Αρκετά τρόφιμα ώστε να μπορούν να ζήσουν για 10 ημέρες χωρίς να χρειαστεί να κάνουν ψώνια, πρέπει να έχουν στα σπίτια τους οι γερμανοί πολίτες, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της χώρας.
Η Νάνσι Φέζερ συνέστησε την αποφυγή πανικού και τη δημιουργία αυτών των αποθεμάτων σταδιακά και όχι με μαζικά ψώνια.
Στόχος να μην υπάρξουν ξανά άδεια ράφια στα σούπερμαρκετ και ελλείψεις στους προμηθευτές.
Οι συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, στις οποίες παρέπεμψε η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λεπτομερή λίστα με βασικές προμήθειες, που πρέπει να διαθέτουν όλοι οι πολίτες στο σπίτι για περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.
Απαραίτητες προμήθειες για ένα άτομο θεωρούνται, λοιπόν, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία οι εξής: 20 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σε σιτηρά, ψωμί, πατάτες, ρύζι και ζυμαρικά, καθώς και 1,5 κιλό σε κρέας, ψάρι και αυγά.
Οι συστάσεις περιλαμβάνουν επίσης οδηγίες για τη σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων, βασικές πληροφορίες για το τι χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα καθημερινά σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και ειδικές πληροφορίες για την κάλυψη βιοτικών αναγκών των κατοικιδίων.
Στην ανάγκη βελτίωσης του τομέα της Πολιτικής Προστασίας στάθηκε η γερμανίδα υπουργός, τονίζοντας σε συνέντευξή της στη Handelsblatt ότι «πρέπει να επιταχύνουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κρίσεις –πανδημία, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τους κινδύνους του πολέμου».
Η ίδια σημείωσε ότι πρέπει να ελεγχθεί ποια προστατευτικά μέτρα είναι απαραίτητα. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τεχνικά ζητήματα, «αλλά και προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες» είπε.
Για την περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων ικανών να καταστρέψουν βασικές υποδομές ύδρευσης και παροχής ηλεκτρικού, η υπουργός παρέπεμψε τους πολίτες στις συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας πως «αν το ρεύμα διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα χρήσιμο να υπάρχει παροχή εκτάκτου ανάγκης στο σπίτι».
Παράλληλα, σημείωσε πως γίνεται απογραφή των καταφυγίων στη Γερμανία. Οπως τόνισε, υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη Γερμανία, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν καταφύγια που χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο σήμερα. Θα ήταν λογικό να ενεργοποιούσαμε εκ νέου κάποια από αυτά».