Το λήμμα φιλελευθερισμός εμπεριέχει οπωσδήποτε και τον… θερισμό, σκέφθηκε ο συγκυβερνών στη Γερμανία υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και πήρε φόρα να εξαγγείλει δραματική περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων. Επειδή μιλάμε για τον υπό κατάθεση και υπερψήφιση ή καταψήφιση γερμανικό προϋπολογισμό όμως, η εν λόγω περικοπή αφορά κοινωνικές δαπάνες.
Αυτός ο περιβόητος προϋπολογισμός θα είναι το αντικείμενο σύσκεψης των ηγετών των τριών κομμάτων της εξουσίας, του Ολαφ Σολτς (SPD), του Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και του «κόφτη» Λίντνερ (Φιλελεύθεροι). Η αρένα τους, διψασμένη για αίμα, έχει προγραμματιστεί να στηθεί την επομένη των αμερικανικών εκλογών και, όπως όλα δείχνουν, σε πρώτη δόση θα τραφεί με το αίμα της ίδιας της τριμερούς συγκυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση Σολτς ενδέχεται να ανατιναχθεί» σχολίασε η Repubblica.
Στο Βερολίνο, λοιπόν, η τελική μάχη για τον προϋπολογισμό (ο οποίος πρέπει να συζητηθεί στην Μπούντεστανγκ μέχρι το μέσον του Νοεμβρίου) θα δοθεί στις 6 Νοεμβρίου μέσα στην ίδια την τριμερή όπου επικρατούν όχι αποκλίνουσες, αλλά εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Το ρόλο του προσανάμματος έπαιξαν οι τελευταίες προτάσεις του Λίντνερ, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε όλον τον Τύπο και σύμφωνα με πηγές του SPD «έδωσαν τη χαριστική βολή στον κυβερνητικό συνασπισμό».
Ο Λίντνερ, ως κήρυκας του φιλελευθερισμού, πρότεινε την περικοπή κάποιων επιδοτήσεων που αφορούν τις επαρχίες στην Ανατολή και ορισμένων άλλων κοινωνικών επιδομάτων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη στοχοπροσήλωσης στο «πράσινο» πρότζεκτ περί κλιματικής ουδετερότητας. Ειδικά η εμμονή του με την περικοπή των κοινωνικών δαπανών πυροδότησε γκρίνιες στο SPD, οι ειρωνικές δηλώσεις της ηγεσίας του οποίου ήταν πολύ επιτυχημένες.
«Είναι πρόωρο να πούμε πότε θα πάμε να ψηφίσουμε…» σχολίασε δηκτικά η Σάσκια Εσκεν.
Κανονικά οι εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν του χρόνου τον Σεπτέμβριο, όμως «η δεύτερη ημερομηνία που πλέον κοκκινίζεται σε όλα τα ημερολόγια είναι η 9η Μαρτίου». Τότε, δηλαδή, ενδέχεται να γίνουν πρόωρες εκλογές, αν βέβαια σπάσει η συμφωνία των τριών μερών και καταπέσει η κυβέρνηση. Ο καγκελάριος, πάντως, δεν αδρανεί περιμένοντας απλώς το σφύριγμα της λήξης.
Σύμφωνα με ορισμένα media, ο Σολτς πραγματοποίησε ήδη (το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στην καγκελαρία) μυστική συνάντηση με τους Λίντνερ και Χάμπεκ, ενώ θα ακολουθήσει και άλλο μασάζ μέχρι την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι το SPD έχει πέσει στο 15% της λαϊκής προτίμησης, ενώ ο ίδιος ο Σολτς είναι ο πλέον αντιπαθής πολιτικός για τους Γερμανούς, στα γκάλοπ τουλάχιστον. Το SPD θέλει χρόνο για την ανασυγκρότησή του, ωστόσο ο Μάρτιος πέφτει πολύ κοντά.
«Τελικά, όλα θα εξαρτηθούν από τον Λίντνερ. Πρέπει να αποφασίσει αν θα τραβήξει την πρίζα της συγκυβέρνησης και αν θα καταστεί ακόμη πιο αντιπαθητικός στον λαό, αφού οι Γερμανοί λατρεύουν τη σταθερότητα». Υπενθυμίζεται ότι οι… ρυθμιστές της εξουσίας Φιλελεύθεροι «μαραζώνουν γύρω στο 4% στις δημοσκοπήσεις και στην πραγματικότητα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής λόγω του ορίου του 5%».