Ανάμεσα σε εκκλήσεις και αυστηρές προειδοποιήσεις φαίνεται να ισορροπεί τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να επιλύσει το πρόβλημα των άγονων ιατρικών θέσεων σε 14 (κυρίως) νοσοκομεία της περιφέρειας. Στα νοσοκομεία αυτά, προκηρύσσονται επανειλημμένως θέσεις βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (βλ. παθολόγοι, παιδίατροι κ.ά.) αλλά ουδείς γιατρός εκδηλώνει ενδιαφέρον για αυτές.
Μεταξύ των 14 αυτών περιοχών είναι και νησιά που αυτή την περίοδο υπερπολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό τους λόγω τουρισμού, γεγονός που αυξάνει βέβαια και τις υγειονομικές ανάγκες.
Την τελευταία εβδομάδα το υπουργείο έχει ζητήσει από ιδιώτες γιατρούς των περιοχών αυτών να συνδράμουν επ’ αμοιβή στις εφημερίες των αντίστοιχων νοσοκομείων, ως μια προσωρινή λύση εωσότου θεσπιστούν επιπλέον κίνητρα για την μόνιμη κάλυψη των άγονων θέσεων.
Το «παζάρι» με τους ιδιώτες γιατρούς άρχισε με τον αρμόδιο υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη να τονίζει από το βήμα της Βουλής ότι είναι έτοιμος να λάβει δραστικά μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα και να φέρνει τους γιατρούς προ της ευθύνης τους για την υγειονομική κάλυψη των περιοχών όπου οι ίδιοι δραστηριοποιούνται. Όπως ο κ.Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι ανάμεσα στα «δραστικά μέτρα» είναι και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην οποία το υπουργείο έχει δυνατότητα να επιβάλει περιορισμούς.
Υπήρξαν φυσικά αντιδράσεις, επίσημες (από ιατρικά όργανα) και ανεπίσημες, με το υπουργείο να αλλάζει γραμμή πλεύσεως και να απευθύνει έκκληση -μέσω των διοικήσεων των 14 προβληματικών νοσοκομείων- σε 145 ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν. Η ανταπόκριση ήταν πενιχρή με μόλις 11 από τους 145 να απαντούν θετικά… Έτσι, ο υπουργός πέρασε σε δεύτερο γύρο προειδοποιήσεων, υπενθυμίζοντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δίνει την δυνατότητα στο υπουργείο να καταστήσει υποχρεωτική την εργασία των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα, εφόσον υπάρχουν έκτακτες συνθήκες.
Οι αντιδράσεις έγιναν πιο έντονες, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) να υποστηρίζει ότι το θέμα των άγονων θέσεων «ουδέποτε έχει τεθεί ως κατεπείγον», καίτοι είναι γνωστό από ετών και να τονίζει ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με απειλές αλλά με το να γίνει το ΕΣΥ πιο ελκυστικό και με την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου (σήμερα είναι 110 ευρώ/μήνα, θεσπισμένο από το 1983).
Αντέδρασε και ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας και προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας να ξεκινήσει διάλογος με τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και να μην βρίσκονται οι γιατροί προ τετελεσμένων γεγονότων υπό την απειλή ποινών. «Το ΕΣΥ πρέπει να γίνει ελκυστικό στις οικονομικές απολαβές και στις επαγγελματικές συνθήκες, προκειμένου να προσελκύσει τους ιατρούς να τον στελεχώσουν. Αντίθετα η επιβολή μέτρων και ποινών θα οδηγήσει σε νέο κύμα φυγής του ιατρικού κόσμου στο εξωτερικό και σε περαιτέρω υγειονομική αποδυνάμωση της περιφέρειας», αναφέρεται στην επιστολή.
Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο παραπάνω ιατρικά όργανα έχουν «γαλάζια» πλειοψηφία – ο πρόεδρος του ΠΙΣ μάλιστα ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Τι λέει τώρα ο υπουργός
Κατόπιν αυτών, ο Αδωνις Γεωργιάδης επανήλθε την Κυριακή, με συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή», για να πει ότι θα περιμένει (για πόσο;) την καλόπιστη συνεργασία των ιδιωτών γιατρών, πριν προχωρήσει σε οποιοδήποτε υποχρεωτικό μέτρο.
Ο υπουργός λέει πως αν χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα στους ιδιώτες γιατρούς και τους πολίτες που απεύθυνονται στα δημόσια νοσοκομεία, θα «πάει» με τους τελευταίους. «Δεν θα διστάσω να εφαρμόσω τέτοιου τύπου μέτρα, αν δεν έχω άλλη επιλογή, αλλά δεν μου είναι καθόλου ευχάριστη η εφαρμογή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και εξηγεί ότι κατά την άποψή του, οι ιδιώτες γιατροί θα έπρεπε από μόνοι τους να έχουν προσφερθεί να συνδράμουν στις άγονες περιοχές. «Η προσδοκία μου ήταν υπερβολική. Οι οικείοι ιατρικοί σύλλογοι όχι μόνον δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον αλλά σε πολλές περιπτώσεις έδειξαν μεγάλη αδιαφορία», υπογραμμίζει ο κ.Γεωργιάδης απευθύνοντας άλλη μια δημόσια έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς ώστε να «βάλουν πλάτη». Ζητά δε από τα ιατρικά όργανα να καταθέσουν όποιες ιδέες έχουν για την προσωρινή λύση του προβλήματος.
Αναμένονται εξελίξεις…