Επικαιρότητα

Γεραπετρίτης: Κατά του… Τσακαλώτου η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ στον Χρήστο Σταϊκούρα

Για πολιτικά άκαιρη πρόταση που δεν στόχευε στο να ασκήσει πραγματική πίεση στην κυβέρνηση, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας. Οι όποιες παρεμβάσεις δεν γίνονται εν θερμώ, το σχόλιο του για τον (επικείμενο;) ανασχηματισμό
Protagon Team

«Πολιτικά άκαιρη», χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, την πρόταση μομφής που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ουσιαστικά η ενέργεια αυτή του κ. Τσίπρα στρέφεται κατά του ίδιου του κόμματός του και του προηγούμενου «ένοικου» στην οδό Νίκης, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Ενόσω το νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία βρισκόταν σε διαβούλευση επί δύο – τρεις εβδομάδες και τις πρώτες μέρες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει κάποιο σχόλιο για το νομοσχέδιο. Ηταν από τις σπάνιες περιπτώσεις που δεν υπήρχε κανένα απολύτως σχόλιο», παρατήρησε ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha, ενώ, όπως επεσήμανε, ούτε στη Βουλή ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Και ξαφνικά», τόνισε,  «επειδή θεώρησε ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συσπειρώσει το εσωτερικό του, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόταση αυτή», η οποία «δεν είναι πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά μια πρόταση μομφής κατά του εαυτού του και ιδίως, και κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, του κ. Τσακαλώτου».

Διότι όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας, «καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ καθιερώνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ο κ. Τσακαλώτος, ο ίδιος, επαίρεται ότι επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες και είχαμε 25.000 πλειστηριασμούς».

«Τον Φεβρουάριο του 2019 καταργείται ρητά με νόμο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η προστασία της πρώτης κατοικίας.

»Και το παραπολιτικό, όταν ήλθαν αυτά τα νομοσχέδια για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και πρώτη κατοικία, οι τράπεζες ήταν πολύ χαρούμενες με τα νομοσχέδια αυτά.

»Τώρα τις τράπεζες τις έχουμε λίγο απέναντι και ακούμε κάποια αρνητικά σχόλια για το θέμα που έχει να κάνει με τις τραπεζικές επισφάλειες.

»Τότε ήταν μια χαρά τα θέματα των τραπεζών.

»Και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά του εαυτού του», υπογράμμισε ο  κ.Γεραπετρίτης, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για μια πολιτικά άκαιρη πρόταση μομφής, για μια πρόταση που δεν στόχευε στο να ασκήσει πραγματική πίεση στην κυβέρνηση».

Και όλα αυτά όπως επεσήμανε, «σε μία ημέρα κατά την οποία βρίσκονται πολλαπλές κρίσεις ή μείζονα θέματα στην επικαιρότητα – το ζήτημα του κορονοϊού, τα ελληνοτουρκικά, την ημέρα της απόφασης για τις ποινές στη δίκη της Χρυσής Αυγής – και αυτή την ημέρα επιλέγει πολιτικά να αναδείξει το ζήτημα αυτό».

Ερωτηθείς αν θα δούμε στο μέλλον πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, ο κ.Γεραπετρίτης απάντησε ότι «μετά λόγου γνώσεως αυτό το οποίο δεν θα δούμε, θα είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη να έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα στέγης εξ αυτού του λόγου. Αυτό θέλω να σας το εγγυηθώ».

Βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας το ιδιωτικό χρέος

Σήμερα, πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, «έχουμε ένα ιδιωτικό χρέος, το οποίο βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του δημοσίου χρέους.

Και δεν έχουμε καταλάβει τι βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και ελληνικής κοινωνίας είναι το ιδιωτικό χρέος.

Γι αυτό και πρέπει να ρυθμιστεί και με τρόπο δίκαιο.

Τι έρχεται, λοιπόν, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να κάνει;

Εκείνοι οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, εκείνοι δηλαδή οι οποίοι πήραν τα δάνεια γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να έχουν εσαεί τη δυνατότητα να αποπληρώνουν, θα πρέπει να βρεθούν στην άκρη, η περιουσία τους να αποτιμηθεί και με κάποιο τρόπο να αξιοποιείται από τους πιστωτές.

Κι εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.

Ποια είναι αυτή;

Σε κάθε περίπτωση διατηρούν το σπίτι, όχι πάντα βεβαίως στην κυριότητα αλλά στη νομή και την κατοχή τους, με τη δυνατότητα να το ξαναπάρουν».

Σε ουδέτερο χρόνο ο ανασχηματισμός

Ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε να σχολιάσει και τα σενάρια περί ανασχηματισμού που έχουν «φουντώσει» τον τελευταίο καιρό.

«Εάν απαιτούνται παρεμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να αυξηθεί το ύψος και η ταχύτητα, είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός τα έχει στο μυαλό του», ανέφερε στην απάντησή του για να σημειώσει ωστόσο ότι οι όποιες παρεμβάσεις δεν γίνονται εν θερμώ και θα πρέπει να γίνονται και να αξιολογούνται σε χρόνο αρκετά ουδέτερο.

«Κάθε φορά που έχει γίνει μια παρέμβαση στην κυβέρνηση υπό καθεστώς θερμότητας, κοινωνικής ή πολιτικής πίεσης, αποτύγχανε ιστορικά. Το σωστό είναι αυτού του τύπου οι αξιολογήσεις να γίνονται πάντοτε νηφάλια», τόνισε ο κ.Γεραπετρίτης.