«Φρένο» στη φημολογία περί πρόωρων εκλογών επεχείρησε να βάλει την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπτετρίτης, εκτιμώντας σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM» ότι οι λόγοι για μην υπάρξει τελικά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πολύ περισσότεροι. Στη συνέντευξή του ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε εξάλλου «εξόχως αντιθεσμική» την πρόταση Τσίπρα για υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών. Η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης είναι ένα πολιτικό κεκτημένο, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, και απέδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση διχαστικό λόγο που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, παραπέμπει σε άλλες εποχές.
«Πρόκειται -είπε- για μια εξόχως αντιθεσμική δήλωση, η οποία αγνοεί τις βάσεις του πολιτεύματος. Στην Ελλάδα έχουμε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα και μία κυβέρνηση που απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, προφανώς και ορίζει τους υπουργούς. Είναι, πραγματικά, αξιοπερίεργο, χωρίς να έχει ειπωθεί ο,τιδήποτε για εκλογές, ο κ. Τσίπρας ζητά αυτήν τη στιγμή να ορισθεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών σε μια περίοδο που δεν είναι και η ευκολότερη για τη χώρα, διακινδυνεύοντας ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκύψει».
Και «όταν μιλάμε για ομαλή μετάβαση σε εκλογές, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο υπαινιγμός είναι βαθύτατα διχαστικός και παραπέμπει σε άλλες εποχές. Η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης είναι ένα πολιτικό κεκτημένο. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις εκλογές», επανέλαβε και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καλλιεργεί κλίμα διχασμού και δηλητηριάζει την κοινή γνώμη».
Βάζοντας το «καπέλο» του συνταγματολόγου, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «το Σύνταγμα δεν προβλέπει το θεσμό των υπηρεσιακών υπουργών πριν από τις εκλογές. Κατά συνταγματική συνθήκη εκείνο το οποίο ισχύει, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, δύο υπουργοί, ο υπουργός Τύπου και ο υπουργός Εσωτερικών, αντικαθίστανται όταν προκηρυχθούν εκλογές και διαλυθεί η Βουλή».
«Το πολίτευμά μας έχει την απόλυτη ωριμότητα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Θα επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα, για αυτό το λόγο καλό είναι να μην δημιουργούμε τοξική πολιτική ατμόσφαιρα», συμπλήρωσε με αφορμή την πρόταση Τσίπρα για αντικατάσταση του Μάκη Βορίδη από υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών.
«Κατά το Σύνταγμα ένας αποφασίζει [για την προκήρυξη εκλογών], ο Πρωθυπουργός, εφ’ όσον υπάρχει ένας λόγος εθνικού συμφέροντος. Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Η κυβέρνηση δεν έχει αποδοθεί σε ένα προεκλογικό αγώνα, δεν υφίσταται αυτό, σας διαβεβαιώ. Υυπάρχουν λόγοι να πάμε σε εκλογές, για παράδειγμα να υπάρχει μια καθαρή θητεία μπροστά μας. Υπάρχουν όμως και πολύ περισσότεροι να μη γίνουν εκλογές. Διότι σήμερα έχουμε μια πολύ σταθερή κυβέρνηση, που έχει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.
«Οι ανόητοι σύμβουλοι»
Στη συνέντευξή του στα «Παραπολιτκά», ο κ. Γεραπετρίτης δεν άφησε ασχολίαστο ούτε τον χαρακτηρισμό του Αλέξη Τσίπρα περί «ανόητων συμβούλων» που διαβεβαιώνουν τον Κυριάκο Μητοτάκη ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κομμα στις εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν.
«Δεν είναι κάτι που τιμά το πολιτικό σύστημα. Μπορεί δηλώσεις να γίνονται από όλες τις πολιτικές πλευρές, δεν είναι το ίδιο πολιτικό βάρος σε εκφράσεις που προέρχονται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αποτελεί ένα καίριο θεσμό στο πολίτευμα. Όταν ακούμε φράσεις περί “ανόητων συμβούλων”, δημιουργείται ένα βαθύτατα διχαστικό και μισαλλόδοξο κλίμα στην κοινωνία. Και ας μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί δηλητηριάζεται η πολιτική σκηνή, γιατί στο τέλος της ημέρας οι πολίτες αποφεύγουν να ασχοληθούν με την πολιτική και δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα», παρατήρησε στη σχετική αναφορά του.
Ανάλογο ήταν και το σχόλιό του για τη δήλωση του τέως υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου περί «μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας» . Αφου πρώτα διευκρίνισε ότι τον τιμά ιδιαιτέρως, καθώς «είναι ευγενής και καλλιεργημένος άνθρωπος», ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Δυστυχώς στην Ελλάδα επειδή υπάρχει αυτού του τύπου η πολιτική αρένα, έχουμε διολισθήσει σε ένα αρκετά εχθροπαθή και υποβαθμιστικό λόγο». Εν κατακλείδι, «πρέπει να διατηρήσουμε ένα ήπιο επίπεδο -και αυτό ισχύει για όλους».
Στα σενάρια (μετεκλογικών) συνεργασιών τέλος, και ερωτηθείς αν η Ελληνική Λύση είναι όμορο κόμμα της ΝΔ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν σαφής: «Με βάση τα πεπραγμένα της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή, είναι πολύ μακριά από τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».
Και όταν του ετέθη εν είδει αστεϊσμού το δίλημμα «Βελόπουλος ή Τσίπρας» για πιθανό κυβερνητικό εταίρο, ο υπουργός απάντησε λέγοντας: «Με βάζετε να επιλέξω ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Εμείς θα πάμε σε λογική προγραμματικών συγκλίσεων».
Κλείνοντας, ο κ. Γεραπετρίτης επεφύλαξε και ένα σχόλιο με αφορμή την επαναφορά του ονόματος του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στη κουβέντα για τα περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών (το περιβόητο «να ξανακυβερνήσουμε με Βαρουφάκη» που πρότεινε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος):
«Επειδή ο κ. Βαρουφάκης επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο ως πόλος πιθανής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τα μείζονα προβλήματα στη χώρα, εκείνοι που έκλεισαν τις τράπεζες, εκείνοι που διακύβευσαν την πορεία της χώρας, εκείνοι που μας χρέωσαν με ένα τρίτο, εντελώς αχρείαστο μνημόνιο, εκείνοι που διακινδύνευσαν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, δεν θα είναι στο κάδρο την επόμενη ημέρα».