O πρίγκιπας Ρόις Χάινριχ ΙΓ’, στο δικαστήριο της Φρανκφούρτης, την Τρίτη. Θα ήταν ο καγκελάριος στη νέα κυβέρνηση | Boris Roessler/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Γερμανία: Ξεκίνησε η δίκη των «Πολιτών του Ράιχ» που ετοίμαζαν πραξικόπημα

Τα μέλη της ακροδεξιάς ομάδας είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2022 και στην κατοχή τους είχαν βρεθεί εκατοντάδες πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά και δορυφορικά τηλέφωνα, καθώς και ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο για την ανατροπή του πολιτεύματος
Protagon Team

Η τρίτη δίκη της ομάδας ακροδεξιών συνωμοσιολόγων που σχεδίαζαν πραξικόπημα στη Γερμανία, ξεκίνησε στη Φρανκφούρτη, εν μέσω υψηλών μέτρων ασφαλείας και τεράστιου ενδιαφέροντος από τα μέσα ενημέρωσης.

Δικάζονται ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας, ένας αυτοαποκαλούμενος αριστοκράτης κτηματομεσίτης, γνωστός ως πρίγκιπας Χάινριχ XIII, η ρωσίδα σύντροφός του και άλλα επτά ιδρυτικά μέλη, μεταξύ των οποίων ένας πρώην αστυνομικός και ένας πρώην δικαστής που είναι τώρα βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, η ομάδα σχεδίαζε να εισβάλει στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου με ένοπλη υποστήριξη μέσω της παραστρατιωτικής της πτέρυγας, να συλλάβει μέλη της Μπούντεσταγκ και να παρουσιάσει τον Ολαφ Σολτς με χειροπέδες στη γερμανική τηλεόραση, θέλοντας να πάρει τους γερμανούς πολίτες με το μέρος της.

Σε περίπτωση που η ομάδα κατάφερνε τον σκοπό της, ο 72χρονος Χάινριχ, θα γινόταν ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας.

Η ομάδα είναι μέρος ενός ανερχόμενου κινήματος, που είναι γνωστό ως Reichsbürger (Πολίτες του Ράιχ), το οποίο υπολογίζεται από τις αρχές ότι αριθμεί 23.000 άτομα. Τα μέλη του αρνούνται να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους και θέλουν να επανασχεδιαστούν τα γερμανικά σύνορα σε αυτά που ίσχυαν πριν από το 1918.

Η δίκη της Φρανκφούρτης, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μεταλλικό κτίριο, στα περίχωρα της οικονομικής πρωτεύουσας της Γερμανίας, είναι η δεύτερη που αφορά τους συνωμότες.

Μια δίκη που αφορούσε την υποτιθέμενη στρατιωτική πτέρυγα της ομάδας, αποτελούμενη από πρώην στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, αστυνομικούς, έναν μεταλλουργό και έναν υδραυλικό, ξεκίνησε στη Στουτγκάρδη στα τέλη Απριλίου.

Μια τρίτη δίκη, στην οποία εμπλέκεται η λεγόμενη εσωτερική πτέρυγα της ομάδας, που περιλαμβάνει έναν γιατρό και έναν διάσημο, στη Γερμανία, σεφ -το υπουργικό συμβούλιο της ομάδας- αναμένεται να διεξαχθεί στο Μόναχο τον Ιούνιο.

Συνολικά δικάζονται 26 άτομα -το 27ο, ένας άνδρας 70 ετών, πέθανε πρόσφατα σε νοσοκομείο της Φρανκφούρτης. Οι τρεις δίκες αναμένεται να διαρκέσουν ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Η Γκούντουλα Φενς-Μπερ, εκπρόσωπος του περιφερειακού δικαστηρίου της Φρανκφούρτης, δήλωσε: «Είναι μια πρόκληση για όλους μας, αλλά θα μείνουμε εδώ για όσο χρειαστεί».

Οι φερόμενοι ως συνωμότες συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2022, όταν βαριά οπλισμένες δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σε σπίτια, διαμερίσματα, γραφεία και ένα απομακρυσμένο κυνηγετικό καταφύγιο.

Οι αρχές ασφαλείας είχαν παρακολουθήσει την ομάδα τους προηγούμενους μήνες. Μεταξύ των συλληφθέντων, ήταν ένα ηγετικό μέλος της συνωμοσιολογικής οργάνωσης QAnon, ένας «μάντης», ένας οδοντίατρος και ένας ερασιτέχνης πιλότος.

Οπως ανέφερε ο Guardian, λόγω της σύστασης των μελών της, πολλοί Γερμανοί δεν πιστεύουν ότι αυτή η ομάδα είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της, ενώ ορισμένοι κατηγορούν τις αρχές ότι υπερβάλουν.

Ομως, στο κατηγορητήριο των 621 σελίδων, οι ερευνητές τόνισαν επανειλημμένα πόσο καλά οργανωμένη ήταν η ομάδα και πόσο επικίνδυνη.

Η αστυνομία λέει ότι τα μέλη της είχαν συγκεντρώσει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ σε χρυσό και μετρητά, καθώς και εκατοντάδες πυροβόλα όπλα, δεκάδες χιλιάδες σφαίρες και εκρηκτικά.

Είχαν αποκτήσει επίσης, δορυφορικά τηλέφωνα για να παραμένουν σε επαφή, αφού η παραστρατιωτική πτέρυγα είχε πραγματοποιήσει σχέδια διακοπής των εθνικών δικτύων επικοινωνιών και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ομάδα περίμενε την «ημέρα Χ» για να ξεκινήσει το πραξικόπημα, με έναν από αυτούς να πιστεύει ότι το σήμα ήταν ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Οταν η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι ενός μέλους, εκείνο πυροβόλησε εναντίον τους, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς.

Η Σόφι Σένμπεργκερ, ειδική στο συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Ντίσελντορφ και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Reichsbürger», είπε στον Guardian: «Οι πιθανότητες ένα τέτοιο πραξικόπημα να πετύχει, στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο μεγάλες, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σημαντικό κύμα βίας».