Ο Νίκος Δένδιας μετέφερε προσωπικά στον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς | ΙΝΤΙΜΕnews/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Επικαιρότητα

Γερμανοί σε Δένδια για τη Διάσκεψη του Βερολίνου: Η Τουρκία έχει στρατό στη Λιβύη…

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και την εξέφρασε και προσωπικά στον γερμανό ομόλογό του. «Πυρά» κατά της κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ. Η Μέρκελ μάς υπονομεύει ανοικτά, παρατήρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος
Protagon Team

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε -για δεύτερη μάλιστα φορά- στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, σε αντίθεση με την Τουρκία.

Μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference» και την Αλεξία Τασούλη, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «εμμονική τακτική» από τη Γερμανία, και υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη διάσκεψη παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει πρεσβεία στην Τρίπολη και προξενείο στη Βεγγάζη.

Τη δυσαρέσκεια αυτή της ελληνικής πλευράς τη μετέφερε και προσωπικά στον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, σε επικοινωνία που είχε μαζί του. Η διαμαρτυρία της Αθήνας δεν εξέλαβε ωστόσο χαρακτήρα επίσημου διαβήματος.

«Η Ελλάδα έχει απευθείας επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Πάρα ταύτα είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός πως η Γερμανία εμμένοντας εμμονικά σε μία τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση. Αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω διαμηνύσει στον συνάδελφό μου. Νομίζω πως αυτό θα γίνει και στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και σύντομα πρόκειται να συναντηθώ με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Γιαν Κούμπις για να του μεταφέρει το ίδιο», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας.

Η ενέργεια αυτή των Γερμανών εντάσσεται προφανώς στην πολιτική προσέγγισης του Ερντογάν, συνδέεται όμως και με την ανησυχία τους μήπως μετατραπεί η διάσκεψη σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται αρνητική έναντι της Ελλάδας την οποία αποκλείει από μία τόσο σημαντική συνάντηση για τις εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα και την ανάμειξη του ξένου παράγοντα στην πορεία της προς τις εκλογές.

Επιχειρώντας να εξηγήσουν τη στάση αυτή του Βερολίνου, διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλέστηκε ο ανταποκριτής του Open στη Γερμανία, Παντελής Βαλασόπουλος, έλεγαν ότι «η Τουρκία έχει στρατό στη Λιβύη, ενώ η Ελλάδα δεν έχει. Και αυτό που προέχει είναι να φύγουν από τη χώρα τα στρατεύματα, και οι μισθοφόροι και οι Τούρκοι».

Σύμφωνα με την ίδιες πηγές, η καγκελάριος Μέρκελ σε επικοινωνία που είχε τον Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων απο τη Λιβύη,  ενώ το ίδιο έκανε και ο Χάικο Μαας από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη μη πρόσκληση της Ελλάδας από τη Γερμανία στη συνδιάσκεψη για τη Λιβύη αναφέρθηκε και ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ερνστ Ράιχελ.

Μιλώντας στο συνέδριο Regional Growth Conference, και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο γερμανός διπλωμάτης εξήγησε πως στόχος της διάσκεψης είναι να παρευρεθούν μόνο χώρες που έχουν εμπλακεί στη χώρα με στρατεύματα ενώ, σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν είναι «γερμανικό» αλλά άπτεται των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, συμπλήρωσε πως δεν είναι τωρινή συζήτηση αλλά η ατζέντα έχει χαραχθεί από το 2019.

Κατρούγκαλος: Κενό στρατηγικής

Κενό στρατηγικής και ασυνεννοησία καταλόγισε στην κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, παρά όπως παρατήρησε, «τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες για δήθεν επιστροφή της Ελλάδας που ακολούθησαν την επίσκεψη Μητσοτάκη», στη Λιβύη. Αντιθέτως, σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν παρών στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή διαδικασία της Σύσκεψης του Παλέρμο το 2018.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αντιφατική και την αντίδραση του κ. Δένδια την ώρα που όπως επεσήμανε, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, βεβαίωνε σε επίσημη ανακοίνωση του ότι ο γερμανός ομόλογος του «άκουσε το ελληνικό αίτημα και δήλωσε βέβαιος ότι θα το διαβιβάσει στο υψηλότερο επίπεδο».

Λοβέρδος: Η Μέρκελ μάς υπονομεύει ανοικτά

«Η γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ υπονομεύει ανοικτά τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη 2η διάσκεψη σε σχέση με το θέμα της Λιβύης. Αναρωτιέται κανείς, η ελληνική κυβέρνηση είχε υπόψιν της αυτό τον αποκλεισμό; Επιχείρησε να παρέμβει;» σχολίασε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.