Ο Τόμας Τούχελ αναλαμβάνει την «καυτή πατάτα» της εθνικής Αγγλίας | Reuters/Andrew Boyers
Επικαιρότητα

Γερμανός στην εθνική Αγγλίας! Μα πού πήγαν οι άγγλοι προπονητές;

Τις δύο χώρες τις χωρίζει βεντέτα - μια από τις μεγαλύτερες στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι εύκολο για τους Αγγλους, να χωνέψουν ότι παρέδωσαν την εθνική τους ομάδα στα χέρια του Γερμανού, Τόμας Τούχελ. Το θεωρούν «ντροπή». Και η συζήτηση φέρνει στο προσκήνιο μια πικρή αλήθεια: οι άλλοτε περιζήτητοι άγγλοι τεχνικοί αποτελούν είδος προς εξαφάνιση
Sportscaster

Γερμανός προπονητής στην εθνική Αγγλίας; Μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά είναι αλήθεια. Οι Αγγλοι χαρακτήρισαν την πρόσληψη του Τόμας Τούχελ ως «μαύρη μέρα» για το ποδόσφαιρό τους. Οι Γερμανοί πανηγυρίζουν, που η πατρίδα του ποδοσφαίρου εναποθέτει τις ελπίδες της για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, έξι δεκαετίες μετά τον προηγούμενο τίτλο της, σε έναν συμπατριώτη τους.

Εχουν περάσει κι άλλοι ξένοι (μη Βρετανοί) από αυτό το πόστο: ο Σβεν Γκόραν Ερικσον (2001-2006) και ο Φάμπιο Καπέλο (2008-2012). Αλλά, τουλάχιστον, δεν ήταν Γερμανοί. Εδώ και δεκαετίες, τις δύο χώρες τις χωρίζει βεντέτα – μια από τις μεγαλύτερες στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι εύκολο για τους Αγγλους, να χωνέψουν ότι ζήτησαν βοήθεια από έναν «εχθρό». Ακόμη και από κάποιον δηλωμένο αγγλόφιλο, όπως ο Τούχελ, που έχει πει ότι νιώθει πως τον εκτιμούν περισσότερο στην Αγγλία, παρά στη Γερμανία. Μετά την απόλυσή του από την Τσέλσι, τον Σεπτέμβριο του 2022, θα έμενε στο Λονδίνο αν κατάφερνε να εξασφαλίσει την απαραίτητη βίζα.

«Είμαστε ο περίγελος του ποδοσφαιρικού κόσμου», σχολίασε η Daily Mail. Εκτός από τα βρετανικά media, καταφέρθηκαν εναντίον της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, που τον επέλεξε, σπουδαίοι παίκτες του παρελθόντος, όπως ο Γκάρι Λίνεκερ, ο Αλαν Σίρερ, ο Γκάρι Νέβιλ και ο Τζέιμι Κάραγκερ. «Είναι ένας νικητής, με γνώση του αγγλικού ποδοσφαίρου», παραδέχτηκε ο Μάικλ Οουεν, αλλά πρόσθεσε: «Μόνο που είναι Γερμανός…».

Το κλίμα ήταν εχθρικό και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τους άγγλους φιλάθλους. Ενας από τους λίγους που τον καλωσόρισαν, ήταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ. Στον επίσημο λογαριασμό του πριγκιπικού ζεύγους της Ουαλίας έγραψε: «Συναρπαστικές στιγμές για την εθνική Αγγλίας, με μια γενιά ταλαντούχων παικτών και έναν νέο προπονητή να παίρνει τα ηνία. Τόμας, σου εύχομαι καλή τύχη, είμαστε όλοι μαζί σου! W».

Οι Γερμανοί έριξαν λάδι στη φωτιά. Ιδίως η Bild, που δεν έχασε την ευκαιρία να χλευάσει τους Αγγλους: «Η πατρίδα του ποδοσφαίρου έχει τώρα έναν γερμανό πατέρα, πόσο τρελό. Σύντομα θα συμπληρωθούν 60 χρόνια από τον μοναδικό τίτλο της Αγγλίας, αλλά ακόμη και εκείνη η επιτυχία, το 1966, κατέστη δυνατή λόγω ενός διαιτητικού λάθους (το αμφισβητούμενο γκολ του Τζεφ Χαρστ). Στο διάστημα αυτό, η Γερμανία κέρδισε τρία Παγκόσμια Κύπελλα και τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Η απόγνωση στο Νησί θα πρέπει να είναι τεράστια, αφού παραδέχονται ότι μόνο ένας Γερμανός μπορεί να τους βοηθήσει».

«Είναι ντροπή, να έχουμε στον πάγκο της εθνικής μας ομάδας έναν άνθρωπο που δεν είναι Αγγλος», πόσταρε ο Κάραγκερ. «Αδικούμε τον εαυτό μας, αν δεχθούμε ότι ο Τόμας Τούχελ είναι καλύτερος από οποιονδήποτε άγγλο προπονητή», δήλωσε ο Νέβιλ στο Sky Sports. Αλλά η πραγματικότητα, τους διαψεύδει.

Ο τελευταίος άγγλος προπονητής που κατέκτησε κάποιο τρόπαιο στο Νησί, σε επίπεδο συλλόγων, είναι ο Χάρι Ρέντναπ: το Κύπελλο Αγγλίας του 2008, με την Πόρτσμουθ. Για να βρούμε άγγλο τεχνικό που έχει κερδίσει τίτλο στο πρωτάθλημα, πρέπει να γυρίσουμε αρκετές δεκαετίες πίσω, στην τελευταία σεζόν πριν από την καθιέρωση της Πρέμιερ Λιγκ. Οταν στέφθηκε πρωταθλήτρια η Λιντς Γιουνάιτεντ, του Χάουαρντ Γουίλκινσον, το ημερολόγιο έγραφε 1992 και η διοργάνωση είχε την επίσημη ονομασία Football League First Division.

Στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ, ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον σάρωσε 13 τίτλους. Αλλά είναι Σκωτσέζος. Οπως και ο Κένι Νταλγκλίς, που κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1994-1995 με την Μπλάκμπερν. Ολους τους υπόλοιπους, τους μοιράστηκαν ξένοι. Εξι πήρε ο Πεπ Γκουαρντιόλα με τη Σίτι. Τρεις, ο Αρσέν Βενγκέρ με την Αρσεναλ (ο πρώτος μη Βρετανός που πήρε το πρωτάθλημα στο Νησί) και ο Ζοσέ Μουρίνιο με την Τσέλσι. Και από έναν, οι (Ιταλοί) Αντσελότι, Μαντσίνι, Ρανιέρι και Κόντε, ο (Χιλιανός) Πελεγκρίνι και ο Κλοπ – ο πρώτος Γερμανός που κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ. Κανένας Αγγλος δεν έχει κερδίσει το πρωτάθλημα στη χώρα του, και αυτό δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη από τις μεγάλες λίγκες της Ευρώπης.

Κάποτε, οι άγγλοι τεχνικοί ήταν περιζήτητοι σε όλο τον Κόσμο. Αυθεντίες και δάσκαλοι της μπάλας. Οχι, πια. Ούτε, καν, στην Πρέμιερ Λιγκ, όπου σήμερα εργάζονται μόνο τρεις: ο Σον Ντάις στην Εβερτον, ο Γκάρι Ο’Νιλ στη Γουλβς και ο Εντι Χάου στη Νιούκαστλ – ο μόνος που βρίσκεται στο τιμόνι αγγλικής ομάδας με φιλοδοξίες για ευρωπαϊκό τίτλο, όπως σημειώνει το Spiegel. Ο Ράσελ Μάρτιν (Σαουθάμπτον) και ο Κίραν ΜακΚένα (Ιπσουϊτς) γεννήθηκαν στην Αγγλία, όμως ο Μάρτιν είναι Σκωτσέζος και ο ΜακΚένα, Βορειοϊρλανδός. Στα άλλα τέσσερα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν θα συναντήσεις ούτε έναν άγγλο μάνατζερ.

Οπως τονίζουν οι λονδρέζικοι Times, η Αγγλία είναι το μόνο ποδοσφαιρικό έθνος από όσα κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο μεταπολεμικά (τα άλλα είναι, η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βραζιλία και η Αργεντινή), που έχει εμπιστευθεί την ομάδα του σε αλλοδαπό τεχνικό. Και μόνο μια χώρα κέρδισε Μουντιάλ ή Euro με ξένο προπονητή: η Ελλάδα το 2004.

«Λυπάμαι, έχω γερμανικό διαβατήριο», είπε αστειευόμενος ο Τούχελ κατά την επίσημη παρουσίασή του στους εκπροσώπους των media. Ελάχιστοι στο ακροατήριο εκτίμησαν το χιούμορ του. Επειτα πήρε το σοβαρό του ύφος και είπε: «Είμαι ενθουσιασμένος, με τιμά που είμαι εδώ. Η θέση του προπονητή της Αγγλίας είναι η σπουδαιότερη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Θα κάνω τα πάντα για να πάμε στο Μουντιάλ (του 2026) και να ράψουμε το δεύτερο αστέρι στη φανέλα μας». Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχτηκε, ήταν αν στους αγώνες θα τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Αγγλίας…

Ο 51χρονος τεχνικός, ο οποίος έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με την Τσέλσι, θεωρείται σπουδαίος στην τακτική, υπέροχο ποδοσφαιρικό μυαλό, όμως είναι και ένας δύσκολος χαρακτήρας, όπως έγραψε η Independent. Υπερβολικά οξύθυμος και… απρόσεκτος με την προσωπική του ζωή, η οποία συχνά γίνεται αντικείμενο κουτσομπολιού.

Η αποστολή που ανέλαβε, έναντι 6 εκατ. ευρώ ετησίως, είναι πολύ δύσκολη. Την κάνει ακόμη δυσκολότερη, το εχθρικό περιβάλλον που θα έχει να αντιμετωπίσει. Οπως σημειώνει το Kicker, «δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτός ως προπονητής της Αγγλίας. Πιθανότατα, θα κατηγορηθεί για κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει: ότι δεν είναι Αγγλος. Επίσης, ότι είναι Γερμανός».

Θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2025. Που σημαίνει, ότι τα «Τρία Λιοντάρια» θα έρθουν στην Αθήνα για τον αγώνα εναντίον της Εθνικής Ελλάδας, στις 14 Νοεμβρίου, με τον υπηρεσιακό τους τεχνικό, Λι Κάρσλεϊ.