Επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τα ΜΑΤ έξω από τη Βουλή στην Τιφλίδα | REUTERS/Irakli Gedenidze
Επικαιρότητα

Γεωργία: Σοβαρά επεισόδια μετά την ψήφιση «ρωσικού» νόμου για «ξένους πράκτορες»

Το γεωργιανό Κοινοβούλιο πέρασε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο στα πρότυπα αντίστοιχου ρωσικού, για οργανώσεις που χρηματοδοτούνται εν μέρει από το εξωτερικό. Σφοδρές αντιδράσεις από την πρόεδρο της χώρας, ακτιβιστές, ΜΜΕ, την αντιπολίτευση, ΕΕ και ΗΠΑ
Protagon Team

Το γεωργιανό κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση έναν αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένων πρακτόρων», ο οποίος σύμφωνα με τους επικριτές του έχει διαμορφωθεί κατά τα πρότυπα της δρακόντειας νομοθεσίας που ισχύει στη Ρωσία.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ξέσπασαν επεισόδια στο κέντρο της Τιφλίδας, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει ένα πλήθος διαδηλωτών.

Ο νόμος -που φέρει τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το κόμμα Γεωργιανό Ονειρο- θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και τις θέτει σε επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Βουλή – REUTERS/Irakli Gedenidze

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012, ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Λένε πως ο νόμος σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη Γεωργία.

Η γεωργιανή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που δείχνουν διαδηλωτές μετά την ψηφοφορία στη Βουλή να διαμαρτύρονται οργισμένοι με την αστυνομία οπλισμένη με ασπίδες και στη συνέχεια αστυνομικοί να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής έφεραν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ και φώναζαν: «Οχι στη ρωσική νομοθεσία».

Μιλώντας από το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στον νόμο, λέγοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις για ξένους πράκτορες πληρούν τα «ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα».

«Το μέλλον της χώρας μας δεν ανήκει και δεν θα ανήκει σε ξένους πράκτορες και υπηρέτες ξένων χωρών», δήλωσε.

Το κυβερνών κόμμα, το οποίο λέει ότι θέλει να ενταχθεί η Γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατηγορεί τους επικριτές του νομοσχεδίου ότι αντιτίθενται στην Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία.

Νωρίτερα, μια ακρόαση κοινοβουλευτικής επιτροπής για το νόμο κατέληξε σε βίαιο διαπληκτισμό μεταξύ βουλευτών, όταν ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Σώματος φάνηκε να χτυπά τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενιαίο Εθνικό Κίνημα, που εναντιώνεται στον νόμο.

Τα γεωργιανά ΜΑΤ διέλυσαν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα – REUTERS/Irakli Gedenidze

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι έχει πει πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο το οποίο, αν εγκριθεί, θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Το Κοινοβούλιο όμως, μπορεί να ανατρέψει το προεδρικό βέτο.

Τον περασμένο μήνα περισσότερες από 60 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν, εφόσον περάσει ο νόμος.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια κριτική από παρατηρητές, οι οποίοι λένε ότι η χώρα οδεύει προς τον αυταρχισμό. Τον Ιούνιο, η ΕΕ αρνήθηκε να χορηγήσει στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας μαζί με τη Μολδαβία και την Ουκρανία, επικαλούμενη στάσιμες πολιτικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Σοβαρά επεισόδια στην Τιφλίδα

Η αστυνομία έκανε την Τετάρτη ξανά χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει μια διαδήλωση που πραγματοποιούνταν μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Λίγες ώρες νωρίτερα η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές κάποιοι από τους οποίους πέταγαν βόμβες μολότωφ και πέτρες, ενώ ορισμένοι είχαν ξηλώσει τους μεταλλικούς φράχτες που υπάρχουν έξω από τη βουλή για να κρατούν μακριά το πλήθος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση για νέες διαδηλώσεις αργότερα σήμερα, ημέρα αργίας στη χώρα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, και το μεσημέρι αναμένεται να συγκεντρωθεί πολυάριθμο πλήθος έξω απο το κοινοβούλιο.

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 66 ανθρώπους στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων, ενώ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, «περίπου 50 αστυνομικοί» τραυματίστηκαν.

Μπορέλ: Μη συμβατό με τις αξίες της ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το επίμαχο σχέδιο νόμου χαρακτηρίζοντάς το «μη συμβατό» με τις αξίες της ΕΕ και τον στόχο ένταξης της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ασύμβατο με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ. Αντιβαίνει στον δεδηλωμένο στόχο της Γεωργίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των γεωργιανών πολιτών. Η οριστική του υιοθέτηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας», δήλωσε.

Στην ανακοίνωσή του ο Μπορέλ τονίζει ότι η ΕΕ «προτρέπει τη Γεωργία να σεβαστεί τη δέσμευσή της για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπενθυμίζει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά».

Ουάσινγκτον: Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να διαδηλώσουν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Γεωργία τις τελευταίες ώρες, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη ρίψη δακρυγόνων από τη γεωργιανή αστυνομία για να διαλυθούν οι διαδηλωτές στο κέντρο της Τιφλίδας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση στη Γεωργία και τόνισε ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές θα πρέπει να επιτρέπεται να ασκούν το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία.