Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή. Για το ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε πάντως στον ΣΚΑΪ | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Γεραπετρίτης: Τι θα συμβαίνει σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο

Ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε τι συζήτησε με τους αξιωματούχους της UEFA και της FIFA, μίλησε για «κυρώσεις που θα συνιστούν πραγματική απειλή», αλλά προσπάθησε να προσπεράσει το ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, μιλώντας γενικά για Grexit και αφαίρεση βαθμών
Protagon Team

Τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα με την περιβόητη υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης (εδώ), περιέγραψε την Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επέστρεψε από την Ελβετία, όπου είχε σειρά επαφών με αξιωματούχους της UEFA και της FIFA.

Ως γνωστόν, ο κ. Γεραπετρίτης έχει αναλάβει προσωπικά την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τον παραγκωνισμό (εδώ) του τυπικά καθ’ ύλην αρμόδιου υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΣΚΑΪ 103,3» και στον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «η κυβέρνηση έδρασε αστραπιαία για να υπάρξει επανεκκίνηση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη», εξηγώντας παράλληλα πως σκοπός ήταν η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ομοσπονδιών στον χώρο του ποδοσφαίρου, κάτι που συνέβη έπειτα από μια σειρά επαφών με τεχνικά κλιμάκια, αλλά και τον πρόεδρο της UEFA.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θα αποτυπωθούν σε ένα «μνημόνιο συναντίληψης» που θα υπογραφεί από τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της UEFA όταν επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα, είπε ο υπουργός, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει «διευθυντήριο» πάνω από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Οσον αφορά το επίδικο, το ζήτημα δηλαδή της πολυϊδιοκτησίας και την άποψη της UEFA προς αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «βεβαίως θα πρέπει να απαγορεύεται, θα πρέπει να υπάρχουν τρόποι που να αποδεικνύεται η πολυϊδιοκτησία και θα πρέπει να υπάρχουν και κυρώσεις, οι οποίες θα είναι όχι μόνο αποτελεσματικές αλλά θα συνιστούν και γνήσια απειλή. Οπως έχουμε πει, σε περίπτωση που οι κανόνες οι οποίοι θα τεθούν σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν τηρηθούν εκ μέρους των ομάδων, θα υπάρχει σαφέστατη κύρωση η οποία θα είναι ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Στην παρατήρηση ότι εδώ υπάρχει ένα συγκεκριμένο ζήτημα, ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού διαπίστωσε πολυϊδιοκτησία για τις ΠΑΕ Ξάνθη και ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η ΕΕΑ «βεβαίως, διαπίστωσε με… γνώμη και όχι με απόφασή της το ότι συντρέχει περίπτωση πολυϊδιοκτησίας».

Αναφορικά με τη θέση της UEFA στο ζήτημα μιας περίπτωσης πολυϊδιοκτησίας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως ένα ζήτημα είναι ότι «υπάρχει προφανώς παραβατική συμπεριφορά σε περίπτωση πολυϊδιοκτησίας», ενώ «το άλλο ζήτημα είναι οι κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται. Στο πλαίσιο των κυρώσεων υπάρχει μια ευρύτερη διακριτική ευχέρεια της ομοσπονδίας να διαμορφώσει τις κυρώσεις ανά χώρα και στην περίπτωση αυτή μπορεί να αποβάλλεται από το εθνικό πρωτάθλημα ή να έχει και άλλες κυρώσεις όπως π.χ. η αφαίρεση βαθμών ή ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

«Προφανώς και τιμωρούνται όλες οι ομάδες» αποκρίθηκε στη συνέχεια ο υπουργός, επιχειρώντας να αποκρούσει τις ενστάσεις για τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης (εδώ), που φρόντισε να εξαλείψει τη μέχρι και πριν από μια εβδομάδα προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή του υποβιβασμού για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, υπό το βάρος των αντιδράσεων των οπαδών.

Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος υπήρξε και ο συντάκτης της επίμαχης τροπολογίας, εξήγησε ότι «η νομοθετική παρέμβαση είχε να κάνει με τη δεδομένη συγκυρία. Η συγκυρία ήταν ότι είχαμε μία γνώμη η οποία προήλθε από μία ανεξάρτητη Επιτροπή, δεν είχαμε ακόμη δικαιοδοτικό όργανο να επιλαμβάνεται της υπόθεσης αυτής. Η ΕΕΑ έκρινε ότι από τα στοιχεία που προέκυψαν ενώπιόν της, φέρεται να έχει τελεστεί η παραβίαση της πολυϊδιοκτησίας. Εν τούτοις θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ΕΕΑ δεν είναι το αποφασιστικό όργανο για το ζήτημα αυτό, αλλά τα πειθαρχικά δικαιοδοτικά όργανα της Super League και της ΕΠΟ».

«Οταν μια κυβέρνηση φέρει νομοθετική πρωτοβουλία, σταθμίζει το κόστος και το όφελος της όποιας πράξης. Εδώ λοιπόν είχαμε τη στάθμιση ότι προκαλείται ένα τεράστιο ζήτημα, δυσανάλογα μεγάλο του γεγονότος αυτού. Παρενέβημεν, όχι για να αλλάξουμε την παράβαση αυτή. Παραμένει η παράβαση, άρα πειθαρχικώς ελέγχεται η πολυϊδιοκτησία. Τρέπεται η ποινή που προέβλεπε αποκλεισμό από την επαγγελματική κατηγορία σε μεγάλη αφαίρεση βαθμών και σε διακριτική ευχέρεια να επιβληθεί, δηλαδή να έχει και το δικαιοδοτικό όργανο κι ένα περιθώριο εκτίμησης αναλόγως της βαρύτητας της κάθε περίπτωσης, διότι στην προηγούμενη συνθήκη προβλεπόταν ανελαστικά αποκλεισμός –ούτε στην UEFA προβλέπεται ανελαστικά αποκλεισμός. Σε στάθμιση η κυβέρνηση έκρινε ότι το μείζον στην περίπτωση αυτή δεν είναι αν θα πέσει μία ομάδα ή αν θα αφαιρεθούν 10 βαθμοί, αλλά το κρίσιμο είναι με ευκαιρία αυτού του συμβάντος να υπάρχει καταλλαγή ώστε να φτιάξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.

«Ισως χάσαμε το έλασσον, αλλά πιστεύω ότι κερδίσαμε το μείζον», σημείωσε, αποδεχόμενος εμμέσως ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε υπό το βάρος των πιέσεων και ενός τοξικού κλίματος.

Είπε δε ότι βασική ποινή θα είναι ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που βέβαια δεν αφορά και πολλές ομάδες του πρωταθλήματος, παρά μόνο τις λεγόμενες μεγάλες, αλλά και η αφαίρεση βαθμών.

Ο ίδιος εξήγησε ότι στην περίπτωση που τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα κρίνουν ότι όντως υφίσταται η πολυϊδιοκτησία μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, αυτή θα πρέπει να πάψει άμεσα, «θα πρέπει άμεσα να ανασχεθεί, να κοπεί δηλαδή ο ομφάλιος λώρος» είπε χαρακτηριστικά. Και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβάλλονται οι κυρώσεις οι οποίες κατ’ αποτέλεσμα οδηγούν στον εξοβελισμό από το πρωτάθλημα.

«Θα επιβάλλονται μειώσεις βαθμών, θα φτάσει η ομάδα να έχει αρνητική βαθμολογία και άρα σε έκπτωση» τόνισε.