησή τους έναντι 1,4 δισ. δολαρίων το 2016, ενώ σήμερα η αξία της BioNTech υπολογίζεται στα 21 δισ. δολάρια.

Η BioNTech έχει αναπτύξει την πρωτοποριακή τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο της Pfizer.

Ο Σαχίν γεννήθηκε στη μεσογειακή Αλεξανδρέττα (ή Ισκεντερούν), στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Η οικογένειά του μετακόμισε στη Δυτική Γερμανία όταν εκείνος ήταν τεσσάρων ετών. Ο πατέρας του ήταν ήδη ένας γκασταρμπάιτερ, εργάτης στο εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία.

Οι εργάτες τότε θεωρούνταν προσωρινοί και δεν έπαιρναν τη γερμανική υπηκοότητα.

Οταν ήταν νέος, ο Σαχίν πάλεψε ενάντια στις αντιξοότητες για να γίνει γιατρός, κάτι καθόλου εύκολο τότε, για γιο μεταναστών. Σπούδασε Ιατρική στην Κολωνία και στο Χόμπουργκ και ειδικεύθηκε στη θεραπεία του καρκίνου.

Ηταν ογκολόγος στο Χόμπουργκ όταν γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, δρα Τουρετσί. Ηταν και αυτή παιδί μεταναστών από την Τουρκία, όμως ο πατέρας της ήταν πριν γιατρός στην Κωνσταντινούπολη και αυτή γεννήθηκε στη Γερμανία.

Το ζευγάρι ενδιαφερόταν για τις νέες θεραπείες τελευταίας τεχνολογίας για τον καρκίνο και εκεί έστρεψαν την προσοχή τους. Αυτό είναι που τους έκανε πλούσιους και τους έφερε στην πόρτα του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Εργάστηκαν πάνω στη θεραπεία του καρκίνου με τη χρήση τροποποιημένου γενετικού κώδικα, που μαθαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα πώς να πολεμήσει την ασθένεια. Το 2016, πούλησαν την πρώτη τους φαρμακευτική, Ganymed, και αφοσιώθηκαν στην BioNTech, που ασχολείτο με πιο προχωρημένες θεραπείες.

Το κτίριο της BioNTech στο Μάιντς της Γερμανίας – REUTERS/Kai Pfaffenbach

Τον Ιανουάριο, ο Σαχίν ανακοίνωσε στην ομάδα τους ότι η εταιρεία στρέφει την προσοχή της στον κορονοϊό.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία πρωτοποριακή τεχνολογία που μπορεί να φέρει επανάσταση στα εμβόλια και να απαλλάξει την ανθρωπότητα από τον τρόμο της Covid-19.

Ο Σαχίν παραμένει στον ακαδημαϊκό χώρο, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς. Οι συνάδεφλοί του τον περιγράφουν ως έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο και ο ίδιος κυκλοφορεί πάντα με ποδήλατο.

«Είναι πολύ μετριόφρων και σεμνός. Δεν τον ενδιαφέρει το φαίνεσθαι. Αλλά δεν είναι καθόλου μετριόφρων στη δουλειά του και στο όραμά του», λέει ο Ματίας Τόμπαλντ, καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Η Γερμανίδα της Pfizer

Ενα άλλο, πολύ σημαντικό πρόσωπο στη μάχη για το εμβόλιο είναι η επικεφαλής της έρευνας για την ανάπτυξη του εμβολίου στην αμερικανική Pfizer, Κάθριν Γιάνσεν, που γεννήθηκε στην Ανατολική Γερμανία. Η οικογένειά της δραπέτευσε στη Δυτική, λίγο πριν χτισθεί το Τείχος του Βερολίνου, το 1961.

Ο θείος της τής είχε δώσει υπνωτικό στη διάρκεια του ταξιδιού στη Δύση, ώστε να μην ξυπνήσει και απαντήσει κάτι που θα προκαλούσε υποψία στις ανατολικογερμανικές αρχές. Ο πατέρας της υποτίθεται ότι ταξίδευε για να πάει σε συνέντευξη για δουλειά.

Η 62χρονη Γιάνσεν εντυπωσιάστηκε μικρή από τη δράση των φαρμάκων όταν την πονούσε ο λαιμός της ή όταν έβηχε και αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει γιατρός.

Η Κάθριν Γιάνσεν σε παλαιότερη φωτογραφία

Οταν τελείωσε το διδακτορικό της, μετακόμισε στις ΗΠΑ και εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για να επιστρέψει στην Ευρώπη, όπου έπιασε δουλειά στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας της Glaxo στη Γενεύη.

Αργότερα, πήρε μεταγραφή στη φαρμακευτική Merck, όπου βοήθησε στην ανάπτυξη του εμβολίου για τον ιό HPV και στη Wyeth, όπου ανέπτυξε το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Η Pfizer αγόρασε τη Wyeth το 2009.

Από τον περασμένο Μάρτιο, ηγείται μιας ομάδας 650 ατόμων που εργάζονται για το εμβόλιο στα κέντρα της εταιρείας σε όλο τον κόσμο, κάνοντας τη δουλειά της κυρίως μέσω Zoom, από το διαμέρισμά της στο Μανχάταν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...