Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επανεξελέγη, την Κυριακή, πρόεδρος της Γερμανίας, με 1.045 ψήφους, επί συνόλου 1.472 εκλεκτόρων.
Ψήφισαν οι 1.437, ενώ υπήρξαν 12 άκυρες ψήφοι και 86 αποχές.
Η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε τόσο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινους, FDP) όσο και από τη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU), για αυτό και η επανεκλογή του ήταν αναμενόμενη.
Ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Μαξ Οτε έλαβε 140 ψήφους, ο υποψήφιος της Αριστεράς, Γκέρχαρντ Τράμπερτ, 96 ψήφους και η υποψήφια των Ελεύθερων Ψηφοφόρων, Στέφανι Γκεμπάουερ, 58 ψήφους.
Ο Σταϊνμάγερ εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, καθώς συγκέντρωσε τις ψήφους περισσότερων από τους μισούς εκλέκτορες.
Η επανεκλογή του έγινε από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, αποτελούμενη από τους 736 ομοσπονδιακούς βουλευτές και άλλους τόσους εκλέκτορες, οι οποίοι προτείνονται από τις κρατιδιακές κομματικές οργανώσεις και μπορούν να προέρχονται από οποιοδήποτε τομέα της γερμανικής κοινωνίας -κατά καιρούς έχουν εξουσιοδοτηθεί να ψηφίσουν, ασχέτως αν ανήκουν στο κόμμα που τους προτείνει ή όχι, πρώην πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές, ακαδημαϊκοί κλπ.
Μεταξύ των φετινών εκλεκτόρων ξεχωρίζουν η πρώην καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία προτάθηκε από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην παλιά εκλογική της περιφέρεια, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, οι πρώην αρχηγοί της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) και πρωθυπουργοί της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και Εντμουντ Στόιμπερ, τους οποίους πρότεινε το κόμμα τους στη Βαυαρία κ.ά.
Ο γερμανός πρόεδρος είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Civey για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το 55% των ερωτηθέντων αξιολόγησε θετικά την πρώτη του θητεία στο προεδρικό ανάκτορο, ενώ το 31% δήλωσε δυσαρεστημένο.
Περισσότερο ξεκάθαρη είναι η εικόνα στο «Πολιτικό Βαρόμετρο» του ZDF, με το 85% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι ο Σταϊνμάγερ «κάνει καλά τη δουλειά» του και μόνο το 10% να εκφράζει αντίθετη άποψη. Ενδιαφέρον έχει ακόμη ότι εκτός από την αποδοχή του 94% των ψηφοφόρων του SPD, η οποία θεωρείται λίγο έως πολύ αναμενόμενη, ο νυν πρόεδρος απολαμβάνει την αποδοχή και του 90% των ψηφοφόρων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), του 91% των Πρασίνων, του 88% του FDP, του 82% της Αριστεράς, αλλά ακόμη και του 51% των ψηφοφόρων της AfD.
Αφιερωμένη στην ειρήνη η νικητήρια ομιλία του
Η νικητήρια ομιλία του γερμανού προέδρου ήταν αφιερωμένη στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας, αλλά και στον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η Φαίη Καραβίτη στην ανταπόκρισή της από το Βερολίνο, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο από εμπιστοσύνη στον εαυτό μας», τόνισε. Απευθυνόμενους σε όσους ενδεχομένως αποθαρρύνθηκαν στην αρχή της πανδημίας, «επειδή οι αντίπαλοι της Δημοκρατίας είχαν αμφιβολίες για την επιστήμη, τους κρατικούς θεσμούς και τα ελεύθερα ΜΜΕ», δήλωσε: «Η πανδημία έχει αφήσει βαθιές πληγές στην κοινωνία μας. Θέλω να βοηθήσω να επουλωθούν», για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει κανείς να ενδίδει στα απολυταρχικά καθεστώτα, «δεν πέρασαν άλλωστε καλύτερα την πανδημία από ό,τι οι δημοκρατικές κοινωνίες». «Μήπως», ανέφερε, «οι αυτόκλητοι ισχυροί άνδρες σε όλον τον κόσμο δεν απομυθοποιήθηκαν σε αυτή την κρίση ή οι αυτοκράτορες δεν ήταν τελικά γυμνοί με τις θεωρίες συνωμοσίας τους;».
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη θητεία του, ο επανεκλεγείς πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα είναι υπεράνω κομμάτων, «αλλά όχι ουδέτερος σε θέματα Δημοκρατίας. Οποιος παλεύει για τη δημοκρατία, θα με έχει στο πλευρό του», είπε χαρακτηριστικά και υποσχέθηκε να χειριστεί το «δώρο» της νέας θητείας του «με προσοχή και σεβασμό».
Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο Σταϊνμάγερ προειδοποίησε ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη» και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον του κινδύνου μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη και την ευθύνη για αυτό φέρει η Ρωσία. Οπου όλη η εξουσία συγκεντρώνεται σε ένα χέρι, μια συνέλευση όπως αυτή εδώ, περιφρονείται ως αδιάφορη τελετή. Εκεί, οι δημοκρατικές διαδικασίες θεωρούνται αδυναμία. Αλλά μπορώ μόνο να προειδοποιήσω τον πρόεδρο Πούτιν: Μην υποτιμάτε τη δύναμη της Δημοκρατίας. Λύστε τη θηλιά από τον λαιμό της Ουκρανίας. Και αναζητήστε μαζί μας έναν τρόπο που να διατηρεί την ειρήνη στην Ευρώπη», κατέληξε.