Δύο νύχτες σφοδρών και βίαιων διαδηλώσεων στην Τυφλίδα ανάγκασαν την κυβέρνηση της Γεωργίας να αναδιπλωθεί: Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» εν μέσω επικρίσεων ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι εμπνευσμένο από έναν παρόμοιο ρωσικό νόμο και αντιπροσωπεύει μια στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό.
Το Γεωργιανό Oνειρο, γράφει ο Telegraph, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το νομοσχέδιο «παρουσιάστηκε με παραπλανητικό τρόπο» προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει δημόσιες διαβουλεύσεις για να «εξηγήσει καλύτερα» τον σκοπό του νόμου μετά την ανακοίνωση της απόσυρσής του.
Ως δικαιολογία για αυτήν την απόφαση έφερε την ανάγκη «μείωσης της αντιπαράθεσης» στην κοινωνία.
Το νομοσχέδιο απαιτούσε από τις γεωργιανές οργανώσεις, που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να καταχωρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» ή διαφορετικά να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα.
Το κοινοβούλιο έδωσε την αρχική έγκρισή του την περασμένη Τρίτη, όμως δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια έξω από αυτό, σκηνικό που επαναλήφθηκε και την Τετάρτη.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού και προχώρησε σε πολλές συλλήψεις.
Η 16χρονη Ελένε Κσοβρέλι που βρέθηκε στις διαδηλώσεις, δήλωσε ότι οι Γεωργιανοί δεν θέλουν να βλέπουν το μέλλον τους να απειλείται. «Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς (σ.σ. στην κυβέρνηση) να θέσουν τη Ρωσία σε ρόλο ρυθμιστή του μέλλοντός μας» είπε στο AFP. «Εμείς, οι νέοι άνθρωποι, είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε ό,τι έχουμε».
Ενας άλλος διαδηλωτής, η 72χρονη Αζα Αχβλεντιάνι αποκάλεσε την κυβέρνηση «χαζή». «Ξέρω τι συμβαίνει στη Μόσχα. Σταματούν οποιονδήποτε και του κάνουν ό,τι θέλουν. Νομίζω ότι η γεωργιανή κυβέρνηση θέλει να κάνει το ίδιο» υποστήριξε.
Οπως επεσήμαναν αναλυτές, το επίμαχο νομοσχέδιο είναι απλώς η αφορμή και οι διαδηλώσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής κρίσης σε αυτή τη χώρα του Καυκάσου.
Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία βίωσε το 2008 την ωμή ρωσική στρατιωτική επέμβαση, φιλοδοξεί επισήμως να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έναν προσανατολισμό που υιοθέτησε μετά την «Επανάσταση των Ρόδων» του 2003.
Η επανάσταση αυτή είχε φέρει στην εξουσία τον φιλοδυτικό Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είναι τώρα στην αντιπολίτευση και στη φυλακή, απ’ όπου καταγγέλλει μια πολιτική εκδίκηση σε βάρος του.
Πρόσφατα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης, όπως το νομοσχέδιο για τους «πράκτορες του εξωτερικού», δημιούργησαν αμφιβολίες όσον αφορά τη διατήρηση των φιλοδυτικών φιλοδοξιών, με την αντιπολίτευση να την καταγγέλλει ότι υποστηρίζει τη Μόσχα.
Η ΕΕ «χαιρετίζει» την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου
Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία χαιρέτισε την ανακοίνωση για την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου περί «πρακτόρων του εξωτερικού».
«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση από το κυβερνών κόμμα για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ‘ξένη επιρροή’», δήλωσε μέσω του Twitter η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Τιφλίδα. «Ενθαρρύνουμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στη Γεωργία να καταπιαστούν και πάλι με τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Ωστόσο, κόμματα της γεωργιανής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης παρά την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Η κινητοποίηση «δεν θα σταματήσει όσο δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Γεωργία είναι αποφασιστικά δεσμευμένη σε μια φιλοδυτική οδό», αναφέρουν αντιπολιτευόμενα κόμματα σε κοινή δήλωσή τους και οργανώνουν νέα συγκέντρωση.
«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των δεκάδων διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί» κατά τις χθεσινές και τις προχθεσινές συγκεντρώσεις, πρόσθεσαν.