Σύμφωνα με την αγγλοσαξονική έκφραση, το σημαντικότερο πρόβλημα μιας διαπραγμάτευσης που όλοι αποφεύγουν να συζητήσουν είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» – αλλά η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας απειλείται πλέον από 20.000 πραγματικούς αφρικανικούς ελέφαντες.
Μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, Μογκουίτσι Μασίσι, κατηγόρησε τη Γερμανία για νεοαποικιοκρατία λόγω της στάσης της απέναντι στη συντήρηση των ελεφάντων, ένας φιλελεύθερος πολιτικός, μέλος της Μπούντεσταγκ, στοχοποίησε τους οικολόγους ακτιβιστές του Βερολίνου που αντιτίθενται στο κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, παρέχοντας στον τρικομματικό συνασπισμό της χώρας άλλον έναν λόγο εσωτερικής αντιπαράθεσης.
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας μας δεν πρέπει να μετατρέψει τις δικές του ιδέες σε παγκόσμιο πρότυπο μόνο και μόνο επειδή είμαστε μέλος της Ευρώπης» δηλώνει σε ρεπορτάζ του Politico ο βουλευτής του Κόμματος Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) της Γερμανίας, Κριστόφ Χόφμαν. «Οι κατηγορίες για νεοαποικιοκρατία από αφρικανικές χώρες έχουν βάσιμες αιτιάσεις» συμπλήρωσε.
Η διαμάχη πυροδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της Μποτσουάνα απείλησε να στείλει 20.000 ελέφαντες στη Γερμανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος του Βερολίνου –με επικεφαλής τη Στέφι Λέμκε από το κόμμα των Πρασίνων– να περιορίσει την εισαγωγή ελεφάντων για κυνήγι.
Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς τέτοιων θηραμάτων στην ΕΕ και η Μποτσουάνα ενθαρρύνει το κυνήγι τους επειδή, όπως υποστηρίζουν οι ηγέτες της, οι πρωτοβουλίες για τη συντήρησή τους έχει οδηγήσει την κοινότητα των ελεφάντων σε υπερπληθυσμό. Ο πρόεδρος Μασίσι χαρακτήρισε τον αριθμό των παχύδερμων «μάστιγα» για τη χώρα του.
Το «χτύπημα» του Χόφμαν έρχεται τη στιγμή που ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελάριου Ολαφ Σολτς πλήττεται από συνεχόμενες εντάσεις τους τελευταίους μήνες. Οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων –των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς και των Πρασίνων και του Φιλελεύθερου FDP– έχουν επιδεινωθεί λόγω διαφωνιών σε θέματα όπως οι κοινωνικές δαπάνες και η στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.
Τα σχεδιαζόμενα μέτρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος «καταδεικνύουν έλλειψη γνώσης για την προστασία των τοπικών ειδών», ισχυρίζεται ο Χόφμαν. Παρακάμπτοντας τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ, ο βουλευτής ισχυρίζεται ότι η Γερμανία οφείλει να αποδεχθεί τις πρακτικές άλλων χωρών ως έχουν. «Αλλιώς, θα αυξηθεί η λαθροθηρία και οι ανεξέλεγκτοι πυροβολισμοί των κυνηγών, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας» επισημαίνει.
Η Γερμανία, όπως και οι ευρωπαίοι γείτονές της, έχει αιματηρό αποικιακό παρελθόν στην Αφρική. Παρότι άρχισε τους εποικισμούς της τον 19ο αιώνα, εκατοντάδες χρόνια μετά τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη, η αποικιακή αυτοκρατορία της στην Αφρική και στην Ασία θεωρείτο η τρίτη μεγαλύτερη μέχρι την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914.
Η χώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις αποικίες της μετά το τέλος του πολέμου, και μέχρι σήμερα παλεύει με το αποικιακό παρελθόν της και με τις φρικαλεότητες που διέπραξε, ιδίως στη σύγχρονη Ναμίμπια. Το 2021 αναγνώρισε επίσημα τις φρικαλεότητές της εναντίον των φυλών Χερέρο και Νάμα, στη σημερινή Ναμίμπια, ως γενοκτονία.
Αντί να επιβάλουν περισσότερους εμπορικούς περιορισμούς στα κυνηγετικά θηράματα, οι ευρωπαϊκές χώρες –και ειδικά η Γερμανία– θα πρέπει να επικεντρωθούν στον «διάλογο», ισχυρίζεται ο Χόφμαν. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλιές, απλοϊκές αφηγήσεις, επειδή είναι εύκολο να πουληθούν και να δικαιολογηθούν στο εσωτερικό» προσθέτει.
«Είμαι πεπεισμένος ότι μόνο οι εθνικοί νόμοι και η επιτόπια επιβολή τους μπορούν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα» ισχυρίζεται ο Χόφμαν, αναφερόμενος στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών να λύσουν τα αφρικανικά ζητήματα εξ αποστάσεως. Εξηγεί ότι οι περιορισμοί στις εισαγωγές ελεφάντων θα οδηγήσει στη γιγάντωση της μαύρης αγοράς κυνηγετικών θηραμάτων.
Υπάρχουν δύο είδη αφρικανικών ελεφάντων – οι ελέφαντες της σαβάνας και οι ελέφαντες του δάσους. Η Διεθνής Ενωση για τη Συντήρηση της Φύσης θεωρεί ότι οι ελέφαντες της σαβάνας απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση και οι ελέφαντες του δάσους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά την επιβίωσή τους.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, οι υπουργοί της Γερμανίας και της Μποτσουάνα αντάλλαξαν τις εκατέρωθεν απόψεις τους κατά τη διάρκεια ανεπίσημων συνομιλιών τον περασμένο Μάρτιο. Ο διάλογος με την αφρικανική χώρα και άλλες που επηρεάζονται από τις νομοθετικές αλλαγές στους κανόνες εισαγωγής για το κυνήγι θηραμάτων είναι διαρκής, προσθέτει το υπουργείο.
Η Λέμκε θα αποδεχθεί πιθανή επίσημη πρόσκλησή της από τον ομόλογό της της Μποτσουάνα να επισκεφθεί την αφρικανική χώρα, ώστε να αξιολογήσει η ίδια την κατάσταση με την πρώτη ευκαιρία, αναφέρουν πηγές κοντά στην υπουργό. Σε κάθε περίπτωση, το «μπουρλότο» που άναψε ο Χόφμαν επιτείνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στους Φιλελεύθερους του FDP και τους Πράσινους στην κυβέρνηση συνασπισμού.