Ο Πράσινος αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ εξεμάνη με την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νόμου για την «πράσινη ενέργεια» από τους Φιλελεύθερους | REUTERS/Michele Tantussi
Επικαιρότητα

Γερμανία: Κυβερνητική κρίση με αφορμή το Ενεργειακό

«Πράσινα» προβλήματα για την τριπλή συγκυβέρνηση στο Βερολίνο, αφού μπλοκάρεται εκ των έσω η περιβόητη απαγόρευση της θέρμανσης των οικιών με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι κλιματικοί Πράσινοι εξοργίστηκαν με τους ορθολογιστές Φιλελεύθερους. Σε πυροσβεστικό ρόλο οι Σοσιαλδημοκράτες
Protagon Team

Και ξαφνικά ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Ολαφ Σολτς κλυδωνίζεται, αφού ο Πράσινος αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ κατηγόρησε τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του και μπλόκαρε τον αμφιλεγόμενο νόμο για την «πράσινη ενέργεια».

Με την ευκαιρία, ο Χάμπεκ επιτέθηκε και σε ένα σχέδιο του Λίντνερ για περικοπές 22 δισ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό του επομένου έτους, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται αυτά τα κεφάλαια για να απαλλαγεί από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και για να εμπεδώσει την ψηφιοποίησή της. Το θέμα υπερβαίνει την αποτίμηση των «εναλλακτικών» κυβερνητικών συνεργασιών, ιδίως με συμμετοχή αριστεριστών, και θίγει τις κεντρικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ρεπορτάζ έδωσε το Politico.

Οι συγκυβερνώντες διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα εφαρμόσει τα «πράσινα» σχέδια της Κομισιόν περί μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 55% έως το 2030, και περί «κλιματικής ουδετεροποίησης» έως το 2050. Αυτή η διαμάχη για την «πράσινη ενέργεια» αφορά και τη φορολόγηση των Γερμανών, αφού η μείωση των εσόδων του κράτους μειώνει και τα περιθώρια επιδότησης των νοικοκυριών για «πράσινη στροφή» προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στον πυρήνα της διαμάχης βρίσκεται ο νέος ενεργειακός νόμος για τα κτίρια, ο οποίος στοχεύει στη σταδιακή κατάργηση της θέρμανσής τους με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο, ορίζοντας ότι από το 2024 κάθε νέο σύστημα θέρμανσης στη Γερμανία πρέπει να λειτουργεί κατά 65% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή η απαίτηση θεωρείται εξόχως αμφιλεγόμενη λόγω του κόστους της, καθώς η πιο ρεαλιστική επιλογή για να επιτευχθεί ο στόχος της «πράσινης ενέργειας» είναι η αντλία θερμότητας, η οποία όμως κοστίζει περίπου 20.000 ευρώ παραπάνω από ό,τι ο συνήθης λέβητας φυσικού αερίου.

Οι Πράσινοι είχαν προγραμματίσει να υποβάλουν το νομοσχέδιό τους στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, διαδίδοντας (ψευδώς, από ό,τι φάνηκε) πως και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στο χρονοδιάγραμμα και ότι τα υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης δεν θα επηρεαστούν αμέσως από την απαγόρευση της θέρμανσης από φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Τελικά, το κόμμα των Φιλελευθέρων μπλόκαρε το νομοσχέδιο των Πρασίνων, και έτσι εξεμάνη ο Χάμπεκ.

«Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν τίθεται στην ημερήσια διάταξη της Bundestag αποτελεί, κατά την άποψή μου, αθέτηση της υπόσχεσης από το FDP» είπε ο Χάμπεκ, συμπληρώνοντας ότι και τα τρία κόμματα είχαν συμφωνήσει πως η απαγόρευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου πρέπει να γίνει νόμος του κράτους πριν από τις θερινές διακοπές της γερμανικής Βουλής. «Αυτό πλέον είναι ανέφικτο».

Οι Φιλελεύθεροι απάντησαν αμέσως ότι το νομοσχέδιο του Χάμπεκ δεν ήταν άξιο να παρουσιαστεί στη Βουλή προς ψήφιση και ότι εδώ και πολύ καιρό είχαν επισημάνει πως απαιτείται αλλαγή του περιεχομένου του. Μάλιστα, σε τηλεοπτικές εκπομπές, στελέχη των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων «μαλλιοτραβήχτηκαν», σε βαθμό κιόλας που απορεί κανείς πώς γίνεται αυτά τα δύο κόμματα να συγκυβερνούν. Οι Σοσιαλδημοκράτες παρενέβησαν πυροσβεστικά, υποσχόμενοι ότι θα κάνουν τις απαιτούμενες επαφές ώστε να βελτιωθεί το νομοσχέδιο. Ωστόσο και αυτοί επείγονται να τελειώσει η δουλειά στη Βουλή πριν από τις θερινές διακοπές.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές του 2024, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι συμφωνούν να γίνουν σε όλα τα υπουργεία πλην εκείνου του Αμυνας. Οι Πράσινοι ενοχλούνται και ζητούν χρήματα για επιδότηση των ΑΠΕ. Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Οι Πράσινοι προτείνουν σκληρότερη φορολόγηση των πλουσίων και κατάργηση «επιδοτήσεων που βλάπτουν το κλίμα».