Στα 76 του χρόνια, ο πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ, πρώην αντιφρονών της Ανατολικής Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία. | REUTERS/Hannibal Hanschke
Επικαιρότητα

«Πονοκέφαλος» Μέρκελ για τον επόμενο πρόεδρο της Γερμανίας

Δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία ο Γιόαχιμ Γκάουκ και η αναζήτηση διαδόχου σε συνδυασμό με τις δύσκολες κοινοβουλευτικές ισορροπίες πονοκεφαλιάζουν την καγκελάριο. Στο τραπέζι πάντως τέθηκε και το όνομα του Σόιμπλε...
Protagon Team

Εδώ και αρκετές ημέρες δημοσιεύματα γερμανικών -και όχι μόνο- εφημερίδων, ενίσχυαν τις φήμες πως ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, ενώ το Σάββατο η εφημερίδα Bild αποκάλυψε ότι ενδεχομένως θα αποσυρθεί για λόγους ηλικίας και υγείας.

Πράγματι, το μεσημέρι της Δευτέρας ο ίδιος επιβεβαίωσε πως δεν θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά το αξίωμα, εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας του -76 ετών- και έτσι η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, θα πρέπει να αρχίσει την αναζήτηση του διαδόχου του. Αντιδρώντας στην ανακοίνωσή του, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τους ηγέτες του συντηρητικού συνασπισμού και την αντιπολίτευση για την εύρεση του επόμενου προέδρου.

Ωστόσο η απόφασή του είναι σίγουρο πως δημιούργησε στην καγκελάριο «πονοκέφαλο» και περιπλέκει την πολιτική εξίσωση, καθώς ο επόμενος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου του 2017, λίγους μόνο μήνες πριν από τις γενικές εκλογές. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν το καθένα να προτείνει τον δικό του υποψήφιο – και αυτή είναι μια σύγκρουση που η καγκελάριος σίγουρα θα ήθελε να αποφύγει, σύμφωνα με σχόλιο του Spiegel.

Θα πρέπει να βρει μια προσωπικότητα αποδεκτή και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και από τη συντηρητική Χριστιανική Κοινωνική Ενωση

Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Γκάουκ και η κυρία Μέρκελ αναμενόταν να δειπνήσουν στο προεδρικό μέγαρο Bellevue. Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες προτάσεις για τον επόμενο πρόεδρο, με τα ονόματα του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και του προέδρου της Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ, να πρωταγωνιστούν. Εχει επίσης προταθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ, από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών ενώ μερικά στελέχη προτείνουν κοινό υποψήφιο από τα κόμματα του προοδευτικού χώρου.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει μπροστά της, το δίχως άλλο, μια περίπλοκη επιλογή, κατά την οποία πρέπει να τηρηθούν οι κομματικές ισορροπίες. Θα πρέπει να βρει μια προσωπικότητα αποδεκτή και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) -που είχε εμμέσως επιβάλλει τον Γκάουκ στην προηγούμενη προεδρική εκλογή- αλλά και από τη συντηρητική Χριστιανική Κοινωνική Ενωση (CSU). Για να ικανοποιήσει τους Βαυαρούς, με τους οποίους οι σχέσεις της είναι τεταμένες λόγω των εντάσεων για το Προσφυγικό, θα μπορούσε να στραφεί στην υποστήριξη των Πράσινων.

Ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ αποχωρεί μετά τη δήλωσή του στο προεδρικό μέγαρο Bellevue (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Η διαδοχή του Γκάουκ έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση, καθώς ο πρώην αντιφρονών της Ανατολικής Γερμανίας θεωρείται πως έδωσε πνοή σε ένα κυρίως συμβολικό αξίωμα, που είχε χαρακτηριστεί από τα σκάνδαλα των προκατόχων του. Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, είναι πολύ πιθανό η επίσημη αναζήτηση υποψηφίων από τα κόμματα που τον στήριξαν να καθυστερήσει, για λόγους σεβασμού προς το πρόσωπό του.

Από την άλλη, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες αλλά ούτε και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν την πρόθεση να προτείνουν κοινό υποψήφιο. Μια συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων για την ανάδειξη του προέδρου απορρίπτουν οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές από την πλευρά τους, επειδή δεν θα ήθελαν να στείλουν πριν από τις βουλευτικές εκλογές το μήνυμα για έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Οικολόγους.

Μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής θα συγκέντρωνε ένας υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος «Η Αριστερά». Τα τρία κόμματα διαθέτουν αυτή τη στιγμή 626 από τους 631 εκπροσώπους που είναι αναγκαίοι για την εκλογή του νέου πρόεδρου στην πρώτη ψηφοφορία (386 το SPD, 146 οι Πράσινοι, 94 η Αριστερά).

Αλλωστε μετά από το άνοιγμα του προέδρου του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς τα αριστερά που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, μια τέτοια επιλογή δεν θα ήταν καθόλου απίθανη για τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε ό,τι αφορά όμως τους Πράσινους δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τη συμμετοχή τους και αυτό επειδή θα ήθελαν να διατηρήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες.