Υπάρχει ένα στοιχείο που προβάλλει ως σημαντικότερο μέσα από τις κάλπες του περασμένου Σαββατοκύριακου στη Σαξονία και στο Βραδεμβούργο: οι νέοι σε ηλικία εκλογείς σνομπάρισαν τα δύο μεγάλα κόμματα, το σοσιαλδημοκρατικό και το χριστιανοδημοκρατικό, τα οποία ήλεγχαν το παιχνίδι της διακυβέρνησης από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια έως την επανένωση της Γερμανίας και μέχρι τις ημέρες μας. Η κυριαρχία των δύο αυτών κομμάτων πάνω στις μάζες των ψηφοφόρων, των νέων τουλάχιστον, αποτελεί παρελθόν.
Στη Σαξονία η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία ψηφίστηκε από τους περισσότερους νεολαίους: πήρε το 20% των ψήφων στην πρώτη ηλικιακή ομάδα, στους εκλογείς 18 – 24 ετών (ποσοστό ίδιο με αυτό των Πρασίνων) και το 26% των ψήφων στα άτομα ηλικίας 25 – 34 ετών (οι Πράσινοι πήραν ένα 15%).
Στο Βραδεμβούργο στην πρώτη ηλικιακή ομάδα (που περιλαμβάνει και ανηλίκους 16 ετών) η Εναλλακτική πήρε 18% και οι Πράσινοι 27%. Οι πρωτιές αντιστρέφονται στη δεύτερη ηλικιακή ομάδα: στους ψηφοφόρους 25 – 34 ετών οι ακροδεξιοί θριάμβευσαν με ένα 30%, ενώ οι Πράσινοι πήραν το 15% των ψήφων.
Πρόκειται για ψήφο αντισυστημική λέει η εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit, η οποία επιχειρεί να την εξηγήσει με κοινωνικούς όρους: «Η επιτυχία της Εναλλακτικής στις νέες γενιές των Ανατολικογερμανών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αίσθηση της αδικίας που έχουν, και η οποία μεγαλώνει».
Yπάρχει και άλλη μία παράμετρος: στην Ανατολή η «οικολογική ευαισθησία» -που στη Δύση έχει αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα- δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εργατική υπόσταση: «Στην Ανατολική Γερμανία, όπου υπάρχουν τέσσερις σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, το οικολογικό ζήτημα είναι και κοινωνικό ζήτημα, ένα ζήτημα ταυτότητας. Θα πάω σε μια διαδήλωση για να διαμαρτυρηθώ κατά της εργασίας του πατέρα μου και της μητέρας μου;» αναρωτιέται η Zeit – και απαντά μόνη της: «Μάλλον όχι». (Επ’ αυτού είναι πράγματι αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα των Πρασίνων, καθώς στους εργαζομένους όλων των κατηγοριών έλαβαν μόλις το 6% των ψήφων.)
Υπάρχει και η ανάλυση του οικονομικού προφίλ των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής, ένα θέμα με το οποίο καταπιάστηκε το σάιτ Bento του Spiegel το οποίο απευθύνεται στους νεολαίους: «Στην Ανατολή βρίσκονται εκείνοι που κάτι πέτυχαν μετά την πτώση του κομμουνισμού, και τώρα φοβούνται να χάσουν και πάλι: οι καθηγητές και οι γιατροί, εκείνοι με τα ιδιόκτητα σπίτια και τη μικροαστική ζωή. Το 33,9% όσων υποστηρίζουν την Εναλλακτική έχουν καλό εισόδημα, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα 10% των οπαδών της».