Οι διαμαρτυρίες κατά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κερδίζουν έδαφος μετά την είδηση της περασμένης εβδομάδα ότι δύο υψηλόβαθμα μέλη του κόμματος συμμετείχαν σε συνάντηση για να συζητήσουν σχέδια μαζικής απέλασης γερμανών πολιτών που προέρχονται από άλλες χώρες.
Αν και το κόμμα καταφέρεται εδώ και καιρό εναντίον των μεταναστών, οι προτάσεις για την απέλαση «μη αφομοιωμένων πολιτών» σε «ένα πρότυπο κράτος στη βόρεια Αφρική», τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο Correctiv, έχουν προκαλέσεις σφοδρές αντιδράσεις στη Γερμανία.
Οπως επισήμανε το Reuters, πολλοί τις συνέκριναν με το αρχικό σχέδιο των Ναζί να απελάσουν τους Εβραίους της Ευρώπης στη Μαδαγασκάρη.
Το βράδυ της Τρίτης βγήκαν ξανά στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα
Σε ορισμένες διαδηλώσεις συμμετείχαν ο Ολαφ Σολτς και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπάερμποκ.
Το AfD, το οποίο συγκεντρώνει τη δεύτερη θέση σε δημοσκοπήσεις, αρνήθηκε ότι τα σχέδια αυτά αποτελούν πολιτική του κόμματος.
Η συμπρόεδρος του κόμματος, Αλις Βάιντελ, απέλυσε έναν από τους συμβούλους της που συμμετείχε στις συνομιλίες.
Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της εσωτερικής κατασκοπείας της Γερμανίας, Τόμας Χάλντενβανγκ, έχει προειδοποιήσει για εξτρεμιστικές κινήσεις εντός του AfD, το οποίο τελεί υπό παρακολούθηση, ως ύποπτο για εξτρεμισμό, από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Οι αναφορές για τα σχέδια προκάλεσαν ευρεία καταδίκη από πολιτικούς αρχηγούς και επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο γερμανός καγκελάριος κάλεσε τους πολίτες να σταθούν απέναντι στους ακροδεξιούς «φανατικούς», ενώ ο Χάλντενβανγκ κάλεσε τη «σιωπηλή πλειοψηφία να ξυπνήσει».
«Είμαι ευγνώμων που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη Γερμανία αυτές τις ημέρες κατά του ρατσισμού, της ρητορικής του μίσους και υπέρ της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Σολτς στο Twitter, την Τετάρτη.
«Εμείς οι δημοκράτες είμαστε πολλοί -πολύ περισσότεροι από εκείνους που θέλουν να διχάσουν», πρόσθεσε.
Χιλιάδες πολίτες αψήφησαν τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν και το χιόνι για να διαδηλώσουν κατά του AfD σε πόλεις σε όλη τη Γερμανία.
«Ναζί, όχι ευχαριστώ», «Νιώθω σαν το 1933, απαγόρευση του AfD τώρα!» και «Εξετάστε την απαγόρευση του AfD», έγραφαν πανό σε διαμαρτυρία στο Βερολίνο την περασμένη Παρασκευή.
Διαδηλώσεις έγιναν ακόμα την Τετάρτη στο Βερολίνο και επίσης, έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Αμβούργο.
Η Βάιντελ είπε ότι το κόμμα της στοχεύει να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση, να περιορίσει τις ελληνοποιήσεις και να απελάσει τους μετανάστες που είναι ύποπτοι για τρομοκρατία.
«Οποιος έχει τη γερμανική υπηκοότητα, ανήκει αναμφισβήτητα και χωρίς αμφιβολία στο γερμανικό έθνος», δήλωσε η Βάιντελ σε συνέντευξη Τύπου.
Το AfD έχει βρεθεί στο επίκεντρο φέτος ενόψει των ευρωεκλογών και των πολύ καλών αποτελεσμάτων του σε τρεις εκλογές σε κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, όπου βρίσκεται δημοσκοπικά στην πρώτη θέση.
Αυτό αναμένεται να δυσκολέψει τα κυρίαρχα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με το νεοφασιστικό κόμμα.
Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η δύναμη του AfD έχει ήδη επηρεάσει την πολιτική συζήτηση, συμβάλλοντας σε μια πιο σκληρή πολιτική και ρητορική για το Μεταναστευτικό.
Οι πολιτικοί αυτή την εβδομάδα συζήτησαν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από το συνταγματικό δικαστήριο να απαγορεύσει το AfD, αν και οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι κάτι τέτοιο κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ. Τα εμπόδια για μια απαγόρευση είναι υψηλά και το κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει από το να παρουσιαστεί ως θύμα του κατεστημένου.