Ο Αρμιν Λάσετ μετά τις δηλώσεις του στο αρχηγείο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο το βράδυ της Πέμπτης | REUTERS/Annegret Hilse
Επικαιρότητα

Γερμανία: Αποχωρεί ο Αρμιν Λάσετ από την προεδρία του CDU – αλλά όχι τώρα

O υποψήφιος για την καγκελαρία της παράταξης Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών υπέκυψε καθώς φαίνεται στις πιέσεις και δέχτηκε να αποχωρήσει από την ηγεσία, σε μία ακόμα ένδειξη ότι η πορεία της Γερμανίας προς έναν συνασπισμό SPD, Πρασίνων και Φιλελευθέρων μοιάζει πλέον προδιαγεγραμμένη
Protagon Team

Όσοι αμφέβαλλαν ότι ο Αρμιν Λάσετ, υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών για την καγκελαρία είναι ένας πολιτικός σε αποδρομή πήραν την απάντησή τους νωρίς το βράδυ της Πέμπτης. Όπως και όσοι αμφέβαλλαν ότι η λύση ενός τρικομματικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων μοιάζει να είναι μονόδρομος. Ασχέτως αν όλοι είδαν τελικά έναν ακόμα ύστατο πολιτικό ελιγμό, με πρωταγωνιστή τον ηγέτη του CDU.

Ο Λάσετ, ο πολιτικός που είχε τη φήμη ότι πέφτει από τον γκρεμό και στέκεται όρθιος, αναμενόταν να παραιτηθεί από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, όπως μετέδωσε αρχικά το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Λίγο αργότερα όμως, μιλώντας ο ίδιος προς τα ΜΜΕ από το Βερολίνο, έκανε λόγο για «διαδικασία ανάδειξης» νέας ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Ο Λάσετ ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν ευρύτατες διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το κόμμα: πρέπει να υπάρξει αλλαγή αρχηγού, αντιπροέδρων και του συνόλου του ομοσπονδιακού προεδρείου του CDU, στο προσεχές Συνέδριο, είπε, μιλώντας και για την ανάγκη να εξεταστούν και τα αίτια της εκλογικής ήττας. Το πότε θα γίνει αυτό το κομματικό συνέδριο είναι άγνωστο. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που έκριναν ότι και πάλι ο Λάσετ επιχειρεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Ο αρχηγός του CDU, άλλωστε, τόνισε ότι η παράταξη των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών παραμένει διατεθειμένει να συζητήσει ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) «μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η «Τζαμάικα» δεν θα αποτύχει εξαιτίας των προσώπων.

Η προαναγγελία  αποχώρησής του από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, όπου ουσιαστικά τον είχε τοποθετήσει η Άνγκελα Μέρκελ για τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, ήταν μια τελευταία προσπάθεια να αποκρούσει τις ισχυρές πιέσεις από νεότερα κυρίως στελέχη του κόμματος να φύγει, μετά το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα, που έφερε τη γερμανική Κεντροδεξιά στο χειρότερο ποσοστό της μεταπολεμικά (μόλις 24,1%).

Επί 10 ημέρες ο Λάσετ ουσιαστικά απέρριπτε τα περί αποτυχίας του, υποστηρίζοντας ότι μπορεί παρ’ ολ’ αυτά να γίνει καγκελάριος αν οι Πράσινοι και το FPD συνεργαστούν με την παράταξή του για έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των κομμάτων, μαύρο για το CDU/CSU, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους και Πράσινο). Ομως αυτή η προοπτική φαίνεται να φθίνει όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από τους συνοδοιπόρους του — ο Μάρκους Ζέντερ του CSU μίλησε για «εκ των πραγμάτων» απόρριψη της «Τζαμάικα»— πόσο μάλλον από την ίδια τη ζωή: την Πέμπτη οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι άρχισαν τις συζητήσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για κυβέρνηση υπό τον Ολαφ Σολτς.

Σε διαρροή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων πάντως, ο Λάσετ δήλωσε απλώς έτοιμος να παραμερίσει τις δικές του φιλοδοξίες προκειμένου να διευκολυνθούν ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα».

«Αν αυτό γίνεται καλύτερα με άλλους, τότε ευχαρίστως. Προέχει ο στόχος και μετά το πρόσωπο», είπε σε μια διάσκεψη ανταλλαγής πληροφοριών της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU για την κατάσταση τη παράταξης.

Σύμφωνα συμμετέχοντες στη διάσκεψη, ο Λάσετ ανακοίνωσε μια νέα σύνθεση —«από την ηγεσία έως τις επιτροπές»— σε προσεχές συνέδριο του κόμματος. «Το κόμμα δεν χρειάζεται πλέον μια διαμάχη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μια κοινή πρόταση συναίνεσης. Ακριβώς όπως έκανα με τον υπουργό Μεταφορών Χένρικ Βιστ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τον οποίο πρότεινα ως διάδοχό μου στην πρωθυπουργία του κρατιδίου και την προεδρία του κόμματος», είπε.

Ο Λάσετ δήλωσε παράλληλα για τις διαπραγματεύσεις που είχε με τους Πράσινους και το FDP την Κυριακή και την Τρίτη ότι το CDU/CSU ήταν πολύ καλά προετοιμασμένο. «Το γεγονός ότι υπήρξαν διαρροές σε σχέση με τις συνομιλίες τους δεν είναι καλό σημάδι. Πολλοί πολίτες θα ανέμεναν έναν συνασπισμό “Τζαμάικα”, Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Πρασίνων και FDP. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και να μην προσβάλουμε κανέναν. Δεν γνωρίζω πώς το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα συγκεράσουν τα θέματά τους σε ένα συνασπισμό», τόνισε.

Τον συνασπισμό «Τζαμάικα» προσπάθησαν να διασώσουν και άλλα στελέχη της παράταξης.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Ραλφ Μπρίνκχαους τάχθηκε, όπως και ο Λάσετ, υπέρ του να παραμείνει το κόμμα έτοιμο να συνομιλήσει για πιθανή συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP).

«Παρόλο που Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη θέση του θεατή, ένας συνασπισμός με επικεφαλής το CDU/CSU παραμένει δυνατός», είπε ο Μπρίνκχαους στη τηλεδιάσκεψη του κόμματος σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Ο Μπρίνκχαους φέρεται επίσης ότι είπε: «Η πόρτα για τον σχηματισμό κυβέρνησης “Τζαμάικα” δεν είναι εντελώς κλειστή. Και δεν πρέπει να την κλείσουμε. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και του FDP το βράδυ της Κυριακής, υπήρχαν πολύ, πολύ μεγάλες συγκλίσεις και λίγες αποκλίσεις οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να υπερκεραστούν. Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών ή παράλληλες συνομιλίες θα ήταν σημαντικές, διαφορετικά το FDP θα μπορούσε να έχει θεωρήσει ότι δεν το θέλαμε. Με το FDP όμως υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα θέματα επικαλύψεις εκτός από τον κοινωνικό τομέα», πρόσθεσε.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ είπε ότι «το CDU/CSU ήθελε να δώσει στους Πράσινους κίνητρα για μια συμμαχία “Τζαμάικα”. Όσον αφορά την προστασία του κλίματος, ήμασταν καλά προετοιμασμένοι και δείξαμε την μέγιστη ευελιξία. Οι Πράσινοι όμως επέδειξαν μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι στο CDU/CSU. Οι Πράσινοι έχουν θεμελιωδώς διαφορετική κατανόηση των θεμάτων του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και του Συμφώνου Σταθερότητας. Επίσης δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκ μέρους τους στην πρόταση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ακόμη και ως γύρος των τριών, δηλαδή και με την συμμετοχή των Φιλελευθέρων (FDP)», τόνισε.