| Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Για ακόμη έναν χρόνο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Η επιθυμία του Λευκού Οίκου να μην προκληθούν ενδοσυμμαχικές τριβές με το Ουκρανικό σε κρίσιμη καμπή, οδήγησε στη λύση που θα κρατήσει τον Νορβηγό για μια ολόκληρη δεκαετία στην ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας
Protagon Team

Τελικά, το θρίλερ με τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ τελείωσε άδοξα ή, έστω, πήρε παράταση για έναν ολόκληρο χρόνο.

Τα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν την Τρίτη να παρατείνουν τη θητεία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για ένα ακόμη έτος, έως την 1η Οκτωβρίου 2024, όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση.

Η απόφαση πρόκειται να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους.

Οι σύμμαχοι ευχαρίστησαν τον Στόλτενμπεργκ για την ηγεσία και τη δέσμευσή του, η οποία ήταν κρίσιμη για τη διατήρηση της διατλαντικής ενότητας ενόψει των άνευ προηγουμένου προκλήσεων ασφάλειας.

Ο νορβηγός αξιωματούχος ανέφερε: «Με τιμά η απόφαση των συμμάχων του ΝΑΤΟ να παρατείνουν τη θητεία μου ως Γενικού Γραμματέα. Ο διατλαντικός δεσμός μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής έχει διασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλειά μας για σχεδόν 75 χρόνια και, σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, η μεγάλη μας Συμμαχία είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Το θέμα της διαδοχής του Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε αναλάβει επικεφαλής του NATO το 2014 και όταν λήξει η θητεία του θα μετρά μια ολόκληρη δεκαετία στην ηγεσία της Συμμαχίας, είχε δημιουργήσει πονοκέφαλο στην Ουάσινγκτον αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν μέσω μάλιστα πολέμου στην Ουκρανία, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι θα ανατραπούν ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ των συμμάχων.

Οι υποψηφιότητες της Δανής Μέτε Φρεντέρικσεν, της Λιθουανής Κάγια Κάλας και του Βρετανού Μπεν Γουάλας είχαν περάσει από κόσκινο, αλλά τελικά πρυτάνευσε η λογική του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προκειμένου να μην προκληθούν ενδοσυμμαχικές τριβές με το Ουκρανικό σε κρίσιμη καμπή, υιοθέτησε τη λύση της παράτασης της θητείας του Νορβηγού.