Οι συνέπειες μιας γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα ήταν ολέθριες, σύμφωνα με τον υπουργό (φωτ. αρχείου) | Aris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν θα αναμειχθεί ενεργητικά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

«Τηρούμε πάντοτε τις διεθνείς δεσμεύσεις και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες. Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη» τόνισε σε συνέντευξή του ο υπ. Εξωτερικών, με φόντο την κλιμάκωση στα ανατολικά της χώρας μας. Με αφορμή τη σημερινή επέτειο εκτίμησε, δε, πως η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου πήγε «πολύ πίσω τις ιστορικές προσπάθειες για την εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης» στην περιοχή
Protagon Team

«Η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον πόλεμο» υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης τη Δευτέρα, αναφερόμενος στις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες και απασχόλησαν μεγάλο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24».

Η χώρα μας «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε οι εχθροπραξίες να σταματήσουν. Θα τηρήσουμε βεβαίως τις συμφωνίες, οι οποίες προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις στη χώρα, αλλά δεν θα υπάρξει εμπλοκή της χώρας στο Μεσανατολικό. Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε, πάντως, πως αυτή η «πραγματικά μαύρη στιγμή της Ιστορίας» πήγε «πάρα πολύ πίσω τις ιστορικές προσπάθειες που έχουν γίνει για την εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή και για την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους, που πάντοτε αποτελεί το τέλος αυτής της διαδρομής».

«Η πραγματικότητα σήμερα είναι ζοφερή, διότι φαίνεται ότι έχει εδραιωθεί ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο τα μέρη βρίσκονται διαρκώς σε μία θέση πολεμικής αντιπαράθεσης» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος επανέλαβε, εξάλλου, την έκκληση της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση και για μία πλήρη διακοπή των εχθροπραξιών, προκειμένου να δοθεί χώρος και χρόνος στη διπλωματία, να πραγματοποιηθεί η επιστροφή των ομήρων, η διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας και η εκκίνηση των συζητήσεων για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.

Αναφορικά με τις συνέπειες μιας γενικότερης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός υποστήριξε άλλωστε πως θα είναι «ολέθριες». «Και μόνον η απειλή ότι πιθανόν να υπάρξουν στόχοι στο Ιράν ενεργειακοί, πετρελαϊκοί οδήγησε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών και να έχουμε περαιτέρω ανθρωπιστική κρίση» σημείωσε.

Ειδικά για το Μεταναστευτικό ανέφερε ότι μόνο ο Λίβανος, ο οποίος βρέθηκε στην αιχμή των εξελίξεων τις τελευταίες εβδομάδες, φιλοξενεί περί τα 2,5 εκατ. μετανάστες, ιδίως από τη Συρία και από την Παλαιστίνη.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, δηλαδή εντός των ορίων του Διεθνούς και ιδίως του Ανθρωπιστικού Δικαίου. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ και των πολιτών του Ισραήλ στην ασφάλειά τους. Αυτή είναι μέχρι και σήμερα η θέση μας. Δεν έχει αλλάξει καθόλου» επισήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός, ο οποίος θύμισε, επίσης, ότι το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, και «ο αραβικός κόσμος είναι ιστορικά πάρα πολύ κοντά στην Ελλάδα». «Εχουμε κρατήσει μία στάση αρχής, μία συνεπή στάση από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα. Αυτό μας έχει επιτρέψει να μπορούμε σήμερα να συνομιλούμε με όλες τις πλευρές» συνόψισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ακόμη στο «πλήρες σχέδιο» της Αθήνας για την απομάκρυνση των ελλήνων πολιτών –και όσων πολιτών συμμάχων χωρών είναι αναγκαίο– από τις εμπόλεμες περιοχές.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σχέδιο ακόμη και για την περίπτωση που θα υπάρχει αποκλεισμός του εναέριου χώρου. Ενα σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια. Δεν υπάρχει περίπτωση έλληνας πολίτης ή έλκων ελληνική καταγωγή να έχει το οποιοδήποτε πρόβλημα σε περίπτωση που θέλει να αποχωρήσει από τις εμπόλεμες περιοχές» διαβεβαίωσε.