Με τον μανδύα των οικολόγων Πράσινων ντύνονται ολοένα και περισσότερες ακροδεξιές οργανώσεις στη Γερμανία για να προσεγγίσουν ψηφοφόρους και να κερδίσουν την προτίμησή τους.
Διοργανώνουν ομιλίες και εκδηλώσεις υπέρ των αγροτών, των βιολογικών καλλιεργειών και της προστασίας του περιβάλλοντος για να προωθήσουν την ατζέντα τους, κρύβοντας -όσο μπορούν- την αληθινή τους ταυτότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
Τη νέα στρατηγική έφεραν στη δημοσιότητα αγροτικές ενώσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιώντας ότι η νέα Ακροδεξιά της Γερμανίας εκμεταλλεύεται την δημοτικότητα ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής για να γίνει πιο προσιτή στις μάζες.
Πρόσφατα μάλιστα έβγαλαν και ένα περιοδικό («Die Kehre»), δήθεν περιβαλλοντικής θεματολογίας, το οποίο στην ουσία προωθεί την ακροδεξιά λαϊκιστική ατζέντα.
Στο κύριο άρθρο του, αναφέρει ότι η οικολογία είναι το διαμάντι στο στέμμα της Δεξιάς, το οποίο «έκλεψαν» οι Αριστεροί Πράσινοι τη δεκαετία του ’70 και ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον κύριο στόχο της, από την προστασία του κλίματος στην προστασία της «πατρίδας». Αρκετά από τα θέματα του περιοδικού αναφέρονται στον «κίνδυνο» για τα πουλιά και τα «παραμυθένια δάση» της χώρας από τις ανεμογεννήτριες.
Ενας από τους φανατικότερους υποστηρικτές του στα σόσιαλ μίντια είναι ο Μπγιέρν Χέκε, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ διευθυντής του είναι μέλος μίας εξτρεμιστικής οργάνωσης.
Το 42% των γερμανικών περιβαλλοντικών ΜΚΟ δήλωσαν σε σχετική έρευνα, ότι στον χώρο τους έχουν συναντήσει ανθρώπους με ακροδεξιές εξτρεμιστικές απόψεις.
«Ανακαλύψαμε ένα μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών οργανώσεων που είναι σε επαφή με ακροδεξιές ιδεολογίες», ανέφερε στην Guardian η Ντανιέλα Γκέτσλιτς, πολιτική επιστήμονας και επικεφαλής της έρευνας.
Το πρόβλημα της διείσδυσης εξτρεμιστικών στοιχείων στον περιβαλλοντικό χώρο δεν είναι καινούργιο, για αυτό άλλωστε και το γερμανικό κράτος στηρίζει μία υπηρεσία που εργάζεται για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης των οικολογικών οργανώσεων.
«Είναι μία μέθοδος που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι χρησιμοποιούν οι νεο-Ναζί. Αυτό που όμως έχει αλλάξει, είναι ότι από τότε που το AfD μπήκε στη γερμανική βουλή το 2017, οι προσπάθειες διείσδυσης έγιναν πιο επιθετικές και φανερές», σημειώνει ο Γιάνικ Πασέικ, μέλος αυτής της υπηρεσίας.
Πρόσφατα, αγρότες με 300 τρακτέρ συμμετείχαν σε διαμαρτυρία για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών χρησιμοποιώντας σύμβολα του βίαιου αγροτικού κινήματος της δεκαετίας του ’30, το οποίο, σύμφωνα με τους ιστορικούς, συνέβαλε στην άνοδο του Εθνικοσοσιαλισμού και του Τρίτου Ράιχ. «Για να σε ακούσουν, πρέπει να δημιουργήσεις σκάνδαλο. Προφανώς κρατάμε αποστάσεις από τον Εθνικοσοσιαλισμό, όμως, δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ιστορία μας», είπε χαρακτηριστικά ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας.