Με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη από γερμανικό δικαστήριο του Μπγιόρν Χέκε, πολιτικού του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, η Corriere della Sera ασχολήθηκε με τα συστήματα αυτοάμυνας που αναπτύσσει και εφαρμόζει η Δυτική Δημοκρατία για τη σωτηρία της και τη μακροημέρευσή της.
Ο εν λόγω ακροδεξιός καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 100 ημερών επειδή χρησιμοποίησε σε ομιλία του ένα απαγορευμένο από τον Νόμο τσιτάτο της ναζιστικής περιόδου, το «Τα πάντα για τη Γερμανία». Το συγκεκριμένο υπήρξε και σύνθημα των Ταγμάτων Εφόδου, μάλιστα εκείνοι οι «πεζοδρομιακοί», τραμπούκοι ναζιστές το είχαν χαράξει και στα μαχαίρια τους: «Alles für Deutschland». Οι Μιλανέζοι, ασφαλώς με στενοχώρια, έγραψαν ότι στην Ιταλία τα τσιτάτα και τα σύμβολα του φασισμού δεν απαγορεύονται.
Μετά την καταδίκη του ο Χέκε ανάρτησε τη διαμαρτυρία του στα social media. Εκεί έγραψε στα αγγλικά –να μια σημαντική προδοσία της πατρίδας!– ότι η ελευθερία λόγου και έκφρασης στη Γερμανία έχει πεθάνει. Ηταν κατά κάποιον τρόπο η συνέχιση της υπερασπιστικής γραμμής του στην αίθουσα του δικαστηρίου, εκεί όπου παρουσίασε τον εαυτό του ως πολιτικά διωκόμενο.
Η Corriere θύμισε ότι κατά καιρούς ο ίδιος έχει επικρίνει την από πλευράς μεταπολεμικής Γερμανίας ανάληψη ευθύνης για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα, ότι έχει χαρακτηρίσει το σχετικό μνημείο του Βερολίνου «ντροπιαστικό», και έδωσε την πληροφορία ότι αυτός είναι ο πραγματικός ηγέτης της Εναλλακτικής, αλλά κινείται στο παρασκήνιο.
Ο Χέκε είναι ο αρχηγός της πιο ριζοσπαστικής πτέρυγας της Εναλλακτικής, η οποία εκφράζεται βασικά στη Θουριγγία, δηλαδή στα λημέρια του. Αυτό το ντόπιο παρακλάδι των ακροδεξιών είναι ένα από τα τρία που βρίσκονται υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και είναι χαρακτηρισμένα «ομάδες αποδεδειγμένου δεξιού εξτρεμισμού».
Στη Θουριγγία η Εναλλακτική είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις, με τον Χέκε να στοχεύει στην εκλογή του στον υψηλότερο θώκο του κρατιδίου στις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Το ιταλικό μέσο, πάντως, απέκλεισε την πιθανότητα τα υπόλοιπα κόμματα να συνεργαστούν μαζί του.
Πέρα από τον Χέκε, η ίδια η Εναλλακτική έχει προβλήματα με τον Νόμο. Την περασμένη Δευτέρα, σε ξεχωριστή δικαστική υπόθεση, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες του γερμανικού κράτους είχαν λόγους να θέσουν ολόκληρο το κόμμα υπό παρακολούθηση ως ύποπτο εξτρεμισμού.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος, υπεύθυνο για την προστασία της γερμανικής δημοκρατικής τάξης από εξτρεμιστικές απειλές, έχει χαρακτηρίσει την Εναλλακτική ήδη από το 2021 «δυνητικά εξτρεμιστική». Οι δικαστές επιβεβαίωσαν ότι η ταξινόμηση είναι σωστή και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Απεφάνθησαν, λοιπόν, τα ακόλουθα. «Το δικαστήριο διαπιστώνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι το AfD επιδιώκει στόχους που είναι αντίθετοι προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ορισμένων ομάδων και τη δημοκρατία. Υπάρχουν λόγοι να υποπτευόμαστε ότι τουλάχιστον ένα μέρος του κόμματος θέλει να χορηγήσει δευτερεύον καθεστώς σε γερμανούς πολίτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο». Οι της Εναλλακτικής σχολίασαν ότι η δικαστική απόφαση ήταν στημένη με σκοπό να δυσφημήσει το κόμμα και δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.
Κλείνοντας η Corriere παραδέχθηκε ότι το ακροδεξιό κόμμα «ασκεί έλξη στους ψηφοφόρους που δικαίως είναι απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα», όμως «η δημοκρατία δεν έγκειται μόνο στην πλειοψηφική εξουσία, αλλά και στην ισορροπία δυνάμεων και στην εγγύηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Ας μην ξεχνάμε τη δημοκρατική εκλογή του Χίτλερ. Το ζήτημα των νεοναζιστικών τάσεων της Εναλλακτικής είναι συνεπώς σημαντικό, διότι θέτει το ζήτημα του πώς η δημοκρατία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της από ανατρεπτικές δυνάμεις εντός της. Σε αυτό το πλαίσιο οι δικαστικές ποινές είναι ένα απαραίτητο εργαλείο».