Δεν είμαστε μακριά από αυτό το κλίμα. Στη φωτογραφία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 στο Περιστέρι | ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Μπαίνουμε σε ρυθμούς προκήρυξης των εκλογών

Την ώρα που κυβερνητικές πηγές «κλειδώνουν» την 9η Απριλίου ως πιθανότερη ημερομηνία για τις πρώτες κάλπες το ενδιαφέρον εστιάζεται στον χρόνο και στον τρόπο της προκήρυξης. Το επιτελείο της ΝΔ εργάζεται πυρετωδώς για κάλπες σε επτά εβδομάδες
Protagon Team

Αυτή τη φορά όντως μύρισε εκλογές. Δεν είναι μόνο όσα λένε κυβερνητικές πηγές που προκρίνουν σε συνομιλίες με δημοσιογράφους το σενάριο της 9ης Απριλίου, αλλά και οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που συγκλίνουν ότι σε επτά εβδομάδες από σήμερα, το πιθανότερο είναι ότι θα ψηφίσουμε. 

Επομένως, μπαίνουμε σε τροχιά προκήρυξης των εκλογών και το πρώτο ερώτημα είναι πότε και πώς θα γίνει αυτή. Στις 24 Φεβρουαρίου έχουμε υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο αναμένεται να μάθουμε και το νέο ύψος του κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο. 

Ορισμένα στελέχη της ΝΔ προβλέπουν ότι την ίδια ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να ανακοινώσει τον χρόνο των εκλογών. Ωστόσο, άλλες φωνές σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός κινείται πάντοτε θεσμικά. Επομένως, δεν αποκλείουν η ανακοίνωση να γίνει με διάγγελμα, στη Βουλή ή -το πιο πιθανό- μετά από επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μια άλλη ημερομηνία που προτάσσουν είναι η 10η Μαρτίου.

Για την ιστορία, εκλογές έγιναν ξανά στις 9 Απριλίου το 2000 (όταν και είχαμε το γνωστό θρίλερ με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ) και ο χρόνος τους είχε ανακοινωθεί από τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. 

Στην κυβέρνηση και στην Πειραιώς οριστικοποιούν αυτές τις ημέρες το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που θα είναι έτοιμο στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ τα ψηφοδέλτια έχουν κλείσει σε ποσοστό στο 90%. 

Διαβάστε: Τα μυστικά των ψηφοδελτίων της ΝΔ 

«Εμείς θα πούμε προεκλογικά τι κάναμε την πρώτη τετραετία και όσα σχεδιάζουμε για τη δεύτερη» ανέφερε συνεργάτης του Πρωθυπουργού τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν επιλέγει την τοξικότητα στην οποία κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στους πυλώνες του νέου προγράμματος θα είναι ένα ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων για την ανανέωση του ΕΣΥ. 

«Στόχος μας είναι η θετική γνώμη που εκφράζεται από τους πολίτες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταφραστεί σε ψήφο προς τη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, να έρθει κοντά μας και ο κόσμος που δεν λέει μέχρι σήμερα ότι θα ψηφίσει ΝΔ αλλά έχει θετική άποψη για τον Μητσοτάκη» προσθέτει. 

Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε επίσης ότι, παρότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διαψεύδει σήμερα ότι δεν θα διερευνήσει τη δυνατότητα συγκρότησης μιας «κυβέρνησης ηττημένων» με τη διερευνητική εντολή που θα λάβει ως δεύτερος στην κάλπη της απλής αναλογικής, ο κ. Σκουρλέτης και άλλα στελέχη του κόμματός το ζήτημα αυτό το αφήνουν ανοικτό.  

«Επομένως, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η “κυβέρνηση ηττημένων” είναι ένα υπαρκτό σενάριο. Αν ο Τσίπρας δει ότι βγαίνει αριθμητικά είναι σίγουρο ότι θα το κάνει» σημείωσε το ίδιο στέλεχος.