Η αμηχανία Τσακαλώτου είναι κάτι παραπάνω από προφανής | REUTERS/Francois Lenoir
Επικαιρότητα

«Πάγος» από το Eurogroup με αφορμή το κυβερνητικό σενάριο για τη μη περικοπή των συντάξεων

Απειλή για «μπλόκο» στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. λόγω της εξαγγελίας Τσίπρα για μειωμένο ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου - Ο Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει το ΦΠΑ στο τέλος του χρόνου και πως θα βρει ισοδύναμα για τα... 28 εκατ. που κοστίζει η αναβολή
Protagon Team

Αντιδρά το Eurogroup στο ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις και οι υπουργοί Οικονομικών ωθούν την κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα μέτρα για τα μειωμένα έσοδα που θα λάβει το κράτος από τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

Στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, όλοι οι υπουργοί επικύρωσαν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, εκτός από τη Γερμανία, η οποία, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν το επικύρωσε εξαιτίας εσωτερικών διαδικασιών, οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η Ελλάδα δεν θα πάρει την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση ωθείται τώρα να λάβει ισοδύναμα μέτρα, κόβοντας το ποσό που αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ -περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ- από άλλες πηγές του προϋπολογισμού της. Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, έδωσε διαβεβαιώσεις με αναλυτική κοστολόγηση για την περικοπή από την πλευρά των αμυντικών δαπανών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε ερώτηση για την ευελιξία μετά το Μνημόνιο, και ιδιαίτερα για την πιθανότητα μη περικοπής των συντάξεων, απάντησε πως είναι πολύ σημαντικό, στην τελευταία φάση του Μνημονίου να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη, έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές: κύριο συστατικό της εμπιστοσύνης αυτής, είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της και όλες τις υποχρεώσεις της.

Η τελική απόφαση και το πράσινο φως θα δοθεί, μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση του επικαιροποιημένου Μνημονίου από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό μεταφέρεται τώρα για νωρίς τον Αύγουστο, όπως εξάλλου δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.

Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, το οποίο πάντως δεν θα συνεχιστεί  για πολύ ακόμη, υπάρχουν οι γνωστοί όροι: να υπάρχει το waiver και μετά η αξιολόγηση του χρέους ως βιώσιμου. Για το waiver η απόφαση είναι ότι χρειάζεται πρόγραμμα για να υπάρξει το όφελος και ότι η αυξημένη επιτήρηση δεν είναι πρόγραμμα.

Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία θέλει να δώσει ένα μήνυμα με πολλαπλούς παραλήπτες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε έκπτωση ή να υπάρξει κάποια διευκόλυνση στη μεταπρογραμματική εποχή. Η πρόθεση της Ελλάδας για μη περικοπή των συντάξεων, οι πολλαπλές δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα, η ανακοίνωση-έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα για μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως προκάλεσαν εκνευρισμό στο Βερολίνο.

Η γερμανική ηγεσία, μη θέλοντας να επιτρέψει την ολίσθηση σε παλαιότερες κακές πρακτικές, όπως έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ο γερμανός υπουργός Σολτς, προχώρησε στο μπλοκάρισμα της επόμενης δόσης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως όλα πρέπει να εφαρμοστούν και δεν θα επιτραπεί κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Επίσης, όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι οι περικοπές συντάξεων έχει συμφωνηθεί να γίνουν κανονικά το 2019 και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και την ιδιοκτησία του προγράμματος, χάριν της αξιοπιστίας και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.