Επικαιρότητα

Γερμανία: Εκανε 217 εμβόλια Covid και δεν έπαθε τίποτα!

Υπερβολικό ζήλο έδειξε ένας 62χρονος Γερμανός στο Μαγδεμβούργο να εμβολιαστεί κατά του SARS-CoV-2, και μάλιστα δοκίμασε οκτώ διαφορετικά σκευάσματα. Οι επιστήμονες, που δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν διάβασαν ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας, έσπευσαν να τον μελετήσουν
Protagon Team

Ενας «υπερεμβολιασμένος» Γερμανός που φέρεται να έλαβε 217 εμβόλια για την Covid-19 σε 29 μήνες δεν έδειξε «κανένα σημάδι» ότι έχει μολυνθεί ποτέ από τον ιό που προκαλεί την νόσο και δεν είχε αναφέρει καμία παρενέργεια που σχετίζεται με το εμβόλιο.

Οι επιστήμονες φυσικά μελέτησαν τον οργανισμό του Γερμανού και η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases.

Ο 62χρονος από το Μαγδεμβούργο είπε ότι έκανε τόσα πολλά εμβόλια για «τους δικούς του λόγους», είπαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Erlangen-Nuremberg.

Οι ειδικοί διάβασαν για τον άνδρα σε μια τοπική εφημερίδα, τον εντόπισαν και τον ρώτησαν αν μπορούσαν να μελετήσουν τον οργανισμό του.

«Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε μαζί του και τον προσκαλέσαμε να υποβληθεί σε διάφορες εξετάσεις στο Erlangen», είπε ο Κίλιαν Σέμπερ, που πρόσθεσε ότι ο άνδρας ήταν πολύ πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί τους.

Η ερευνητική ομάδα είδε επίσημη επιβεβαίωση για 134 από τους εμβολιασμούς, οι οποίοι περιελάμβαναν οκτώ διαφορετικά εμβόλια. Εξέτασαν προηγούμενες εξετάσεις αίματος που είχε κάνει ο άνδρας και εξέτασαν επίσης δείγματα αίματος καθώς συνέχιζε να λαμβάνει περαιτέρω εμβόλια.

«Η παρατήρηση ότι δεν προκλήθηκαν αξιοσημείωτες παρενέργειες παρά αυτόν τον υπερεμβολιασμό δείχνει ότι τα φάρμακα έχουν καλό βαθμό ανοχής», είπε ο Σόμπερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα ήταν πλήρως λειτουργικό.

Ορισμένα ανοσοκύτταρα και αντισώματα κατά του ιού που προκαλεί την Covid-19 (Sars-CoV-2) ήταν παρόντα σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άτομα που είχαν λάβει μόλις τρία εμβόλια, ανέφερε η ομάδα.

«Συνολικά, δεν βρήκαμε καμία ένδειξη για ασθενέστερη ανοσολογική απόκριση, μάλλον το αντίθετο», δήλωσε μια από τις συγγραφείς της μελέτης, η Καταρίνα Κόχερ.