Κοπέλες θρηνούν έξω από το εμπορικό κέντρο Olympia στο Μόναχο. Η πολύνεκρη επίθεση προκάλεσε σοκ, αλλά και όργιο παραπληροφόρησης στα social media | REUTERS/Arnd Wiegmann
Επικαιρότητα

Η Γερμανία ποινικοποιεί τις ψευδείς πληροφορίες στα social media

Μόλις άρχισε να μεταδίδεται η είδηση της πολύνεκρης επίθεσης στο Μόναχο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν συγκεχυμένες και αντικρουόμενες πληροφορίες για τον αριθμό των δραστών και την ανάμιξη ισλαμιστών. Στον απόηχο της επίθεσης, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές σχεδιάζουν «φρένο» στην παραπληροφόρηση
Protagon Team

#JeSuisCharlie, #JeSuisParis, #JeSuisNice. Στις, δυστυχώς πολυάριθμες, επιθέσεις των τελευταίων μηνών, τα συμβατικά ΜΜΕ έρχονται δεύτερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προηγούνται σε μαρτυρίες και, λίγο αργότερα, εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Πολύτιμες πληροφορίες που παρέχουν βοήθεια στις Αρχές ή βοηθούν επί της ουσίας την ώρα των γεγονότων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το #PorteOuverteNice, με το οποίοι κάτοικοι της Νίκαιας πρόσφεραν στέγη σε όσους χρειάζονταν φροντίδα μετά την επίθεση. Οι χρήστες του Twitter διέθεσαν με αυτόν τον τρόπο διαμερίσματα και σπίτια σε όσους είχαν ανάγκη εκείνη τη στιγμή.

Αλλά, μέσα σε όλα αυτά τα χρήσιμα, βρίσκεται και κάμποση παραπληροφόρηση, στοιχεία ανεπιβεβαίωτα και μαρτυρίες μη εξακριβωμένες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επίθεση στο Μόναχο, όπου ο 18χρονος γερμανο-ιρανός σκότωσε εννέα ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς περισσότερους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας σχεδιάζουν να λάβουν νομικά μέτρα εναντίον όσων διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δη σε κρίσιμες στιγμές, όπως οι πυροβολισμοί της περασμένης Παρασκευής.

Μόλις άρχισε να μεταδίδεται η είδηση της επίθεσης, υπήρξαν συγκεχυμένες και συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των δραστών και την ανάμιξη ισλαμιστών στην επίθεση.

Προσπαθώντας να μετριάσει τα  – όπως απεδείχθη ανακριβή – στοιχεία, η Αστυνομία του Μονάχου εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας οι πολίτες «να συγκρατήσουν πιθανές εικασίες» και να σταματήσουν να αναρτούν φωτογραφίες των θυμάτων, ως ένδειξη σεβασμού.

Ναι, οι ενημερώσεις μέσω Facebook και Twitter βοηθούν στη γρήγορη διάδοση των πληροφοριών, ιδίως σε μια κατάσταση που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή σε εξέλιξη. Καθώς όμως τα γεγονότα παραμένουν μη εξακριβωμένα, οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μόνο μεγαλύτερο πανικό μπορούν να προκαλέσουν.

Λίγη ώρα μετά την επίθεση στο  εμπορικό κέντρου του Μονάχου, αρκετοί λογαριασμοί στο Twitter καταδείκνυαν τον δράστη ως  νεοναζί και  μάλιστα αναπαρήγαγαν τη φωτογραφία ενός ξανθού άντρα που κρατούσε όπλο.

Ενας χρήστης ανάρτησε φωτογραφία, που, κατά τα γραφόμενά του, έδειχνε νεκρούς μέσα στο εμπορικό κέντρο Olympia, από τα πυρά του 18χρονου. Τη φωτογραφία αυτή αναδημοσίευσαν πολλοί χρήστες, μέχρι να αποδειχτεί ότι προέρχεται από προγενέστερη επίθεση στη Νότια Αφρική.

Το Σάββατο, στις 23 Ιουλίου, έγινε σαφές πως κάποιες μαρτυρίες που έκαναν λόγο για τρεις ενόπλους ήταν επίσης ανακριβείς. Αφορούσαν δύο άτομα που έφευγαν βιαστικά από το σημείο της επίθεσης με αυτοκίνητο.

Η Αστυνομία του Μονάχου δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Χρησιμοποίησε τον επίσημο  λογαριασμό της στο Twitter για να προειδοποιήσει για «πολλούς υπόπτους» λίγη ώρα μετά την επίθεση. Το λάθος της συνεχίστηκε και αργότερα, όταν έγραψε για «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για περισσότερους πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης».