Επικαιρότητα

Γεωργιάδης για την απεργία: Ο συνδικαλισμός εξευτελίζεται στην Ελλάδα, είναι χειρότερος και από τους πολιτικούς

«Σημερα απεργούν οι καθηγητές της ΟΛΜΕ, που δεν τους αφορά το νομοσχέδιο, οι γιατροί του ΕΣΥ που δεν τους αφορά το νομοσχέδιο. Και η ΑΔΕΔΥ που δεν τους αφορά το νομοσχέδιο. Οι εργάτες στα εργοστάσια που έχω νομοθετήσει για να δουλεύουν το Σάββατο και την Κυριακή, δεν απεργούν!», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας
Protagon Team

Να εξηγήσει τις επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το Εργασιακό, εν μέσω μάλιστα απεργίας του δημόσιου τομέα και των μέσων μαζικής μεταφοράς, επιχείρησε το πρωί της Πέμπτης ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «η ρύθμιση για τη λεγόμενη “παράλληλη εργασία” αίρει έναν βαθύτατο αναχρονισμό στην αγορά εργασίας στη χώρα μας». Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που συντηρεί έναν τέτοιο ακραίο αναχρονισμό σε βάρος του κόσμου της εργασίας. «Ο αναχρονισμός αυτός», εξήγησε,«αίρεται από την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία είναι ενσωματωμένη στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο».

Η εν λόγω οδηγία, «αναφέρεται ακριβώς στην παράλληλη εργασία. Εντάξαμε την εν λόγω οδηγία στο νομοσχέδιο. Η παράλληλη εργασία ισχύει ήδη κατά τρόπο νόμιμο και διαφανή σε όλες τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οδηγία είναι σαφής και προβλέπει ότι ένας εργοδότης δεν μπορεί να απαγορεύει σε εργαζόμενό τους να βρίσκει και δεύτερη δουλειά, εάν αυτό το επιθυμεί, ενώ έως σήμερα στην Ελλάδα, η παράλληλη εργασία απαγορευόταν».

Μάλιστα, «η οδηγία κατοχυρώνει ποινές στον κύριο εργοδότη που θα τολμήσει να τιμωρήσει τον εργαζόμενό του που βρίσκει και δεύτερη δουλειά. Στην Ελλάδα υπήρχε λοιπόν ένας ακραίος αναχρονισμός σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Η εργασία γίνεται από “μαύρη” σε “άσπρη” και ο αριθμός των ενσήμων αυξάνει, ενώ απαγορεύεται η εργασία σε δεύτερη επιχείρηση, η οποία είναι συνδεόμενη με την εταιρεία του κύριου εργοδότη».

«Το πενθήμερο δεν αλλάζει και δεν καταργείται, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε πως σε επιχειρήσεις που λειτουργούν όλη την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν αν δουλεύουν και Σάββατο ή Κυριακή, χωρίς όμως να επηρεάζεται το πενθήμερο αν αυτό προβλέπεται στη σύμβαση τους και μάλιστα με υψηλότερες αμοιβές για εργασία το Σάββατο ή την Κυριακή.

Ο υπουργός Εργασίας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς ο συνδικαλισμός εξευτελίζεται στην Ελλάδα, έχουν χαμηλότερη αξιοπιστία από τους πολιτικούς που είναι δύσκολο». Ο ίδιος εξήγησε πως βιώνουμε κάτι παράλογο καθώς κινητοποιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι τους οποίους δεν αφορά το νομοσχέδιο!

«Στο νομοσχέδιο βάζουμε ότι μπορούν να δουλεύουν Κυριακή οι βιομηχανίες τροφίμων. Εχετε δει κανένα σωματείο εργαζομένων σε βιομηχανία τροφίμων να κατεβαίνουν στον δρόμο;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Μπορείτε να μου βγάλετε κάποιον από τα εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς να μου εξηγήσει σε τι τον αφορά το νομοσχέδιο;».

«Σήμερα, το νομοσχέδιο που φέρνω εγώ ως υπουργός Εργασίας αναφέρεται σε ρυθμίσεις στην ιδιωτική εργασία. Ο υπουργός Εργασίας εκ του συντάγματος δεν έχει αρμοδιότητα για το Δημόσιο, έχει αρμοδιότητα μόνο για τον ιδιωτικό τομέα. Για το Δημόσιο νομοθετεί ο υπουργός Εσωτερικών. Σήμερα δεν απεργεί ο ιδιωτικός τομέας τον οποίο αφορά το νομοσχέδιο (ΓΣΕΕ) και απεργεί ο δημόσιος τομέας τον οποίο δεν επηρεάζει το νομοσχέδιο (ΑΔΕΔΥ). Δεν μπορεί να τους αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Σημερα απεργούν οι καθηγητές της ΟΛΜΕ, που δεν τους αφορά το νομοσχέδιο, οι γιατροί του ΕΣΥ που δεν τους αφορά το νομοσχέδιο. Και η ΑΔΕΔΥ που δεν τους αφορά το νομοσχέδιο. Οι εργάτες στα εργοστάσια που έχω νομοθετήσει για να δουλεύουν το Σάββατο και την Κυριακή, δεν απεργούν! Το καταλάβατε τώρα;», προσέθεσε με το χαρακτηριστικό του ύφος.