Ο Τσακ Σούμερ μιλά στους δημοσιογράφους, στο Καπιτώλιο | REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades
Επικαιρότητα

Γερουσία των ΗΠΑ: Συμφωνία για Μεταναστευτικό και βοήθεια σε Ουκρανία – Ισραήλ

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές συμφώνησαν έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το νομοσχέδιο θα περάσει τον σκόπελο της ψηφοφορίας στα δύο Σώματα του Κογκρέσου
Protagon Team

Σε συμφωνία κατέληξαν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές την Κυριακή, για το Μεταναστευτικό και τη στρατιωτική βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από σκληρές και πολύμηνες διαπραγματεύσεις, που επέβαλαν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ήθελαν να υποχρεώσουν τον Τζο Μπάιντεν σε μία πιο σκληρή στάση στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές τελικά συμφώνησαν παρά τις αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, στο τελικό σχέδιο, που είναι το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκαριστεί η χορήγηση περαιτέρω στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, σκληραίνοντας ταυτόχρονα την πολιτική των ΗΠΑ ως προς τη μετανάστευση και το άσυλο.

Συγκεκριμένα, το κείμενο προβλέπει το κλείσιμο των συνόρων όταν ο αριθμός των μεταναστών φτάσει ένα προκαθορισμένο νούμερο, ενώ βάζει τέλος στην τακτική απελευθέρωσης των συλληφθέντων στα σύνορα μεταναστών, όσο περιμένουν την έκβαση της αίτησης ασύλου τους. Σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς, η απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο, προκάλεσε την «εξαφάνιση» χιλιάδων μεταναστών, που προχώρησαν παράνομα και παρέμειναν στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Η υιοθέτηση του κειμένου αυτού πάντως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν είναι καθόλου σίγουρη, καθώς ολοένα και περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί εναντιώνονται ανοικτά στη χορήγηση περαιτέρω κεφαλαίων στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο «τραμπικός» Μάικ Τζόνσον δήλωσε ήδη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει το νομοσχέδιο. Παράλληλα, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών βουλευτών εναντιώνονται στην αυστηροποίηση του Μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, το κείμενο αναμένεται να τεθεί σε αρχική ψηφοφορία στη Γερουσία, την Τετάρτη.

Η συμφωνία προβλέπει να διατεθούν ακόμη 20 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων, 60 και πλέον δισ. δολάρια για να υποστηριχθεί η Ουκρανία, 14 και πλέον δισ. δολάρια για να υποστηριχθεί το Ισραήλ, 2,4 δισ. για τη δράση της CENTCOM και τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και σχεδόν πέντε δισ. δολάρια για να υποστηριχθούν εταίροι των ΗΠΑ στον «Ινδοειρηνικό».

Ακόμη 10 δισ. δολάρια θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Οχθη και την Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε αμέσως μετά την παρουσίαση της συμφωνίας αυτής πως την υποστηρίζει «σθεναρά» και κάλεσε «να υιοθετηθεί» το ταχύτερο από το Κογκρέσο.

«Για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, δεκαετίες, το σύστημα μετανάστευσης δεν λειτουργεί. Είναι καιρός να το διορθώσουμε. Τώρα καταλήξαμε σε δικομματική συμφωνία για την εθνική μας ασφάλεια, που περιλαμβάνει τις πιο σκληρές και δίκαιες μεταρρυθμίσεις στα σύνορα, εδώ και δεκαετίες. Θα κάνουν τη χώρα μας και τα σύνορά μας ασφαλέστερα, θα μεταχειριζόμαστε τους μετανάστες δίκαια και ανθρώπινα, ενώ θα προστατεύουμε τους νόμιμους μετανάστες, σύμφωνα με τις αξίες μας ως έθνος», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.