Τραβάει και άλλο το σκοινί ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών (και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών) Χορστ Ζεεχόφερ στην αντιπαράθεσή του με την Ανγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας έτοιμος να παραιτηθεί και από υπουργός και από αρχηγός του CSU, αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του για την πολιτική του Βερολίνου στο μεταναστευτικό
Η είδηση αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ο Ζεεχόφερ απειλεί την καγκελάριο με παραίτηση, θεωρώντας μη ικανοποιητική την ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό που πέτυχε εκείνη με τους ευρωπαίους ομολόγους της στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έπεσε σαν βόμβα. Ήταν η κορύφωση της κυβερνητικής κρίσης καθώς οι δύο πλευρές επιμένουν να διαφωνούν. Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για την αρχή του τέλους της συγκυβέρνησης στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Ζεεχόφερ πρότεινε την Κυριακή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του (που συνεδρίαζε στο Μόναχο) την παραίτησή του και από τα δύο αξιώματα, του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ είχε απευθύνει στην καγκελάριο “διορία” για να βρει μία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό μέχρι τα τέλη Ιουνίου, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσει με δική του πρωτοβουλία τις επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα. “Στην καγκελάριο δεν δίνουν τελεσίγραφα”, ήταν απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ.
Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τόνισε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του κ. Ζεεχόφερ και ότι στηρίζει τον αρχηγό του κόμματός του, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να είναι αυτός το θύμα της υπόθεσης του ασύλου.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), o υπουργός Εσωτερικών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ούτως ή αλλως την Τετάρτη κλείνει 69 χρόνια ζωής και έχει ήδη “επιτύχει πολλά” στην πολιτική.
Μετά από οκτώ ώρες διαβουλεύσεων η συνεδρίαση της CSU διεκόπη και ο Ζέεχοφερ αποσύρθηκε για ιδιαίτερες συνομιλίες με τον Ντόμπριντ και τον γ.γ. του κόμματος Μάρκους Μπλούμε.
Τελικά ο ίδιος ο Ζεεχόφερ έδωσε νέα παράταση στην αγωνία παραπέμποντας για τις όποιες εξελίξεις στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) αργότερα την Δευτέρα.
«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, μετά τις προσπάθειες των συνεργατών του στο CSU να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.
Ο κ. Ζεεχόφερ, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε κατ’ επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.
Τι θα γίνει με την Ελλάδα
Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα είναι σημαντικό να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, τόνισε η καγκελάριος αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με τους εταίρους της για τα θέματα ασύλου.
«Αυτό που ήταν και για τον (Αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργό Εσωτερικών) Χορστ Ζεεχόφερ πολύ σημαντικό ήταν το πώς μπορούμε να μεριμνήσουμε ώστε να μην μπουν καν στην Γερμανία, αυτοί που έρχονται, στην συγκεκριμένη περίπτωση, από την Ελλάδα. Σημαντικό για μένα είναι αυτό να μην γίνει χωρίς συνεννόηση με την Ελλάδα. Να μην τριγυρνούν άσκοπα ώστε πιθανόν να μπουν στην Γερμανία από κάποιο άλλο συνοριακό πέρασμα ,αλλά να συμφωνήσουμε μια διαδικασία ώστε να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα για να γίνεται στην εκεί η διαδικασία ασύλου. Αυτό μπορώ να το κάνω μόνο εκεί, όπου υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ZDF.
Η καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για την επιθυμία του κ. Ζεεχόφερ να μπει περισσότερη τάξη στο θέμα της δευτερογενούς μετανάστευσης, αλλά τόνισε ότι κατά την άποψή της αυτή η επιθυμία έχει εκπληρωθεί, «ιδιαίτερα στα σημεία ελέγχου στα σύνορα, συζητώντας με την Ελλάδα ότι όσοι είναι εγγεγραμμένοι εκεί – αυτός είναι ο κύριος δρόμος, μέσω της λεγόμενης Βαλκανικής Οδού -να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν μπει στην Γερμανία, κατευθείαν στα σύνορα και συμφωνημένα». Αυτό, συνέχισε η κυρία Μέρκελ, συμφωνήθηκε τώρα πολιτικά και θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης έως το τέλος Ιουλίου.
«Και με αυτό ικανοποίησα, πιστεύω, την επιθυμία του Ζεεχόφερ», κατέληξε, διευκρινίζοντας ότι με την Ιταλία δεν κατέστη αυτή τη στιγμή εφικτή μια συμφωνία.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του πρώτου καναλιού της γερμανικικής τηλεόρασης (ARD) στο Βερολίνο, η καγκελάριος ανέμενε την οριστική έκβαση των διαβουλεύσεων στο Μόναχο, προκειμένου να διαπιστώσει αν η απειλή παραίτησης αποτελεί προσωπική επιλογή του Ζέεχοφερ ή στηρίζεται και από τους βουλευτές της CSU, που παραδοσιακά αποτελεί τον πιο πιστό εταίρο των χριστιανοδημοκρατων.
Λίγο αργότερα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι το πρωί της Δευτέρας θα υπάρξει και μία “τελευταία επαφή” μεταξύ Μέρκελ και Ζέεχοφερ σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. “Εμείς από την πλευρά μας καναμε ό,τι μπορούσαμε” δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και έμπιστος συνεργάτης της Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαιερ.
Το Προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην καγκελάριο και πρόεδρο του κόμματος Ανγκελα Μέρκελ μπροστά στην κορύφωση της διαμάχης της με τον Χορστ Ζεεχόφερ .
Σε δήλωσή της η γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ τόνισε ότι το Προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος απορρίπτει – με μεγάλη πλειοψηφία – «μονομερείς επαναπροωθήσεις» μεταναστών απευθείας από τα γερμανικά σύνορα, όπως προτείνει ο κ. Ζεεχόφερ. «Μονομερείς επαναπροωθήσεις θα αποτελούσαν το λάθος μήνυμα προς τους ευρωπαίους συνομιλητές μας», ξεκαθάρισε. Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, η απόφαση του Προεδρείου στηρίχθηκε από όλα τα μέλη, εκτός ενός, που επέλεξε την αποχή.