Οι Γερμανοί τα είχαν καταφέρει καλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά στο δεύτερο τα βρήκαν κι αυτοί σκούρα. Οι νεκροί κοντεύουν τους 1.000 την ημέρα και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το νέο lockdown, που ξεκίνησε στη χώρα, ενόψει Χριστουγέννων, μππορεί να διαρκέσει έως το Πάσχα.
Οπως γράφουν οι Times, τα νοσοκομεία πλησιάζουν στα όριά τους και οι ΜΕΘ γεμίζουν καθημερινά.
Νοσοκομείο στη Σαξονία ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη αναγκάστηκε να μην κάνει εισαγωγή κάποιων ασθενών με Covid-19, γιατί δεν είχε διαθέσιμα κρεβάτια. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη Γερμανία από το ξεκίνημα της πανδημίας. Η Γαλλία και η Ιταλία είχαν υποχρεωθεί να το κάνουν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη.
Οι νεκροί στη Γερμανία έφτασαν τους 24.000, ενώ τα κρούσματα τα 325.000.
Τις τελευταίες επτά ημέρες, η χώρα κατέγραψε 174 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, τριπλάσιο νούμερο από τον στόχο της κυβέρνησης, που είναι 50 μολύνσεις.. Σε δύο περιοχές, της Βαυαρίας και της Σαξονίας, τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους φτάνουν τα 600.
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι εκτιμά ότι τα σκληρά μέτρα για τον κορονοϊό θα διαρκέσουν μέχρι το Πάσχα παρά την έγκαιρη έναρξη του εμβολιασμού.
«Παρόλο που οι εμβολιασμοί ξεκινούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, τα αποτελέσματά τους θα βοηθήσουν μόνο σταδιακά στη βελτίωση της κατάστασης. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με ζούμε με διάφορα μέτρα τύπου lockdown τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.
»Οι υπολογισμοί των μοντέλων έδειξαν ότι το σκληρό lockdown θα συμπιέσει τον αριθμό των λοιμώξεων σε εθνικό επίπεδο κάτω από το όριο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες το νωρίτερο. Οι πολίτες θα πρέπει επομένως να είναι προετοιμασμένοι για τη συνέχιση των ισχυόντων αυστηρών κανόνων: θα υπάρξει παράταση του lockdοwn και πέραν της 10ης Ιανουαρίου», πρόσθεσε.
Ο Μοντγκόμερι επέστησε την προσοχή να μην επιταχυνθεί η χαλάρωση των μέτρων σε περίπτωση που η κατάσταση βελτιωθεί ξανά το νέο έτος: «Οι πολιτικοί πρέπει να απαλύνουν με αργό ρυθμό το σκληρό lockdown. Εάν αυτή η διαδικασία προχωρήσει πολύ γρήγορα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η χώρα σύντομα να παγιδευτεί σε ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα. Με κάθε νέο κύμα της επιδημίας, ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται στον πληθυσμό και στη συνέχεια πρέπει να καταπολεμηθεί με όλο και πιο σκληρά μέτρα. Πρέπει να αποφύγουμε το φαινόμενο γιο-γιο στις φάσεις του lockdown», τόνισε ο ίδιος.
Ο υπουργός Υγείας, Γιενς Σπαν, είπε ότι η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα το καλοκαίρι, όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
«Μόνο και μόνο επειδή θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πολύ σύντομα μετά τα Χριστούγεννα, δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαζόμαστε πλέον κανόνες. Αντιθέτως, οι κανόνες θα είναι αναγκαίοι για αρκετό διάστημα μέσα στο νέο έτος. Το καλοκαίρι, βήμα-βήμα, θα μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα», είπε.