Γερμανοί στρατιώτες συμμετέχουν σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, την Τρίτη | REUTERS/Ints Kalnins
Επικαιρότητα

Γερμανία: Εξι στους 10 Γερμανούς υπέρ της επαναφοράς της στρατιωτικής θητείας

Το 2011 είχε καταργηθεί, όμως η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα στην Ευρώπη. Το 43% θέλει να υπηρετούν υποχρεωτικά και οι γυναίκες
Protagon Team

Η πλειονότητα των Γερμανών επιθυμεί αποκατάσταση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, η οποία καταργήθηκε το 2011, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τον όμιλο Ipsos σε δείγμα 1.000 γερμανών ψηφοφόρων, ηλικίας 18 – 75 ετών.

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι το 61% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της υποχρεωτικής θητείας.

Επιπλέον, το 43% πιστεύει ότι η υποχρεωτική θητεία θα πρέπει να ισχύει για όλα τα φύλα, ενώ το υπόλοιπο 18% λέει ότι θα πρέπει να ισχύει μόνο για τους άνδρες.

Ο γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, έχει ήδη εκφράσει την άποψή του δηλώνοντας ότι «ήταν λάθος να ανασταλεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία».

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που ρωτήθηκαν, τάχθηκαν υπέρ της στρατιωτικής θητείας, σε αντίθεση με τους νεότερους, που είναι αυτοί που θα κληθούν να υπηρετήσουν.

Στην ηλικιακή ομάδα 60-75 ετών, η υποστήριξη ήταν πιο έντονη, με το 47% υπέρ για όλους και ένα άλλο 18% να αναφέρει ότι πρέπει να εισαχθεί εκ νέου μόνο για τους άνδρες.

Μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας 18-39 ετών, το 39% δήλωσε υπέρ της θητείας για όλους και το 21% μόνο για άνδρες.

Το 49% των ανδρών υποστήριξε την υποχρεωτική θητεία και για τα δύο φύλα, σε σύγκριση με το 36% των γυναικών.

Από το 2011, μόνο όσοι νέοι ήθελαν μπορούσαν να περάσουν λίγους μήνες σε στρατώνες, προσφέροντας εθελοντική εργασία σε εκκλησίες, σχολεία και άλλα ιδρύματα.

Ομως μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, οι φωνές υπέρ της υποχρεωτικής θητείας έγιναν πιο ισχυρές στη Γερμανία.

Λίγο μετά την εισβολή, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα αναβάθμισης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, αξίας 100 δισ. ευρώ.